Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Само за 10 часа над 100 сигнала за опасни дървета и падащи предмети във Варна

Снимка: Ваня Славова

В последните близо 10 часа само на дежурните телефони в Общината са получени около 130 сигнала. Сигналите са за изкоренени и опасни дървета и клони, невъзстановено електричество, падащи от покривите предмети, паднали фасадни мазилки и керемиди, демонтирани от поривите на вятъра ел. табла, щети по МПС, частни и обществени сгради, паднали конструкции на билбордове, съборени комини, една обърната автобусна спирка, паднало улично осветление и светофарна уредба, съобщава кметът Благомир Коцев.

Екипите обхождат обектите и отстраняват щетите, увери Коцев, като пояснява, че възникват много ситуации, които забавят процеса. Имахме сложен казус с дърво върху покрива на жилищна кооперация на 6 етажа на ул. „Генерал Цимерман“. Подемната техника на Общината не беше достатъчна и се наложи намесата на Пожарната, даде пример той.

Екипи на терен вече правят огледи и опис на пораженията. Този процес ще продължи и в следващите дни, съобщава още той.

Предстои и организиране на доброволческа кампания, за която повече ще бъде съобщено утре. С моя екип вярваме, че Варна е нашият дом и всички заедно можем бързо да почистим града. 

Довечера към 19:00 ч., след заседание на кризисния щаб, ще дам повече информация за учебните занятия на децата и възстановяването на нормалния ритъм на живот, посочва кметът.

БНР подкасти: