Радио Варна - другата сцена!

РАДИОТЕАТЪР - 21 септември 2011г.

Снимка: Илиян Троянски, личен архив

21 септември 2011г., сряда - Концертно студио на Радио Варна - 19:00ч.

ОТНОСНО ПЕТРА или КАК ДА СИ ПРЕДСТАВЯМЕ ИЗЧЕЗВАНЕТО НА ДИНОЗАВРИТЕ

фарс

Действащи лица: МЪЖЪТ и ЖЕНАТА

Автор: Илиян Троянски

Режисьор: Стоян Радев

 

Един опит да се изгради образ на отсъстващия герой чрез отношението на останалите може да бъде интересен драматургичен похват, стига да не се превърне в самоцел. Отсъствието на гостенката, която току що си е тръгнала, само за да даде повод за разговор между двамата домакини е естествен претекст за развитието на фабулата и първият прочит на пиесата действително може да мине по формулата "двама не особено интелигентни герои клюкарстват за отсъстващия трети".  Тайнствената Петра от една страна разделя двамата домакини в отношението им към нея и същевременно ги свързва в стремежа им да докажат един на друг своята не-идентификация с нея – в начина на живот, в градацията на ценностите и в стремежа си към обществено самоутвърждаване.
Огледалната структура на сюжета и размененото повторение на реплики и аргументи в спора между двамата допълва абсурда на конфликта. Парадоксалните съждения на двамата герои ни водят през теми като преселението на народите, строежа на китайската стена, изчезването на динозаврите, ядрената зима, атентатите от 11 септември и неусетно започват да добиват претенция, в която картата на света и световната история са прекроени и сглобени в изкривената перспектива на сурогатната култура, насаждана от телевизията и жълтите вестникарски статии. И това, което в началото предизвиква смях, неусетно се превръща в повод за размисъл.
Пиесата е публикувана в литературния алманах "Света гора" на Великотърновския университет през 2008 г.

Постановка от проекта "Чуваш ли театъра?" на Радио Варна, съфинансиран от Община Варна по програмата за финансиране на творчески проекти.

Вход свободен

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!