Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Заключителен етап на „Шабла – 2023“ (СНИМКИ)

Участниците в тактическото учение „Шабла 2023“ започнаха изпълнение на експериментални и бойни стрелби. Преди официалното начало на полетите бойците бяха поздравени от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

В присъствието на висши офицери от Въоръжените сили, представители на държавни институции и на медии участниците в тактическите учения демонстрираха постигнатото ниво на подготовка.

Бойната техника, с която ВВС участват в „Шабла - 2023”, включва различни зенитно-ракетни комплекси, както и изтребителите МиГ-29, щурмоваците Су-25 и вертолетите Ми-17 и Ми-24. Стрелбите въздух-въздух на МиГ-29 са по парашутни мишени и се изпълняват с управляемо ракетно въоръжение.

В рамките на учението формированията за противовъздушна отбрана на Сухопътните войски тренират своите професионални умения за поразяване на въздушни цели с три зенитно-ракетни комплекса, както и с ракетен комплекс 9К79 „Точка“, чиито мишени са надводни цели, предаде БТА.

По време на учението ВМС осъществяват радиолокационен надзор и наблюдение с два брегови поста, както и контрол на корабоплаването с два плавателни съда. Военните моряци също ще изпълнят стрелби, а с един вертолет и катер ще имат готовност за аварийно-спасително осигуряване на полетите на ВВС.

Едновременно с „Шабла - 2023“ се провеждат и съвместни бойни стрелби със зенитно-ракетни формирования и авиация от Сръбските въоръжени сили по единен график. Бойната им авиация се включва със самолети МиГ-29, чиито цели са светещи парашутни и радиоуправляема мишени, имитиращи въздушен противник.

Военнослужещите от двете страни, участващи в съвместните бойни стрелби в рамките на учението, са повече от 1200.

Снимки: Румен Сарандев
ВИЖТЕ ОЩЕ

280 съмнително издадени удостоверения за търпимост в район "Приморски" за година

Незаконни практики при издаването на удостоверения за търпимост при строителството на сгради в морската столица, допуснати от бившия главен архитект Виктор Бузев, който беше дисциплинарно уволнен, са извършвани системно. Това оповести кметът на града Иван Портних на пресконференция. Той посочи и два конкретни случая в районите "Аспарухово и "Владислав..

обновено на 21.09.23 в 19:04

Над 100 случаи на паркирали автомобили върху дюни по Северното Черноморие през лятото

111 нарушения на неправомерно паркирали автомобили върху дюните са установени в периода от 1 май до 15 септември по Северното Черноморие при проверки на РИОСВ - Варна. През летния период от 1 май до 15 септември са извършени 139 планови и извънредни проверки, включително по сигнали, в границите на защитени територии и на защитени зони за опазване на..

публикувано на 21.09.23 в 17:45

Без коли на няколко улици в центъра на Варна утре

Във връзка с инициативите по повод Европейския ден без автомобили, на 22 септември от 08:00 ч. до 22:00 ч. ще бъде преустановено движението по цялата дължина на ул. „Охрид“ и по ул. „Цариброд“, в отсечката от ул. „Преслав“ до ул. „Хан Омуртаг“. В пространството, явяващо се продължение на ул. „Дръзки“, заключено между ул. „Охрид“ и ул. „Омуртаг“, ще..

публикувано на 21.09.23 в 16:58

Собствеността и стопанисването - сред основните проблеми при недвижимото културно наследство у нас

“Културното наследство на Варна” - дискусия на тази тема се проведе снощи в двора на Археологически музей във Варна. Това бе трета поредна среща на граждани, администрацията и бизнеса с цел да обменят идеи в посока запазване и доразвиване на културното наследство във Варна. Срещата премина при голям интерес от страна на гражданите. Организатор..

публикувано на 21.09.23 в 15:00
Истанбул

Истанбул, Метеора, Трансилвания - сред най-предпочитаните за екскурзии от варненци

В навечерието на трите почивни дни около Деня на независимостта много варненци тръгват на екскурзии. Почивките започват дори от 21 септември. Още през втората половина на август са свършили местата в автобусите до Румъния, Турция и Гърция, каза за Радио Варна туроператорът Юлиан Бонев. Според него хората вече отделят много повече средства за..

публикувано на 21.09.23 в 14:48

Оставиха в ареста отстранения член на ПП, задържан за наркооранжерия

Оставиха в ареста 33-годишният мъж, обвиняем за създаването на наркооранжерия.  Той беше задържан за срок до 72 часа, след като на 18 септември 2023 година, при полицейска операция в стара селскостопанска постройка в село Млада гвардия беше открита наркооранжерията, както и крадено "Порше". В парника е имало и съоръжения за добиване на марихуана и..

публикувано на 21.09.23 в 14:17

Балчик празнува Деня на своето освобождение

В тържествена обстановка бе отбелязана 83-ата годишнина от връщането на Балчик в пределите на България. Площад “21 септември” събра стотици граждани, ученици и гости, които се поздравиха по повод историческата годишнина. Военни почести отдадоха представителна част на ВМС на Република България и Представителният духов оркестър на флота. Продължилата..

публикувано на 21.09.23 в 14:09