Турски кораб се готви за сондажи край Кипър

Снимка: БГНЕС

Турският министър на енергетиката Фатих Донмез заяви в понеделник, че корабът „Явуз“ ще започне сондаж за въглеводородни находища в изключителната икономическа зона на Кипър „днес или утре“, каквито стъпки Никозия критикува, съобщи в. „Катимерини“.

Въпросната зона, Morphou-1, попада в блок 7 от ИИЗ на Кипър, за която Никозия вече е подписала споразумения с френската Total и италианската ENI за откриване на въглеводороди в морето.

Изявлението на Донмез идва, когато гръцкият външен министър Никос Дендиас пристигна в Кипър преди заседанието на Съвета на външните работи на Европейския съюз на 14 октомври.

То идва и само два дни, след като държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Вашингтон е дал ясно да се разбере от Анкара, че „незаконното сондиране е неприемливо“.

„Искаме да гарантираме, че правилата управляват международното проучване на енергийните ресурси на Средиземно море и никоя държава не може да държи Европа като заложник“, каза Помпео по време на посещение в Атина в събота. „Казахме на турците, че незаконното сондиране е неприемливо и ще продължим да предприемаме дипломатически действия, за да сме сигурни, че ние, както правим винаги, гарантираме извършването на законна дейност“, добави той.