Необходими са превенция и планиране, за да могат местните общности да купуват и потребяват разумно храна във връзка с предстоящия летен сезон.
Това е целта на днешното обучение по европейския проект FoodWISE или в превод "Храни се разумно", което се провежда в Технически университет-Варна.
Още от репортажа на Ваня Славова в прикачения звуков файл:
Предизвикателство, с което се опитва да се справи проектът FoodWISE, е да се намалят хранителните отпадъци, свързани с потреблениетои да се насърчат гражданите и гостите в Черноморския район да преосмислят и възприемат по-устойчиви навици по отношение на консумацията и изхвърлянето на храна. В четирите държави, участващи в проекта, се губят милиони тонове храна годишно. Основните причини за това са неразумното купуване, неправилното съхранение и готвенето без планиране. За да се постигне това са необходими целенасочени политики и мерки за предотвратяване на разхищението на храни.
Тъй като местните домакинства и туристите през летния сезон са основните причинители на огромните количества хранителните отпадъци в Черноморския район, повишаването на тяхната осведоменост за проблема със загубата и разхищението на храни, както и на примери, целящи да вдъхновят промяна в поведението, която да предотврати разхищението на храни, е основна тема на всички дейности по проекта. Проектът ще овласти администрациите на местно ниво, давайки им знания и умения, тъй като те са най-близо до гражданите в селските райони, където неправителственият сектор е слабо развит.
След идентифициране на пропуските в капацитета и нуждите от умения на служителите на местните администрации, партньорите по проекта ще могат да разработят специално пригодени обучения и инструментариум за ефективна комуникация, мотивация и ангажиране на гражданите в екологосъобразни действия, свързани с хранителните отпадъци. Инструментариумът ще илюстрира примери за предотвратяване на хранителните отпадъци и насоки как да се използва и внедри този доказан опит.В дългосрочен план се очаква местните участници да работят заедно, за да направят територията на ЧР по-устойчива на изменението на климата и да гарантират опазването на общото природно наследство и неговата уникална стойност от нарастващия натиск на човешката дейност. Като се има предвид, че екологичните ресурси на Черноморския басейн се споделят трансгранично и надхвърлят националните интереси, ще постигнем драстично намаляване на хранителните отпадъци и на замърсяването, причинено от тях.
Разхищението на храни е огромен проблем в световен мащаб.
55 процента от хранителните отпадъци се генерират от домакинствата, но голяма част от останалите проценти са в резултат на потреблението от страна на туристите.
Изхвърлянето на храна е проблем на развитите държави - колкото повече възможности имаме, толкова по-малко се замисляме за храната, която купуваме и изхвърляме.
Хранителен отпадък се отнасят до всяка храна, която е изхвърлена, независимо дали се дължи на разваляне, прекомерна подготовка или просто е оставена неизядена. В световен мащаб около една трета от цялата храна, произведена за консумация, се разхищава, което възлиза на над 1 милиард тона всяка година. Тази зашеметяваща цифра подчертава острата необходимост от решаване на проблема с разхищението на храни на всяко ниво от веригата на доставки.
Икономическите разходи, свързани с изхвърлянето на храни, са значителни. Домакинствата, предприятията и правителствата понасят финансовата тежест на разхищението на храна. За домакинствата това се изразява в по-високи сметки за храна и пропуснати доходи. В по-широк мащаб правителствата харчат милиони за управление и изхвърляне на отпадъци.
В България времето се възприема по различен начин от Чехия - дори граматически. Това каза Рдка Рубилина - експерт по човешки права, поетеса и директор на Чешкия културен център в София, в предаването на Радио Варна POST FACTUM. Според нея не може да се каже точно, че се се създава усещането за по-забавен ритъм, но нагласата е друга. Рубилина сподели..
Пет награди "Ротари-Евксиноград" ще бъдат дадени за 18-а поредна година на ученици и учители в Градската художествена галерия във Варна. Става дума за ученици със значими постижения, постигнати на национални и международни състезания, както и на учители, постигнали успехи при работа с ученици. Един от тях е Звездемир Пенев, 12-класник от..
150 години от рождението на една от най-важните личности в българската музикална история – композиторът Добри Христов, чиято професионална кариера започва именно от Варна, ще бъдат отбелязани с концерт във Варна на 16 ноември на сцената на Варненската опера. Участие в него ще вземат Оркестър "Симфониета" с диригент Вилиана Вълчева и концертмайстор..
Комуникацията и възможността на хората да бъдат заедно са най-важните преимущества на настолните игри. Най-ценното в тях са хората, които се забавляват, докато ги играят. Това подчерта за Радио Варна и предаването "Новият ден" Христо Симеонов, създател на блога Board Delights. Хората играят настолни игри от ранна детска възраст - такива игри са..
Всяка година във Варна и областта се раждат над 3 600 деца, като повече от 10% от тях са недоносени. В най-голямото местно неонатологично отделение в СБАГАЛ „Проф. д-р Д. Стаматов“, която обслужва цяла Североизточна България, този процент достига дори 12%. На национално ниво всяко десето бебе годишно идва на бял свят преди термина си. Това превръща..
Уролозите от Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Св. Марина" във Варна организират безплатни прегледи и ехография в рамките на инициативата Movember-2025. Прегледите се провеждат всеки делничен ден от 10 до 21 ноември 2025 г. в часовия диапазон от 12:30 до 14 часа в к абинет № 1230 (Диагностично-консултативен кабинет) на..
Ще се задържи облачно, с прекъсване ще вали дъжд, на повече места през нощта, а утре следобед валежите ще са по-слаби и постепенно ще спират. Вятърът ще е умерен от североизток, през деня с тенденция към отслабване. Температурите ще са със слабо изразен денонощен ход, минималните 8° - 13°, максималните от 10° до 15°. За Варна минимална температура 10°,..