Успение Богородично честваме днес

Снимка: sv-prorok-ilia.ikonata.eu

Днес православната църква отбелязва Успение на пресвета Богородица.Според Светото писание това е денят, в който Божята майка напуска земния си живот и отива при сина си. Храмов празник във Варна честват двата храма „Успение Богородично“ - Катедралният и старият, известен като "Малката Богородица". Точно в 9 ч. ще започне тържествената архиерейска Света литургия в Катедралния храм „Успение Богородично“. В 10,30 ч. ще бъде тържествено издигнат флагът на града, след което ще започне литийното шествие с чудотворната икона на Света Богородица. 

Успение на Пресвета Богородица е и един от 12-те велики християнски празници, чествани и от православни, и от католици – чуйте защо в словото на свещеник Теодор Стойчев от храма „Успение Богородично“ ("Малката Богородица") :


Стотици миряни се стекоха в манастираНегово Светейшество българският патриарх Неофит ще отслужи Божествената Света литургия в Троянския манастир, който има храмов празник. Днес Троянската света обител ще посрещне хиляди поклонници на храмовия си празник, които ще се помолят пред чудотворната икона на Света Богородица Троеручица. По традиция след Светата литургия тя ще бъде пренесена с литийно шествие до параклиса край манастира, където е извършила първото си чудо.Там ще бъде отслужен водосвет, поясни игуменът на манастира епископ Сионий. „И всички искат да се докоснат до пречистата икона, за да получат изцерение, да получат благословение и да почетат по този начин майката Божия“, добави той.