Градският транспорт във Варна - с над 7 млн. лв. дългове

Над 7 млн. лв. са дълговете на градския транспорт във Варна.

Това става ясно от официален документ, подписан от инж. Злати Златев - директор на дружеството, който отправя апел към Община Варна да бъдат взети спешни мерки по осигуряване на парични средства за погасяване задълженията на "Градски транспорт" ЕАД.

Писмото е в отговор на запитване на общинския съветник Стела Николова, съобщи самата тя в социалните мрежи.

Сумата на дълговете е към дата 26 ноември 2019 г.

От близо 7 млн. и 400 хил. лв., които общинският превозвач на Варна дължи, над 4 млн. и 190 хил.лв. са дълговете към НАП, още близо 2 млн. и 200 хил. лв. се дължат за гориво.

За задълженията на общинската фирма "Градски транспорт" във Варна съобщи Стела Николова  в обзорното предаване на Радио Варна "Позиция" през декември м.г.  Тогава тя уточни, че задълженията са основно към доставчици на гориво и към Националната агенция за приходите.

Според директора на градски транспорт Злати Златев, лошото финансово състояние е заради факта, че парите от продажба на билети от автоматизираната билетна система не влизат в касата на превозвача, а в друга общинска фирма – ТАСРУД, но община Варна не ги превежда своевременно на Градски транспорт.

Втората причина за липсата на пари в превозвача е, че едва 25 на сто от парите за намаление на ученически и пенсионерски карти се покриват община Варна.Снимките, публикувани в социалните мрежи, са на общинския съветник Стела Николова: