Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Хакерско швейцарско ножче" - новият хакерски инструмент

Възможностите на най-новите хакерски устройства, както и най-често срещаните киберзаплахи демонстрира във Варна един от водещите български експерти по киберсигурност Симеон Нгуен. Той е завършил системно програмиране, има и бакалавърска степен по психология. В ИТ-сферата работи повече от 10 години и притежава различни сертификати за етично хакерство. „Малко е оксиморон – „етичен“ и „хакер“, но аз се занимавам с това да подсигурявам сигурността на фирмите. Те се свързват с нас с цел да симулираме реалистична хакерска атака, за да открием пропуските в техните системи и инфраструктура. Даваме им доклад за всеки един пропуски и стъпки как да го оправят. Един вид – ние ги хакваме, за да не ги хакне някой злонамерен, обясни експертът по киберсигурност. За някои организации вече е задължително да се тестват един-два пъти в годината, например някои банки. В ЕС предстои да бъде въведена такава директива, мисля че ще бъде интегрирана през 2024 г., допълни Нгуен. Той е сред лекторите по киберсигурност в обучение на студенти, преподаватели, училищни IT-та и психолози, организирано от ВСУ “Черноризец Храбър“. 
По време на обучението той демонстрира една от най-новите хакерски "джаджи", която нарече "хакерско швейцарско ножче" (вж.галерия). То е измислено по-скоро да се забавляваш с него, но има как да се използва и за злонамерени действия, каза Нгуен. При допиране на малкото устройство до карта за достъп в офис сграда, например, то я копира и осигурява достъп до нея на хакера. Това устройство може да хване  от доста далеч сигнала на външна антена на старите коли и да отключи колата. Но, новите коли не работят по този начин, подчерта "етичният" хакер. Новите се крадат с различни устройства, защото те имат т.нар. скачащ код и когато го отвориш и натиснеш примерно код 1 на колата, ако тя пак "види" код 1 няма да се отвори. Но старите коли не работят по този начин и винаги се изпраща еднакъв код. Това същото важи и за бариери, гаражи - такива устройства, които са с дистанционно. От друга страна с това устройство могат да се копират карти, които са например NFC (б.ред. съкратено от англ.near-field communication - комуникация в близко поле или близка безконтактна комуникация), каквито са картите за отключване в повечето хотели. Това е много ново устройство, но със сигурност компютърът е най-доброто средство, от което може да се хаква, отбеляза . 

В момента актуално е и хакването на локални wi-fi мрежи - създава се фалшива wi-fi мрежи с цел кражба на данни. Тя копира почти на 100% адреса на предоставената ви локална мрежа и въвеждайки данните си за да я ползвате те попадат в базата данни на хакера

Целта на хакерите е финансово облагодетелстване. В последно време, това което се вижда е runsomewhere (б.ред. шифроващи вредителски програми), от това страдат най-много компаниите. Хаква се фирмата, заключват се всичките й файлове и работещите нямат достъп до тях и ако нямат backup (от англ. резервно копие), от който да се възстановят хакерите ги изнудват за пари - това е най-популярният бизнес модел в момента в киберпрестъпността. 

Относно хакването на страници на държавни институции, Нгуен отбеляза, че те са привлекателни, заради големия обем информация в тях, която може да бъде продадена. Отделно има хакери, които са спонсорирани от държавата. Знаем, че има такива в Русия, Китай, Иран, Израел, САЩ естествено, допълни специалистът. Те вече не хакват за пари, а чисто геополитически. Северна Корея имат една много интересна групировка "Лазарус", която се занимава с хакване на компании и на държави, за да крадат чувствителна информация, патенти, например, за да си разработват ядрените оръжия. Освен това, тъй като в Северна Корея е много трудно да вкараш пари по нормалния начин, всъщност хакват много банки, крадат пари и си ги вкарват в държавата през криптовалути, сподели още Симеон Нгуен.
По публикацията работи: Мариела Димитрова

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Савинден е!

На 5 декември Православната църква отбелязва паметта на преподобни Сава Освещени. Историята на светеца тръгва от аристократичен род от Кападокия (Мала Азия). На 18 години Сава става монах и по-късно отшелник в пустинните местности край река Йордан. С наследството след смъртта на родителите си, той построява странноприемници, болници и един манастир до..

публикувано на 05.12.23 в 07:19

Лесна работа: Да потанцуваме с живота

Днес минавах край една галерия. На дъската за обяви беше написано следното: "Животът може да не е купонът, който сме си представяли, че ще бъде, но какво пречи да потанцуваме, докато сме тук?". Много ми хареса и по пътя се питах всъщност какво точно пречи. Разни хора, разни идеали, разни отговори. На един му пречи всичко, абсолютно всичко. Тортата..

публикувано на 04.12.23 в 17:30
архив

Палят светлините на градската елха навръх Никулден

Тържественото запалване на светлините на градската елха и празничен коледен концерт за деца ще се проведе навръх Никулден. Традиционно събитието ще бъде на 6 декември, сряда, от 18.00 часа на площад „Независимост“. Организатор е дирекция „Култура и духовно развитие“ към Община Варна. В концерта ще вземат участие детски вокални и танцови състави от..

публикувано на 04.12.23 в 15:51
Д-р Теодор Лазаров

И догодина ваксинират безплатно срещу човешкия папилома вирус

През следващата година изтича поредният етап от Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка. Започнала преди десет години, програмата на здравното министерство, разшири обхвата си с момичета на възраст от 10 до 13 години. Целта е предпазване от човешкия папилома вирус чрез ваксинация преди началото на..

публикувано на 04.12.23 в 15:10
Икона на Св. Варвара

Православната църква почита паметта на Света Варвара

На 4 декември Православната църква почита света Варвара, която е покровителка на починалите от внезапна смърт – тези, които са нямали време да се покаят и причастят. Света Варвара, родена в семейството на аристократ езичник от Илиопол, се е отличавала с особена красота. Тя се запознава с християни и приема свето кръщение и когато бащата научава, че..

публикувано на 04.12.23 в 09:35

Благотворителен коледен базар в сърцето на Варна

Благотворителният коледен базар в градинката с фонтаните до Община Варна се завръща за трета поредна година, за да изпълни декември с коледно настроение. Българската стрийт фууд асоциация - организатор на "Улицата на готвачите", заедно с "Фермерски пазар" канят варненци и гостите на града да посетят Благотворителния коледен базар от 8 до 27..

публикувано на 03.12.23 в 16:50

Роботизираната хирургия - бъдещето при операциите

Роботизираната хирургия е все по-предпочитана при операции. Както от хирузи, така и от пациенти. Предимствата са, че това е съвременен метод, който се базира на последните достижения в медицинската наука и практика. Той е залегнал в световните практики и през последните 15 години е широко застъпен. През последните пет години роботизираната..

публикувано на 02.12.23 в 13:31