В община Каварна останаха без заплати

Над 3 милиона лева са задълженията до този момент на община Каварна. Очакванията на местната власт е те да се увеличат. В края на миналата година сметките на общината бяха запорирани заради задължения към община Балчик, свързани с неизплатени такси към претоварната станция в Белия град. Служителите в общинската администрация сигнализират за забавяне на изплащането на трудовите им възнаграждения, с неизплатени заплати са и работещите в общинското предприятие. Има ли повод за притеснение по отношение на финансовата стабилност на морската община и какъв е изходът от ситуацията.

От встъпването си в длъжност след местните избори миналата година новият кмет на община Каварна Елена Балтаджиева предупреждава, че финансовото състояние на общината не е добро. Според нея завареното лошо финансово състояние затруднява работата на новия кметски екип. Същото твърдение е посочено и в проектобюджета на морската община за 2020 година. Неведнъж сметките на община Каварна са били запорирани заради неизплатени дългове и през предния мандат, в който управляваше Нина Ставрева, но по думите на служителите в общинската администрация до забавяне на изплащането на заплатите им досега никога не се е стигало.

По думите на служител в община Каварна, пожелал анонимност, забавянето на заплатите в общината е за два месеца, а в общинското предприятие „Чиракман“ за три. В края на месец декември хората са получили заплатите си за ноември, а през този месец все още е нямало заплащане към тях.

За страх и реваншизъм в управлението говори и друг служител в общинската администрация на Каварна, чиято самоличност отново ще запазим в тайна.

По набелязаните от служителите проблеми – липсата на заплати, забавени плащания към фирми доставчици, които обмислят да спрат да работят с общината, страха и очакваните съкращения, потърсихме мнението и на новия кмет на община Каварна Елена Балтаджиева. По думите й трудовите възнаграждения се изплащат за свършена работа.

Бюджетът на община Каварна, прогнозиран в размер на 17.6 милиона лева, ще бъде подложен на публично обсъждане днес. Дали общината ще успее да се справи с натрупаните задължения и поетите ангажименти предстои да видим.