Нина Николова: Трябва да залагаме на старите сортове българско вино

| обновено на 14.02.20 в 15:01"Много производители на вино работят със стария сорт "Димят", който беше забравен с времето. Много се работи и с "Рубин", както и с българския сорт "Гергана", който е абсолютно непознат. Единствено една изба го произвежда, а това е нещо, на което трябва да залагаме като винопроизводители", коментира в интервю на Светлана Вълкова Нина Николова, сомелиер на един от големите варненски ресторанти. 

С много емоция говори тя за виното, както и за качествата на уникалните български сортове, както и за възраждането на винената култура у нас през последните години.

"Били сме една от водещите страни като винопроизводители през 70-те години на миналия век, но по време на Прехода са се загубили тези неща. Тепърва обаче започват да се показват резултатите след 2000 г., когато много млади енолози, технолози и винопроизвоители отново възраждат винената култура и винопроизводството. Тепърва на пазара излиза продуктът им. Също така се опитваме да обособим регионите в България, тъй като все още нямаме контролирани региони, както е в другите европейски страни", каза още Николова.
Цялото интервю чуйте в звуковия файл в началото на публикацията.