Корпоративна социална отговорност - най-новата професия у нас

Специалистите по Корпоративно социална отговорност стават все по-важни в съвременните компании. В България 94 на сто от тях са ангажирани с трудови договори, а едва 6 процента изпълняват подобни проекти като свободни професии или като консултански услуги. Специалистите по Корпоративно социална отговорност са на висока или средна мениджърска позиция. Което означава, че Корпоративната социална отговорност е функция на стратегическото управление. Това каза за Радио Варна Марина Стефанова, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на специалистите по корпоративна социална отговорнст. Тя участва в среща, организирана от асоциацията и Икономическия университет във Варна.

Малко над 60 процента от специалистите по Корпоративно социална отговорност работят в големи компании.

Две са основните посоки на въздействие, каза Марина Стефанова - начинът, по който компаниите въздействат върху околната среда и обществото и втората - начинът, по който те управляват и реагират на въздействието, което имат.

"Обществото реагира леко скептично. Защото при всяка една инвестиция се търси скрита изгода. Когато обаче компанията покаже, че това не е случайна инициатива, а по-скоро е постоянна политика и ясно се вижда, че дейностите са регулярни и има отчетност, доверието се покачва много бързо. Така можем да наблюдаваме компании, които имат ясно изразени партньори от гражданското общество и от университетите, че дори и от средните училища."

Чуйте повече в звуковия файл.