Радио Варна - другата сцена!

Македонският въпрос - литературна премиера, 12 декември

Снимка: Архив

12 декември 2012г. - Арт салон на Радио Варна - голяма зала - 17ч.

ЛИТЕРАТУРНА ПРЕМИЕРА

МАКЕДОНСКИЯТ ВЪПРОС 1944 – 1989

АВТОР: ДОЦ. СТОЯН ГЕРМАНОВ

ИЗДАВА МАКЕДОНСКИ НАУЧЕН ИНСТИТУТ – СОФИЯ, 2012


Книгата на доц. Германов представлява първото цялостно проучване на най-новата история на Македонския въпрос – времето от края на Втората световна война до разпадането на комунистическата система.
Отправна точка в изследването е създаването и налагането след 1944 г. на политическата антибългарска доктрина за отделна „македонска нация”. Акцентът е поставен на действията на управляващите в България по отношение на Пиринска Македония, останала в границите на българската държава. Авторът детайлно разглежда противоречивата политика на БКП към българското население в Пиринския край – времето на насилствена македонизация, постепенното и мъчително връщане на комунистическия режим на националноотговорни позиции.  Немалко внимание е отделено и на усилията на комунистическа Югославия да превърне Македонския въпрос във вътрешен за нея проблем, както и на неговото място в българо-югославските и българо-гръцките отношения.
Както подчертава самият автор, днес редица аспекти от Македонския въпрос са намерили своето частично разрешение. Други обаче така и остават да прокарват разделителни линии между балканските държави, което прави проблематиката актуална и интересна – както за изследователите, така и за по-широката читателска публика. 

Доц. д-р Стоян Германов е потомък на бежанци от Охрид. Специализирал е в Лондон, Москва и Санкт Петербург. Автор е на повече от 70 студии, статии, рецензии и две монографии.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!