Радио Варна - другата сцена!

Мая Вапцарова - гост на Радио Варна, 7 декември

Снимка: Cross.bg

7 декември 2012г., петък - Арт салона на Радио Варна - голяма зала - 18ч.

НЕПОЗНАТАТА МАЯ ВАПЦАРОВА

творческа среща

На рождения ден на големия български поет Никола Вапцаров гост на Радио Варна е неговата племенница - известната българска поетеса, белетрист и кинорежисьор Мая Вапцарова. Ще имаме удоволствието да видим нейния нов филм "Надбягване с времето", посветен на следите на траките в Крумовградско. Елка Няголова ще представи пред варненската публика и първия роман на Мая Вапцарова - "Просяци" (ИК „Светулка 44″, София). Вход свободен.

 

Из рецензията за романа във в. "Литературен свят": „Просяци” - една тъжна метафора на обърканото българско време, белязано от дълбока древност с прокобата да прилича повече на умиране, отколкото на живеене.
Яхнало фантомите на безплодния стремеж към слава и благоденствие българското време до ден днешен възпроизвежда гигантски представления на масовия възторг или масовата покруса, запазвайки самобитния характер на една неизменна театрална специфика. Сцени, разтърсващи националната памет с трагизъм, достоен за гения на един Шекспир, се редуват със сцени на вековно смирение в ъгъла на историята, а в наше време любопитна Европа наблюдава невиждано досега представление на един народ, който се мъчи да крачи напред, качен на кокили. Това е роман за България, за нейното прокълнато място в пасианса на историята, за безмилостната съдба на нейния измъчен народ, чието единственото оръжие в борбата за оцеляване е мъдростта. (http://literaturensviat.com)

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!