Радио Варна - другата сцена!

Алея на книгата - 03-12 август

Снимка: Архив

06 и 07 август 2012г., понеделник и вторник - Арт салон на Радио Варна, 19 часа

 

ИК Жанет 45 представя

Петър Денчев - Тихото слънце /6 август/

Мирела Иванова - Любовите ни / 7 август/

 

 

Петър Денчев е роден на 08.08.1986 г. в град Варна. Завършил е IV Езикова гимназия "Фредерик Жолио Кюри". През 2010 г. завършва режисура за драматичен театър в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", където е работил по текстове на Гогол, Молиер, Ведекинд, Жьоне, В. Хауф, Брукнер. Неговият разказ "Малакоф, искам да остарея" е един от двата наградени на конкурса "Екстаз" на сп. Алтера (2006). Има номинации и награди от различни поетични конкурси. Два пъти получава втора награда на Националния младежки поетичен конкурс "Веселин Ханчев" (Стара Загора, 2006 и 2010). С романа си "Тъй, както мъж целува жена, която обича" печели конкурса за Нов български роман "Развитие" за 2007 г., а след това и поощрителната награда на Райфайзен банк на конкурса Южна пролет 2008. Неговите учебни представления "Смъртта и Дяволът", "Схватки" и "Слугините" са участвали на различни театрални фестивали в Сърбия, България и Косово. "Жената от миналото" по Роланд Шимелпфениг (ДКТ "К. Величков" Пазарджик) е неговият дебют на професионалната сцена. Автор на сборника с разкази "Истории в минало време" и романа "Тихото слънце", издания на ИК "Жанет 45". 

 

Мирела Иванова e родена на 11 май 1962 г. в София. Учи в немската гимназия в родния си град и завършва висшето си образование в Пловдивския университет, специалност българска филология. Мирела Иванова е един от създателите и активни участници в поетичното общество “Петък 13”. Заедно с колегата си Бойко Ламбовски е била автор и водещ на телевизионните предавания “Петък 13” и “Остров за блажени” по Българска национална телевизия. В продължение на години е литературен наблюдател на вестниците “Стандарт” и “Капитал”. Автор и сценарист на два документални филма за Иван Вазов: “И мойте песни все ще се четат” и “Великите българи: Вазов”, автор на документалния филм “Град от думи”, разказ за литературния проект “Едно немско пътуване към Пловдив”. Пише стихове, разкази, литературна критика и публицистика и превежда от немски език. Съставител е на поетичните антологии “Странстването на камъните. Съвременни немски поети”, “Придавам форма на копнежа. 33 поетеси от България, Сърбия и Македония”, на том с творби на поетесата Мара Белчева “Един живот” и на том със стихотворения за малки и големи от Иван Вазов “Аз съм българче”.
Мирела Иванова е автор на поетичните книги “Каменни криле”; “Шепоти” (Самиздат, 1989); “Самотна игра”, 1990; “Памет за подробности”, 1992; “Разглобяване на играчките”, 1995; “Einsames Spiel” – “Wunderhorn”, Heidelberg, 2000 (32 стихотворения на немски език – превод, бележки и послеслов – Норберт Рандов); “Еклектики”, 2002; “Versoenung mit der Kaelte” – “Wunderhorn”, Heidelberg, 2004 (52 стихотворения и есето “Призоваване на поезията” вместо послеслов – превод и бележки – д-р Габи Тиман).

“Памет за подробности” получава наградата на Съюза на българските писатели за най-добра поетична книга през 1993 година, “Еклектики” – наградата за най-добра книга на 2002 година на Сдружението на българските писатели. Мирела Иванова е носител на наградата за поезия на вестник “Труд” през 1999 година и на националната награда за българска художествена литература “Христо Г.Данов” през 2003. През 2002 в Мюнхен й е присъдена наградата за модерна поезия от Източна и Югоизточна Европа на името на Херман Ленц, връчвана ежегодно от немския медиен магнат д-р Хуберт Бурда.

Стихотворенията на Мирела Иванова са превеждани на английски, немски, испански, чешки, унгарски, турски, сръбски, ирански и са включени в антологиите на българската поезия в страната и чужбина, печатани са на страниците на някои от най-големите европейски вестници – Ди Цайт, Нойе Цюрхер Цайтунг, Хюриет, Газета виборча. Мирела Иванова е имала авторски рецитали в Берлин, Щутгарт, Хамбург, Хайделберг, Лондон, Оксфорд, Брюксел, Виена, Залцбург, Инсбрук, Лана, Будапеща, взела е участие в редица авторитетни литературни форуми – “Европа пише”, “Поезия на съседите”, “Поезията в града”, “донумента”.

През 2008 година получава едногодишна писателска стипендия в международния творчески дом “Вила Конкордия” в Бамберг. Престоят й там е изпълнен с десетки поетични четения, изнесени доклади, литературни пътувания и срещи и работа над последната й книга “Бавно”, 11 разказа и 11 стихотворения с 11 илюстрации на художника Греди Асса, която се появява в края на април 2009.

Мирела Иванова има тринайсетгодишна дъщеря Зорница. Живее в София, работи като главен уредник на къща музей “Иван Вазов”. Води своя коментарна рубрика в радио “Дойче веле”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!