Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Хеликоптер изчезна край Гърмен, търсят го военни

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Частен хеликоптер изчезна в района на село Гърмен, намиращо се недалеч от град Гоце Делчев. За издирването на машината и спасяването на пилота е задействан екип военнослужещи с въртолет "Кугър", който лети по маршрута на изчезналата машина.

Частният хеликоптер е нает от варненска фирма от Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП) да третира от въздуха нашествията на процесионка, която е заплаха за бора и иглолистните видове в района. Машината е пръскала до вчера, четвъртък, следобед. Тази сутрин към 7.30 часа хеликоптерът е излетял от стадиона на село Гърмен в посока Цалапица, Пловдивско. Връзката с пилота е изгубена минути след 8.00 часа.

Маршрутът на изчезналия хеликоптер минава по диагонал на целите Родопи. Територията е слабо населена и голяма част от нея е с гъста гора.

След като в ранния следобед днес машината не е кацнала в Цалапица, е подаден сигнал за изчезнал хеликоптер по трасето. Според протокола, когато в продължение на 4 часа не се установи връзка с пилот, машината се смята за паднала на земята.

От Министерство на отбраната информираха, че в 14.01 часа от авиобаза Крумово е излетял екипаж военнослужещи с вертолет „Кугар“, чиято мисия е търсене и спасяване.

Тази сутрин в района е имало още един хеликоптер - на Гранична полиция, който е изпълнил летателния си план.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отличиха доброволците на годината във Варна

16-годишната Антония Славова и 17-годишният Кристиян Георгиев станаха доброволци на годината на ежегодните награди за доброволци към дирекция "Превенции" на Община Варна. Отличията се връчват традиционно на Международния ден на доброволеца - 5 декември.  За първи път откакто се раздават тези награди се случва най-високото отличие да бъде връчено на..

обновено на 05.12.23 в 17:42

Румъния е много близо до безвизов режим със САЩ

Румънският премиер Марсел Чолаку заяви по време на работното си посещение в САЩ, че влизането на Румъния в програмата за безвизов режим ще бъде обявено през следващата година, като крайният срок е 2025 г. „Въз основа на това, което се споразумяхме днес, смятам, че официализирането ще бъде направено през следващата година. Ще има продължителни усилия..

публикувано на 05.12.23 в 17:42

МОН: Учениците, в чиито домове има повече от 16 книги, показват по-високи резултати

В следващите години ще се работи целенасочено за това българските ученици да могат да реализират уменията , свързани с овладените от тях знания. Тогава ще се повишат и резултатите при следващото изследване на PISА през 2025 г., и тези от нашите външни оценявания. Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков при представянето на..

публикувано на 05.12.23 в 15:17

PISA: Българските ученици са на последно място в ЕС

54 процента от българските ученици са под критичния минимум на знания и умения по математика, 53 на сто нямат елементарни четивни умения, а 48 процента са със сериозни дефицити по природни науки. Това сочат най-новите резултати от Програмата за международно оценяване на ученици ПИЗА (PISA) за 2022 година, предаде БНР.. Изследването се провежда сред..

публикувано на 05.12.23 в 15:12

При учение във Варна разиграха спасителна акция след сблъсък на цистерна с микробус с пътници (СНИМКИ)

Девет институции, включени в единната спасителна система, участваха  в учение за преодоляване на последиците от тежка катастрофа между цистерна с 20 тона гориво и микробус със 17 пътници. Двама от четиримата пострадали са в тежко състояние, според предварителния сценарий, има и теч на гориво.  Комисар Тихомир Тотев, директор на Регионалната..

обновено на 05.12.23 в 15:01

Варненската полиция задържа мъж за притежание на наркотици за 350 хиляди лева

35-годишен мъж е задържан във Варна за притежание на голямо количество различни наркотици. Тяхната стойност е около 350 хиляди лева.  Директорът на варненската полиция старши комисар Андрей Ангелов, съобщи че мъжът има богато криминално досие. Полицейската операция е извършена в понеделник около 13 часа. Имало е кратко преследване на мъжа,..

публикувано на 05.12.23 в 13:41

Повече от половината от населението на област Варна със собствен дом

Повече от половината от населението на област Варна обитава собствени жилища. Осигурени с дом са от 1 000 души  658, като в градовете  643, а в селата - 740.  По-голямата част от жилищата са с две и три стаи - 70.9% от всички жилища в областта, следвани от жилищата с четири и повече стаи - 22.4%, а едностайните са 6.7%. Това сочат данните на Териториално..

публикувано на 05.12.23 в 11:12