Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

93 години от рождението на първия българин, обиколил света с яхта

“Кор Кароли“ във Военноморския музей във Варна. На малката снимка: Кап. Георги Георгиев на борда на яхтата
Снимка: museummaritime-bg.com

На 4 юни отбелязваме 93 години от рождението на кап. Георги Георгиев - първия българин, обиколил света с яхта.

Бъдещият легендарен капитан Георги Георгиев е син на армейски офицер от Ботевград. Службата изисква честото местене на бащата от гарнизон в гарнизон. Това е причината Георги да е роден в Кърджали. Годината е 1930-а. Едно от следващите назначения на бащата е във Варна. 

Семейството се мести тук през 1939 г. Тогава за пръв път Георги вижда морето, в което се влюбва завинаги, за да го покори години по-късно. От малък прекарва повече време на пристанището, отколкото в училище. След кратък престой в София през 50-те години, отново се връща във Варна, където завършва Вечерната гимназия и Техникума по корабостроене и корабоплаване. Така вече сините простори пред него са открити и той и може да осъществи мечтата си - да плава по море. Основател е на първия софийски яхтклуб "Академик" на Горни Пасарел, а по-късно и яхтклуб "Порт Варна". Първото му по-сериозно плаване е обиколка на Черно море с яхтата „Вега” през 1974 г.

Обиколката на Земята

След това състезание, яхтата "Кор Кароли" е доокомплектована в Ню Йорк, а знаменитото си околосветско пътешествие (57-мо поред в световната история и първо за България), капитан Георги Георгиев започва в Куба на 20.12.1976 г.

През Панамския канал и покрай островите Галапагос, Кор Кароли стига Маркизките острови. Оттам през островите Самоа, Фиджи, Нова Гвинея и Австралия яхтата се насочва през Индийския океан към Кейптаун. Преминавайки през южният и северен Атлантик, капитан Георгиев достига отново Хавана след точно 201 дни, 21 часа и 36 минути, с което подобрява дотогавашния рекорд. Изминато разстояние е 23 018 морски мили.

С това постижение той е включен в Книгата с рекордите на Гинес от 1981 – 82 г. За съжаление, това се случва посмъртно, защото кап. Георгиев почива в Одеса през 1980 г., подготвяйки ново плаване с яхтата. Рекордът му не е подобрен в продължение на 10 години.

Корпусът на яхтата "Кор Кароли" се съхранява във Военноморския музей във Варна.

ВИЖТЕ ОЩЕ

144 нови полицаи от цялата страна положиха клетва във Варна днес (СНИМКИ)

144 нови полицаи от цялата страна положиха днес клетва на официална церемония в двора в Академията на МВР във Варна( Център за специализация и професионална подготовка (ЦСПП) – Варна - структурно звено на Академията на МВР). Курсът на обучение е продължил 6 месеца в няколко направления:  „Полицай“, „Водач на оперативен автомобил II степен“, „Младши..

публикувано на 29.09.23 в 18:01
Нина Йорданова

Кога да потърсим помощ от логопед?

Все повече деца у нас имат говорни нарушения. Необходимост от логопед вече има дори и при децата, които се развиват в норма. Малчуганите с подобен тип нарушения могат да имат затруднения още от ранна възраст, съответно да се демотивират и да изпитват трудност при социализация с връстниците им. Тези проблеми могат да бъдат коригирани чрез..

публикувано на 29.09.23 в 16:23

Колежът по туризъм във Варна открива новата учебна година на 2 октомври

Колежът по туризъм към Икономически университет - Варна ще открие тържествено новата учебна 2023/2024 година от 10 часа на 2 октомври в зала АУЛА.  Колежът по туризъм към Икономически университет – Варна отбелязва 60 години от създаването си с множество събития през 2023 г. В програмата бяха включени поредица от инициативи, срещи, научни форуми и др...

обновено на 29.09.23 в 13:39

Фестивал на занаятите и изкуствата започна днес в Добрич

Фестивал на занаятите и изкуствата започна днес в Добрич. Събитието се организира от Фондация „Добруджа - история, традиции, култура“ с партньорството на Община Добрич и ще продължи три дни. Участие в него вземат десетки занаятчии, представители на различни изкуства, певци и танцьори.  В продължение на три дни Добрич ще се радва на оживлението и..

публикувано на 29.09.23 в 13:36

ВСУ “Черноризец Храбър” започва академичната година с ръст на студентите

Тържествената церемония по откриване на академична 2023/2024 година ще се проведе на 2 октомври 2023 г. (понеделник), от 10.00 ч. в Източния парк на Варненския свободен университет “Черноризец Храбър”. Първият учебен ден ще започне с приветствие от академичното ръководство на университета. Ще бъде отслужен тържествен молебен за здраве, успех и..

публикувано на 29.09.23 в 10:37

Обсерваторията във Варна се включва в Европейската нощ на учените

Богата и интересна програма са подготвили от НАОП "Николай Коперник" във Варна по повод Европейската нощ на учените, която се провежда в последния петък на септември. Програмата включва лекции, експерименти, изложба, прожекции и музика. Няколко училища от морската столица ще имат и специални щандове, на които ще покажат презентации,..

публикувано на 29.09.23 в 06:53

Комикс разказва историята на манастирския комплекс в местността Джанавара

Комикс, който пресъздава интервю с известния археолог Александър Минчев, разказва историята на Раннохристиянския манастирски комплекс в местността Джанавара край Варна. Автор на текста е Елена Владова, художник - Николай Русев.  Раннохристиянският манастирски комплекс е от периода V до началото на VII век, а първи негови изследователи в периода 1913 -..

обновено на 28.09.23 в 19:09