Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Мартин Иванов представя новата си музикална книга "Малахитовата гора"

Как да се „загубим“ в гората, за да намерим пътя към cебе си

| обновено на 23.05.23 в 18:15

25 май, четвъртък, Арт салон на Радио Варна, 18.30 часа. Вход свободен.

Проектът „Малахитовата гора“ е еманация на неговия житейски опит, философия, артистични вкусове, отношение към свет, алхимични стремежи, благородни каузи и човешко добруване. „Малахитовата гора“ e музикален албум, книга, събитие, виртуално пространство, социална и екологична кауза,  джаз квартет обединени в устойчив и синергичен проект – „Как да превърнем словото и музиката в дърво, или как да се „загубим“ в гората, за да намерим пътя към cебе си“.

"Тази тайнствена музикална книга е приказна притча за пътя. Пътят към дома, или по-точно към себе си – там където се чувстваме приятно и уютно. Изгубени в дебрите на живота, често се лутаме без посока и цел. Забравили пътя към нашата истинска вътрешна красота и природа, ние се превиваме под напора на недружелюбните ураганни ветрове. Искаш ли да го откриеш отново? Готов ли си да се изправиш пред предизвикателствата, с които ще те срещне Малахитовата гора?"

Какво още сподели Мартин Иванов в интервю за Радио Варна можете да чуете тук.

За книгата:

Най-възрастната баба в едно планинско село разказва древната легенда за „Малахитовата гора“. На всеки 27 години, на Бъдни вечер срещу Коледа се отваря порта към тази невероятна и мистична гора. През нея тя засмуквала онези, които били отчаяни от живота и се лутали без утеха и посока. Загубилите се в нея хора, тя подлагала на сериозни изпитания и предизвикателства. Тези, които не успявали да преминат през тях, оставали завинаги в „Малахитовата гора“ и там намирали смъртта си. Онези, които успешно се справяли, тя награждавала богато и ги пускала да си отидат напълно променени. Отчаяният от живота си (вследствие на лична трагедия) протагонист загубва способността да вижда цветовете и светът за него е черно-бял. Погълнат от „Малахитовата гора“, той преминава през множество приключения и обрати. След преодоляването на всяко едно от предизвикателствата (които са метафори на неговите страхове, ограничаващи вярвания, разбиранията за смисъла на живота, достойнство, отговорност и свобода, изкушения, личен избор) той започва да вижда един след друг, по определен ред цветове. „Малахитовата гора“ го връща за една нощ във времето, преминавайки на обратно през всеки един сезон (зима, есен, лято, пролет), за да се озове отново в зимата на Коледа 25.12. пречистен.