Радио Варна - другата сцена!

Големият дипломат граф Николай Игнатиев в снимки, факти и документи

| обновено на 25.04.18 в 06:51
Фото-документалната изложба „Моят идеал – свободна България“ е изследване на живота и делото на руския дипломат, общественик и хуманист граф Николай П. Игнатиев. Автор е дългогодишната изследователка на дейността на Игнатиев - Калина Канева. Изложбата е разказ за епилога на Априлското въстание, за епопеята на Освободителната война от 1877-1878 г., за превратностите на  българската свобода и за емблематичните  личности, събрани около човека, сложил подписа си под мирния договор от Сан Стефано - граф Игнатиев.

Журналистката Калина Канева е автор на много статии в сборници, в българския и чуждестранен печат, на сценарии и фотодокументални изложби. Интересът й към граф Н. П. Игнатиев, неговите сподвижници, предци и потомци, възниква в началото на трудовата й дейност като учителка в софийското VI ОУ "Граф Н. П. Игнатиев".  Книгата "Н. П. Игнатиев - графът на българите" е резултат от дългогодишно изследване и събиране на неизвестни и малкоизвестни факти и снимки на исторически личности, приели съдбата на България като своя житейска мисия и същевременно е мост към нашето съвремие. Източник: Димитър Боримечков.

Още за изследователския интерес на Калина Канева и за това какво свързва руския граф с Варна можете да чуете в част от разговора на Валерия Василева.


Откриването на изложбата е в 12.00 часа днес, 25 април


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!