Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Църквата почита Възнесение Господне

Снимка: архив

Българската православна църква почита днес Възнесение Господне. Той се отбелязва винаги в четвъртък, на 40-ия ден след Възкресение Христово - Великден. Според Новия завет след възкресението си Исус Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с апостолите, движейки се между тях като богочовек. 

На 40-тия ден, придружен от апостолите си и от Дева Мария, той се изкачва на Елеонския хълм до Ерусалим, и оттам, пред очите на всички, се въздигнал в небесата. С възнесението Си Исус завършил делото на спасението.

Българският народ нарича празника Спасовден, Денят на Спасителя. В събота след Спасовден е една от трите големи задушници, наричана “Черешова задушница”. 

Според народния календар на Спасовден се вика дъжда като се обикалят нивите и ливадите и се пеят обредни песни. Вярва се, че ако вали на Спасовден, годината ще е богата и реколтата - обилна. Денят се свързва и с култа към мъртвите.  Вярва се, че душите им били “разпуснати” на Велики четвъртък и са се “прибирали” на Спасовден.

Спасовден е професионален празник на хлебари, шофьори и цветари. Имен ден празнуват Спас, Спаска  Спасена.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празник на Урумовото лале в село Чернево

Празник на Урумовото лале организират в суворовското село Чернево. Редкият защитен вид е една от гордостите на населеното място, каза Тодорка Монева, председател на читалище "Зора -1912". На традиционния празник ще има занимателни игри с децата, викторина с въпроси за лалето и образователен филм. Лалето с ярко жълтите си цветове грее по поляните..

обновено на 27.05.23 в 09:31

Отиде си Вяра Петкова - създателката на катедрата по Английски език в Морско училище

Днес на 86 години от този свят си отиде създателката на катедрата по Английски език във Военноморското училище във Варна и дългогодишен преподавател.  Вяра Петкова преподава в Морско училище 47 години. На курсантите и студентите си посвещава Англо-морския речник, който издава през 2005 година.  Опелото ще бъде извършено на 28 май (неделя), от 15 часа, в..

публикувано на 26.05.23 в 19:41

Фестивал на занаятите и изкуствата започва от днес в Добрич

Фестивал на занаятите и изкуствата започва от днес в Добрич. Той се организира от Фондацията „Добруджа – история, традиции и култура“ и ще продължи три дни, до 28 май включително. Мястото на провеждане е площад „Свобода“, където ще бъдат подредени шатрите на над 50 занаятчии от цялата страна. На фестивала ще бъде отворена „Работилница за сръчковци“, а..

публикувано на 26.05.23 в 16:48
Варна

Петък следобед - варненци са на плажа (СНИМКИ)

При 25 градуса температура на въздуха, слънчево време и кристално чиста морска вода /между 16 и 18 градуса/, много варненци и гости на града избраха да бъдат на плажа и крайбрежната алея в петък следобед. Плажовете се подготвят за летния сезон с поставянето на чадъри и монтирането на шатри. Абитуриентите също избират морето за фон на снимките си...

обновено на 26.05.23 в 15:37

Осемдесетия си випуск изпрати СУ "Христо Ботев" – Балчик (СНИМКИ)

Балната нощ премина изключително позитивно и безпроблемно. Изпратихме най-жизнерадостния и дисциплиниран випуск – 80-ия за балчишката гимназия „Христо Ботев“ в Балчик. Това коментира директорът на училището Станислав Николов днес. В деня след 24 май по традиция се изпращат тържествено абитуриентите на Балчик. Стотици р одители, близки и приятели..

публикувано на 26.05.23 в 14:08

Експерти: Водачите на ел. тротинетки да пазят батерията - да не минават през дупки

Водачите на електрически тротинетки трябва да пазят батериите и да не минават през неравности. Това посъветваха доц. Марин Маринов и асистент Георги Желев от Електротехнически факултет на Технически университет-Варна. Лошата настилка може да повреди опаковката на батерията, което да доведе до нарушаване на херметичността й, което е предпоставка за..

публикувано на 26.05.23 в 11:04
Снимката е илюстративна.

36 000 ученици ще трупат опит в реална работна среда

Близо 36 000 ученици ще преминат допълнителни занимания и ученически практики в реална работна среда до 2027 г. по проект за модернизиране на професионалното образование и обучение. Договорът за изпълнение бе подписан в МОН от министъра на образованието и науката проф. Сашо Пенов и изпълнителния директор на ИА „Програма за образование“ проф. Георги..

публикувано на 26.05.23 в 10:31