Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Жребий в ЦИК за номерата на партиите и коалициите

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Чрез жребий в Централната избирателна комисия ще се определят поредните номера на партиите и коалициите, под които те ще фигурират в бюлетините за гласуване в изборите за общински съветници и за кметове насрочени за 29 октомври. Процедурата е публична и на нея могат да присъстват представители на партиите, коалициите, издигнатите от тях кандидати, наблюдатели и представители на медиите. 

Жребият е законовата процедура, която определя номерата на партии, коалиции регистрирани в ЦИК за участие във вота . Изтеглен на случаен принцип Член на ЦИК тегли първо плик с пълното или съкратеното наименование на партия или коалиция, а после друг член изтегля номера под който формацията ще фигурира в бюлетините от друга кутия и процедурата се повтаря до изчерпване на регистрираните в ЦИК 

"След това ОИК, ще добавят регистрираните при тях местни коалиции и инициативни комитети по реда на постъпване на документите“, обясни говорителят Росица Матева

Също днес и отново чрез жребии ЦИК ще определи и поредността под която формациите ще участват  в предизборните изяви  по Българското национално радио и Българската национална  телевизия . Става въпрос за встъпителните и заключителните клипове, диспути и други форми  описани в споразуменията на двете медии с участниците в кампанията 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Въвеждат се нови пътни знаци

Регламентират се изискванията за употребата и визуализацията на електронни знаци с променящи се съобщения по пътищата в страната. Те ще са 5 типа, в зависимост от разрешената максимална скорост на пътя, в чийто обхват се поставят – автомагистрали и скоростни пътища, първокласни и второкласни пътища извън населени места или на пътища от..

публикувано на 09.12.23 в 15:36

Радио Варна получи поздрави за празника

С публикация във Фейсбук кметът на Варна Благомир Коцев поздравява екипа и директора на Радио Варна Наталия Чешмеджиева по повод 89-та годишнина на медията. В поста си кметът пише: "БНР е институцияТА на Варна. Респект и уважение към професионализма и обективността ви! Госпожо Чешмеджиева, приемете моите лични поздрави и пожелания за..

публикувано на 09.12.23 в 15:13

Радио Варна на 89 години!

9 декември 1934 година. С концерт, излъчен от днешната сграда на театъра, започва на средни вълни редовната програма на първото българско радио - Радио Варна . Началото е поставено една година по-рано от ученика във варненската мъжка гимназия Димитър Кулев, който с помощта на своя учител по физика успява да сглоби любителски..

обновено на 09.12.23 в 13:38
Президентът Румен Радев

ГДБОП свали от интернет фалшивия видеоклип с държавния глава

Относно получен сигнал от Администрацията на президента за разпространяван в социалните мрежи клип с образа и гласа на държавния глава, пресцентърът на Министерството на вътрешните работи информира, че са предприети незабавни действия от специализираните служби на ГДБОП и фалшивият клип е свален от интернет пространството...

публикувано на 09.12.23 в 13:35

Нов график на влаковете от неделя

Новият график за движение на влаковете на „БДЖ" влиза в сила от неделя. В повечето региони на страната се запазва досега действащият график за движение, осигурени са и удобни връзки между влаковете с възможности за пътуване между повече населени места, съобщават от дружеството. С новото разписание е осигурен нов директен бърз влак от..

публикувано на 09.12.23 в 13:27
Президентът Румен Радев.

Злоупотреба с образа и гласа на президента в мнима реклама на "Лукойл"

Президентската институция е информирала компетентните органи за измама заради клип, разпространяван в социалните мрежи, който свързва държавния глава Румен Радев с реклама на "Лукойл". От прессекретариата на президента посочват, че са получили въпроси във връзка с клипа, който злоупотребява с образа и гласа на Радев в мнимата реклама и..

публикувано на 09.12.23 в 12:12

В ЕС е постигнато съгласие за закона за изкуствения интелект

Европейският парламент и страните-членки постигнаха споразумение за закона за изкуствения интелект. Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон нарече съгласието "историческо". То поставя на челна позиция Европейския съюз, преди Съединените щати и Китай, в надпреварата за регулиране на изкуствения интелект. Законопроектът беше предложен от..

публикувано на 09.12.23 в 11:40