Що е то "салам скумрия"?

3
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На Никулден традицията повелява на масата ни да има шаран. И макар да сме край морето, а шаранът да е сладководна риба, традициите трябва да се спазват. За моряците, далеч от дома обаче Никулден обикновено се свърза не само с пълнения шаран. За двете си любими рецепти - "салам скумрия" и лакерда, разказва Свилен Крайчев от Българската морска камара. С тях той участва дори в поредица за популяризиране на местната Черноморска кухня.

Нейните инициатори имат амбицията да създадат база данни, включваща всички продукти и подправки, използвана в българската черноморска кухня. Иначе зад идеята Черноморската кухня да се открои като отделна категория световни ястия и до 2025 г. да стане разпознаваема за потребителите, подобно на средиземноморската кухня, и да влезе в топ 15 на най-разпознаваемите и предпочитани кухни в света стои международен комитет, в която влизат и български кулинарни експерти и готвачи.Те, както и всички ангажирани в проекта работят про боно за идеята да преборят тенденцията на all inclusive и на нископлатежоспосбните туристи.

До момента кухнята, която е била запазена марка в крайбрежните райони никога не е била събирана на едно място.

Какво се изисква, за да приготвите любимите рибни мезета на Свилен Крайчев може да чуете в звуковия файл.


Галерия