Владимир Чуков: Целият свят е зависим от конфликта между САЩ и Иран

Проф. Владимр Чуков в студиото на “Хоризонт за вас“
Снимка: Иван Русланов, БНР

Целият свят е зависим от конфликта между САЩ  и Иран, коментира в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция” арабистът проф. Владимир Чуков. Напрежението между двете държави се отразява изключително негативно на борсите и цените на петрола.

Според Чуков, скоро едва ли ще се стигне до преговори и успокояване на ситуацията. „Залогът е много голям и дори можем да говорим за световна война”, каза арабистът и подчерта:

Иран поставя като условие за започване на преговори отпадане на санкциите, САЩ обаче не приемат никакви условия. Така че преговори скоро едва ли ще има. Да, напрежението ескалира, но едва ли ще бъде прекрачена червената линия...

Владимир Чуков коментира позицията на Великобритания, която е много близка до тази на САЩ, и на ЕС, който до скоро е бил неутрален, но от няколко дни се доближава до Щатите.Съветът за сигурност на ООН проведе тази седмица заседание при закрити врати, посветено на вчерашното нападение над танкерите в Оманския залив.

Постоянният представител на САЩ Джонатан Коен е заявил, че всички улики сочат към Иран и е предупредил, че ако Съветът за сигурност не реагира, са възможни и други нападения.

Преди това държавният секретар на САЩ Марк Помпео обяви, че Иран стои зад нападенията. Вашингтон основава преценката си на използваните оръжия, експертните умения, необходими за изпълнение на операцията и други фактори.