Радио Варна - другата сцена!

23 април, вторник - Tристрам Кук, ПЪТИЩАТА СЪЩО ПОМНЯТ - литературна премиера

Снимка: Архив

23 април 2013г, вторник - Арт салон на Радио Варна, 19 часа

Поетична премиера

ПЪТИЩАТА СЪЩО ПОМНЯТ

Tристрам Кук

     "Когато майка ви е известна и достатъчно четена поетеса, и когато сте роден в селище, съседно на това с най-известните някога семейства на поети в Англия, може би е просто естествено да се превърнете  в поет, в крайна сметка. Дори и ако това ви отнеме няколко десетилетия, до  излизане на първата книга със стихотворения.
     Така беше, и е, с работата представена тук, ПЪТИЩАТА СЪЩО ПОМНЯТ, на моя приятел Tристрам Кук. Той би могъл да се класифицира като "характерен" в изисканите кръгове, тъй като винаги е избирал да премине своя собствен път, а не да следва стандартни форми за одобрение. Но той има собствена индивидуалност, която грее през всяко стихче в тази книга, дали сериозна или леко смешна, пълна със спомени или ново начало.
     В училище, той е ученолюбив без съмнение, движел се в литературни среди и е съученик на сега световно-известния  Андрю Лойд Уебър, който също повлиява на неговия любопитен и извисен дух. Факултета по езици в  Охсфордския университет  му позволява да навлезе в света преподаването. Следва професионален живот с преподаване на чужди езици, а също и откриване на други култури и хоризонти. Пенсионирането от преподавателската работа му позволява да опита  и политическа кариера - той е бил и кандидат за кмет  на гр. Уотфорд!
      А накрая  с пенсионирането си  от Англия се  премества на слънчево Мексико, за да се наслади на местната латино-култура и характер, в хармония с приемане и задоволство от новооткритата радост..."

                                                                   Питър Дитрих

Музикален съпровод по време на рецитацията на английски и български ще изпълняват Николай Йорданов - пиано и флейта, и Севдалин Стефанов - класическа китара. В премиерата ще се включат и двама млади изпълнители, които са подготвили 2 песни от мюзикъла Робинзон Крузо, по либрето на Питър Дитрих.

Книжката е на два езика - български и английски, превода е на Милица Българанова, илюстрациите към всяко от 20-те стихотворения са на Валентина Чернева - Cherry, а музиката към всяко от тях е на Николай Йорданов.

Вход свободен



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!