Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Мартин Зайранов: Голяма привилегия е да бъда избран в оркестъра на Виенски симфоници

Виена се слави като световната музикална столица и има защо. Това е родното място на класическата музикална школа с автори като Хайдн, Моцарт, Бетовен, последвани от Шуберт, Щраус, Шьонберг. Градът се гордее със сгради като Операта, Музикферайн, Концертхаус, Бургтеатър и оркестри като Виенски симфоници и Виенска Филхармония. А в това бурно море на музикалното изкуство вече има и варненско участие. Защото съвсем скоро Мартин Зайранов, възпитаникът на варненското музикално училище "Добри Христов", издържа тежък конкурс за да бъде единствен избран в групата на първи цигулки на престижния оркестър на Виенските симфоници и първо за Радио Варна сподели как се случи това в една среща точно до легендарната сграда на Щатсопер специално за предаването за туризъм и приключения "Хоризонти".

Разкажи как успя да спечелиш тази престижна позиция?
Уча във Виена вече около 6 години. Моят професор е концертмайстор на Виенските симфоници и последния семестър ме попита дали бих искал да се пробвам за това прослушване, тъй като вече завършвам бакалавър и това е фиксирана работа на много добро място в изключителен оркестър. Свирят се около 18 оркестрови трудности, част от романтичен концерт, една част от Моцарт концерт. От 45 души в 2 дни прослушване дадоха мястото на мен и съм изключително щастлив.

Всъщност, доколкото знам, си първият от Варна в този оркестър?
Мисля, че да. Точно от Варна няма, но например проф. Албена Данаилова е концертмайстор на филхармониците в Операта тук и е голяма привилегия като българин да бъда избран във виенски оркестър.

Кои места, свързани с музиката може да препоръчаш на тези, които посещават Виена?
Още като малък ми беше интересно да посетя Музикферайн, изключително красива сграда и тогава си мислех, че тези сгради имат по една голяма зала и това е всичко. Освен Музикферайн има Концертхаус, където аз ще съм с оркестъра на симфониците. Отделно е Операта и много малки, народни опери и концертни зали, но тези са трите основни и в тях има редица зали, в които редовно има концерти...ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Екимджиев

Михаил Екимджиев: Живеем в две паралелни държави - европейска България и тази на задкулисието

„През последните две седмици стана безпощадно ясно, че живеем в две паралелни шизофренни държави. Едната е европейска и натовска България, а другата – подземната държава. Тя се оказа по-важна от гледна точна на фактическото управление на процесите. Видяхме как за дни и часове подземната държава обръща наопаки институции“. Това коментира в..

публикувано на 27.05.23 в 14:56
Виолина Желязкова, комуникационнен експерт

Виолина Желязкова: Трябва много силно да искаш да разказваш истории, за да си добър PR

Виолина Желязкова е варненка, завършила е IV Езикова гимназия "Фредерик Жолио-Кюри", след това учи науки на информацията в Париж, Франция и завършва магистратура в ИУ - Варна. Много рано в професионалния си път, още на 26 години, поема риска и основава собствена маркетингова и комуникационна агенция във Варна. HYPE e от малкото агенции, които успяват да..

публикувано на 26.05.23 в 09:15

Американски историк: Внимавайте с информацията в социалните медии

Правило ли Ви е впечатление, че когато става въпрос за история в социалните медии, обикновено това е информация за Втората световна война, обикновено, подкрепена със снимки. А замисляли ли сте се, дали тези снимки не са генерирани от Изкуствен интелект и дали са достоверни? На фона на информацията, която ни залива всекидневно, е много важно да..

публикувано на 25.05.23 в 09:10
Мариан Желев

Мариан Желев: Българите сме духовни богаташи, съдейки по това, което сме създали

Човек трябва да вижда хубавите неща от живота, да носи оптимизъм в себе си, да обича природата и да прекарва повече време сред нея, а в отношението си с хората – да търси личния контакт и да използва минимално съвременните средства за комуникация. Така мисли авторът и писател Мариан Желев, който винаги намира време да излезе сред природата –..

публикувано на 24.05.23 в 08:00
Георги Георгиев

Георги Георгиев: Учителят, особено началният, е човекът-оркестър

Учителската професия не е за всеки и за да я работи човек, трябва да обича децата. Така мисли Георги Георгиев, който е начален учител в Средното училище „Свети Климент Охридски” във Варна. През 2001 година той получава Награда "Варна" за учител на годината, а през настоящата същото отличие е присъдено на колектива на училището. Георги..

публикувано на 24.05.23 в 07:00

Журналистът от Радио Варна Валери Великов с награда "Море" на клуб "Отворено общество"

Журналистът на Радио Варна Валери Великов, автор и водещ на предаването "Море и бряг", е тазгодишният носител на наградата „Море“ на клуб "Отворено общество".  Наградата е заради отговорността, с която той представя честно и обективно съдбата на тези, за които морето е живот, любов, работа, наука, настояще и бъдеще. През последните 7 години, още от..

обновено на 23.05.23 в 17:45

Пламен Христов: Децата са умни и попиват всичко. Това ни донесе титлата

Пламен Христов е треньор на баскетболния тим на "Черно море Тича", 12-годишни. На 21 май неговите момчета спечелиха шампионската титла на България в тази възраст. Пламен Христов беше много щастлив и емоционален от този факт. Родителите също преливаха от щастие. Предварително всички треньори и специалисти бяха единодушни, че варненският тим е с класа..

публикувано на 23.05.23 в 08:20