Радио Варна - другата сцена!

15 септември, неделя - VII Международен фестивал на поезията „Славянска прегръдка”

Снимка: Архив

15 септември, неделя - Концертно студио на Радио Варна - 18 часа

ПЛОДНА ЕСЕН ЗА СЛАВЯНСКА АКАДЕМИЯ

 Седмият Международен фестивал на поезията „Славянска прегръдка” тази година се осъществява на два етапа – през май и през септември. Така пожелаха ценителите на поезията и многобройните радетели на славянството. И докато майският фестивал беше като пълноводна река (повече от 60 поети от 20 страни, представени в 10 града на България), то предстоящият е умъдрен и плодоносен – както подобава на есента. Програмата му е концентрирана във Варна и включва още първия ден (на 15-и септември) представянето на 5 нови книги – дело на Славянска академия: „Ранени от СЛОВОТО” от Мина Карагьозова, както и новите заглавия от поредицата „Славянска прегръдка: „Ескизи върху водата” от Виктор Мелник (Украйна), „Ей, Смърто дърто!” от Спаска Гацева (България), „Славянски камък” от Валерий Латинин (Русия) и „Зимни портокали” от Диана Буразер (Хърватска). Тази библиотечна поредица в продължение на няколко години упорито строи културни мостове между авторите от славянските поезии. Досега са излезли преведени на български език книги на Любомир Левчев, Ивайло Балабанов и Надя Попова (България), акад. Ристо Василевски, Сърба Игнатович, Мичо Цвйетич (Сърбия), Андрей Дементиев, Владимир Бояринов, Елена Исаева и Галина Климова (Русия), Анна Багряна (Украйна), Майа Джерек и Ружица Циндори (Хърватска), Александер Навроцки (Полша), Санде Стойчевски и Слави Горго Димоски (Македония) и мн. др. Особен е приносът на преводаческите бюра на Академията за издаването на стихове на Димчо Дебелянов на всички славянски езици, както и за двуезичните издания на Дора Габе и Елисавета Багряна (на български и украински език).

 На 16-и септември гостуващите във Варна славянски поети ще се включат в празничното откриване на новата учебна година и ще поздравят най-младите радетели на славянството. Вечерта една нова форма в работата на Академията ще обърне прожекторите отново към словото, но този път – към драматургията. Този път във фокуса ще бъде поетесата и драматуржката от Русия Елена Исаева. Ценителите ще се запознаят с пиесата й „За моята майка и за мен” – една разтърсваща психологическа история, която прехвърля действието в различни времена, без да се отклонява от главното: какво се случва с човешката душа, когато съдбата й подлага крак и й донася изпитание след изпитание... „Театър в джоб” е наречена тази малка камерна форма, в която автор, музика, актьори, зрители... са все главни действащи лица, скрити зад своите условни театрални маски.

 И навярно най-интересното в програмата е на 17-и септември, когато на едно сакрално място – Аладжа манастир, ще бъде запален огънят на Международния театър на поезията – още една багра в богатата културна палитра на Варна - кандидат за Европейска столица на културата. Това ще е в деня, в който почитаме Вяра, Надежда и Любов, и тяхната мъдра майка София. В подзвездния синтезен спектакъл ще прозвучат стихове на поети от България, Русия, Сърбия, Украйна, Хърватска, Република Сръбска, Латвия... Изящното слово ще бъде тематично допълнено от два църковни хора, както и от изпълнения на китара, саксофон, контрабас, вокал (мецосопран), интерпретация от класически балет на темата „Вяра-Надежда-Любов”. Видеоимпресии ще добавят към завладяващата атмосфера на Международния театър на поезията, в който занапред ще гостуват най-изявените пера на планетата.

 В програмата на фестивала е включена и т.н. Преводаческа лаборатория, която е изпитана вече от Академията форма на майсторски клас, в който далече от публиката, при тясно общуване помежду си, поетите превеждат текстове и усвояват възможностите на преводаческото изкуство.
 Домакин на форума е Варна, която заедно с редица партньори от съседни общини отстоява регионалната си кандидатура за Европейска културна столица.
Сред радетелите и съидейниците, които подкрепят този културологичен проект, са и водещи медии от 17 страни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!