Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Православните християни честват Свети Дух

3
Свети Дух

Днес е празникът на Свети Дух, който дава живот на всички твари, чрез когото ни се даряват всяка мъдрост, всякакви духовни дарове и различни добродетели.Св.Дух следва денят на Светата Петдесетница, който се смята за рожденият ден на Христовата Църква, създадена не от суетата на човешки тълкувания и размисли, но по Божествена благодат.

Празникът Свети Дух Църквата е установила заради величието на Пресветия и Животворящ Дух, Единосъщен с Бог Отец и Синът Божий. Чрез Него ни се дарява всяка мъдрост, живот, движение, Той е източникът на всичко живо.

Светите отци казват, че Светият Дух не е създаден от Отца, не е сътворен, не е роден, но произлиза от Него. Тази Божествена тайна Православната църква не се решава да подложи на разсъждение, защото смята, че Господ открива на човека само толкова, колкото му е необходимо за неговото спасение и много тайни остават за нас зад непроницаема завеса.

Светият Дух обогатява човека с духовни дарове и плодове духовни, украсява човека и с многообразни добродетели, прави го дърво добро, плодоносно, създаващо добри плодове (Матея 7:17).

Плодовете на Духа, по думите на апостол Павел, са: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, милосърдие, вярност, кротост, себеобуздание (Галатяни 5:22-23).


По публикацията работи: Мариела Димитрова

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Солницата край Провадия с Ден на отворените врати утре

До края на месеца приключват археологическите проучвания в Солницата в Провадия. Това е 19-ия сезон на разкопките, посочи проф. Васил Николов-ръководител на обекта.  През следващата седмица предстои и орто-фото заснемане от Националния институт за паметниците на културата. По традиция утре в Деня на независимостта на България там ще има ден на..

обновено на 21.09.23 в 17:00

С голямо хоро Варна чества Деня на Независимостта

С голямо празнично хоро, в което се очаква да се включат над 800 души, Варна ще почете 115 години от обявяването на Независимостта на България. Програмата на 22 септември започва в 17 ч. с тържествено вдигане на националното знаме и молебен за България на площад „Независимост“. Веднага след това ще тръгне шествие от пл. „Независимост“ - по бул. „Княз..

публикувано на 21.09.23 в 15:40

„Маратон на добротата“ търси малки добротворци

Маратон на добротата организира варненката Виктория Петрова – автор на детски приказки, основател на платформата detskiprikazki.com и майка на двама малчугани. Виктория е инициатор и на няколко благотворителни инициативи, свързани с дарения на книжки за над 50 педиатрични отделения в страната. Как ще заработи механизмът на Маратона на..

публикувано на 21.09.23 в 10:37
архив

Над 1000 души пристигат в Балчик за Международния фолклорен фестивал "Море от ритми"

Над 1000 души, пазители на българския дух и традиции, ще пристигнат в Балчик от 21 до 24 септември, за да се изявят по време на Международния фолклорен фестивал "Море от ритми". Чуждестранните певци и танцьори са от три държави. На живо ще се представят участници от Румъния. Получени са и две видеа - от Норвегия и Дания, съобщи артистичният директор..

публикувано на 21.09.23 в 10:10

Почистват охранителните канали и дерета във Варна

Започва поетапното почистване и поддържане на участъци от отводнителни канали, дерета, канавки и водостоци на територията на Варна, съобщиха от дирекция „Екология и опазване на околната среда“ към Община Варна. Предвидените дейности включват почистване на битови и растителни отпадъци, премахване на паразитна, храстова и суха дървесна растителност и..

публикувано на 21.09.23 в 09:45

Балчик отбелязва 83 години от освобождението си от румънска окупация

С поредица от събития ще бъде отбелязан Денят на освобождението на Балчик от румънска окупация. На 21 септември се навършват 83 години от връщането на Балчик в пределите на Майка България. Продължилата четвърт век румънска окупация свършва на 21 септември 1940 г.  На този ден генерал-лейтенант Георги Попов влиза в Балчик - първият освободен от..

публикувано на 21.09.23 в 09:05

Напусна ни Тошо Тошев

Днес от този свят напусна журналистът и дългогодишен главен редактор на вестник "Труд" Тошо Тошев. Той трябваше на навърши 81 години през декември. Почти 60 години е на медийния фронт – във вестниците „Средношколско знаме“, „Вечерни новини“, „Народна младеж“, „Труд“, „Преса“, БНТ. Автор е и на десет книги. Удостоен е с орден „Стара планина” І степен за..

публикувано на 20.09.23 в 17:45