Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Министерството на здравеопазването пусна нов сайт за ваксините в България

Снимка: ФБ/Български лекарски съюз

Министерството на здравеопазването създаде специализиран сайт за имунизациите в България.
Той бе представен по време на семинар за журналисти "Ваксини и ваксинопрофилактика". "В българското общество се очертават пет клъстера в отношението към ваксините. Около 25% са твърдите привърженици на ваксините, около 20% са скептици, които могат да бъдат повлияни чрез целенасочени послания и едва около 12% са твърдите антиваксъри". Това заяви заместник-здравният министър доц. Михаил Околийски, предаде БГНЕС.

"Българският антиваксър с 15% представителност, вдига шум като за 115%. Нашето оръжие да се борим с това, за съжаление не е науката. Решението дали да се ваксинираш е емоционално, а не рационално. Хората трябва да разберат, че ваксинацията е за тяхно добро – разберат ли го, те ще го направят“, посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

За целите на новия сайт на МЗ е използвана платформата "Плюс мен" - https://plusmen.bg/,  която беше пусната по време на пандемията, за да предоставя информация за ваксините срещу COVID-19. Актуализираният портал представя данни за задължителните и препоръчителни имунизации, всяко едно от заболяванията, срещу които са насочени ваксините, както и Националните програми за ваксинация, които се реализират в България. В сайта могат да бъдат намерени отговори на най-често задаваните въпроси и опровержение на най-разпространените митове, свързани с ваксините.

На семинара бе представено и проучване на УНИЦЕФ по поръчка на Министерството на здравеопазването "Нагласи към прилагането на българския имунизационен календар при деца". Според резултатите 61% от родителите на деца до 4 г., са в подкрепа на задължителните ваксини и биха поставили всички и дори допълнителни ваксини. По отношение на общопрактикуващите лекари, 83,7% от тях се обединяват около мнението, че ваксините от имунизационния календар на децата на възраст от 0 до 6 г. трябва да останат задължителни.

По време на семинара д-р Кремена Пармакова, Дирекция "Опазване на общественото здраве и здравен контрол" към МЗ обяви, че вече е започнало приложението на новата ваксина - Gardasil 9 по Националната програма за профилактика на рака на маточната шийка. Така момичета от 10 навършени до 13 години 11 месеца и 29 дни, могат да получат безплатно ваксина срещу човешки папилома вирус (HPV). За изграждане на ефективна защита е необходимо да се поставят две дози. Досега по Програмата се осигуряваха безплатно ваксините Gardasil. "Всяка трета жена в България между 14 и 55 г. е носителка на HPV инфекция", посочи д-р Пармакова и допълни, че най-сигурният начин за превенция срещу човешките папилома вируси, е ваксинацията.

На форума стана ясно, че от сряда /27 септември/ започва приложението на новата адаптирана ваксина срещу XBB-варианта на COVID-19. В Регионалните здравни инспекции вече са разпределени 80 000 дози. Ваксините са предназначени за лица над 12 г., а през идната седмица се очаква и доставка на ваксини за деца между 6 м. и 11 г.

Д-р Радосвета Филипова, Дирекция "Опазване на общественото здраве и здравен контрол" към МЗ, заяви че по Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и пневмококовите инфекции при лица на и над 65 г., тази година е осигурено финансиране на 370 544 ваксини срещу грип. През следващите 3 години броят им постепенно ще се увеличава, като целта е през 2026 г. да бъде постигнат 35% обхват на целевата група. 

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Без таксита пред Катедралата за няколко часа

Във връзка с провеждане на 25-то рали за автомобили „Обиколка на Варна“, ще бъде освободена за автомобили таксиметровата местостоянка пред Катедралния храм „Успение Богородично“.  Ограничителният режим ще е в сила на 01.12.2023 г., в интервала от 16.00 ч. до 19.00 часа за монтиране на старт-финалната арка, както и на 02.12.2023 г. - от 06.30 часа до..

публикувано на 01.12.23 в 08:20
Снимката е илюстративна

БЧК осигурява топъл обяд на ученици в Бяла

38 ученици в град Бяла ще получават топъл обяд през учебната година. Социалната програма на БЧК започва от  1 декември в ОУ „Отец Паисий“. Програмата предвижда не само подкрепа с топъл обяд, но и допълнителна психосоциална подкрепа.

публикувано на 01.12.23 в 08:10
Щандът на Живко Цонев

Възлагат ревизия на "Пазари" ЕАД заради протест на търговци

Председателят на варненския Общински съвет Христо Димитров е поел ангажимент да бъде извършена ревизия на общинското предприятие „Пазари“ ЕАД, след като търговци от Централния пазар обявиха протест срещу поискано 10-процентно увеличение на наемите от общинското предприятие. Това съобщи за Радио Варна Наско Георгиев от Инициативната група на..

публикувано на 01.12.23 в 07:25

Адресите без ток на 1 декември

На 01.12.2023 от 13:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: Курортен комплекс "Златни пясъци" - клиентите, електрозахранени от ТП 532. В периода 27.11.2023 - 01.12.2023 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обезопасяване..

публикувано на 01.12.23 в 06:07
Есенно море, ноември

Затоплянето продължава и в петък

Утрото в петък ни посреща с тихо време и по-високи минимални температури. Във Варна в 5.00 часа, термометрите са отчели 6 градуса. Същата е температурата и в Бургас. В Добрич е 7 градуса тази сутрин, а на носовете Калиакра и Емине, както и в Шабла още отрано термометрите показват вече 10 градуса. По-хладно е в Шумен и Русе, където е 2 градуса, а в..

публикувано на 01.12.23 в 05:52

ИУ-Варна награди с грамоти за отлично представяне над 600 студенти

В навечерието на студентския празник 8 декември академичното ръководство на Икономически университет – Варна организира среща със студентите , които имат отлични постижения през 2022 – 2023 г. и принос за утвърждаване на авторитета на висшето училище като престижен образователен, научен и културен център.  Тя се състоя в зала АУЛА. По..

публикувано на 30.11.23 в 17:25

Омбудсманът възрази остро срещу драстичния скок на цените на водата

Омбудсманът Диана Ковачева възрази остро срещу поредното увеличение на цените на водата средно с 15% от 1 януари догодина. Увеличението ще засегне повече от 30 населени места в страната. Позицията на обществения защитник бе представена днес от експерта на институцията Цветанка Илиева на заседанието в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)...

публикувано на 30.11.23 в 16:37