Вашите сигнали остават "глухи" за институциите, сблъскали сте се с проблеми или пък сте станали свидетели на интересна история, която искате да разкажете.

Вече има как – на специална платформа в сайта на БНР очакваме вашите снимки, видеа и кратко описание.

Пишете ни на "Подай сигнал", а нашите репортери ще направят проверка и ще разкажат в ефира на БНР, ще го покажем във "Вашият сигнал" на сайта ни и в социалните мрежи.

Видинчани търсят съдействие от Общината - да извози изпочупени панели

10
Снимка: Радио ВИДИН

Граждани от бл. 21 и бл. 23 в ж.к. "Бонония" търсят съдействие- Община Видин да извози от пространството между двата блока счупени панели, които стоят там от години. Фирма им поискала 1000 лева, но хората нямат възможност да съберат такава сума. Живущите в блоковете сами ще си изравнят и облагородяват пространството. Искат да го направят място за игра на децата от района.

"Цялото място беше в панели. Викнахме човек, дойде с багер, изравни. Тука беше змиярник, Но останаха тези неща- железата, корените. Погледнете колко много деца играят тук. Питали сме къде ли не- не може или ни искат някаква сума баснословна. Това е общинско. Искаме от Общината техника- това нещо да се изнесе... Една от комшийките подаде сигнал, мисля, че в тази платформа "Кмете- виж". И са й върнали отговор, че това не е в правомощията на Общината и че няма техника. Още миналата година", разказаха Камелия Костова и Росен Лозанов.

До двата блока са посадени цветя и дървета, изградени са беседки. Съседите се събират привечер след работа за отмора. В района живеят млади семейства с деца. Защо да пустее мястото, като можем да си го направим красиво, недоумяват хората.

"Предполагам, че е общинско мястото. Тук проблемът е доста сложен, че този блок не го достроиха. Това са панели, които са останали. Трябва да се установи чия собственост са тези панели и кой трябва да ги отстрани... Освен тук, на друго място няма къде да играят нашите деца. Комшийте пръскат с препарат за трева, ние оттам косим, защото имаме косачка. Каквото можем правим, но не можем да се справим с панелите", споделиха Георги Георгиев и Анна Алексиева.

Радио Видин уведоми писмено Община Видин за желанието на гражданите, очакваме отговор.

В "Еко Свят" намира място и 23-ия екоконкурс "Старопрестолен Видин"- вчера бяха връчени грамоти и наградите на победителите. Освен от България, участници тази година има от още шест държави. Организиран е ежегодно, без прекъсване досега, от екокомисията към туристическо дружество "Бонония". Провежда се със съдействието на редица институции. Конкурсът е за творчество на екологична тематика. В основата му стои видинският фотограф Богомил Петров:

"Участваха деца от първи клас, което е особено радващо. Имаме снимки и участие на видинчани, които са били по целия свят."

Емил Георгиев, който от 40 години живее в Полша,  бе отличен с грамота от Община Видин за активно участие в екоконкурс "Старопрестолен Видин". В тазгодишния конкурс той участва с 2 стихотворения.
Отличие получи и десетокласничката от Арт школа в гр. Попово Ивайла Петрова - за рисунката си "Стамбол капия". Директорът на Агенцията за регионално развитие и Бизнес център Евтим Стефанов бе награден със сертификат на името на феномена-алпинист Атанас Скатов. Отец Илия Симеонов от Видинска Света митрополия връчи отличие на Мария Владиславова, уч. XI кл. в ГПЧЕ "Йордан Радичков", по повод 150 години от учредяването на Българската екзархия. Златни дипломи, сребърни грамоти с рубин, предметни награди и сертификати бяха присъдени и в редица други категории. Статуетката "Дунавска рибарка", която е в чест на съпругата на Богомил Петров и се поднася на негови близки, отиде при Стоян Петров. За "есе" бяха отричени Мария Владиславова, Ивана Иванова, Иванка Христова, Сашка Пенчева. Мирослав Людмилов бе награден за група есета, придружени със снимки. Беатрис Стилиянова и Константин Лозанов бяха награденаи в категория "селфи", за рисунка и селфи- Александра Росинова. Мартин Стефанов бе отличен за своето видео "Синагогата", в същата категория награда получи  и Ариана Георгиева. Румина Василева и Галена Кръстова- за рисунка, Боряна Бориславова- за градивна екология- снимки от колодрума до "Баба Вида", Васил Василев от Атланта- за снимки, със златен диплом бе отличен и Димитър Маринков.

Зоя Младенова- учител в основно училище "Любен Каравелов", получи награда от Община Видин за активно участие. Богомил Петров й връчи най- голямото отличие- "Златен рог", което за тези 23 години се дава за пети път.

"Аз съм много признателна, че оцениха дългогодишния ми труд. Неусетно минаха толкова години, в които проведохме с туристическо дружество "Бонония" много мероприятия и по някакъв начин успяхме да обогатим екологичната култура на децата", заяви Зоя Младенова.

На церемонията отличиха още Мис "Екология"-  Йоана Момчилова и Мини мис "Екология"-  Галена Кръстова,  Мис "Тийнейджър" - Ванеса Борисова и Мис "Екостудент" 2020 - Боряна Бориславова. По време на събитието беше представена фотоизложба № 1488 на Богомил Петров.

"За мен е удоволствие да участвам в един толкова "зелен" и динамичен конкурс", заяви Мирослав Людмилов.

Две от наградите отидоха при първокласничката Галена Кръстова и майка й Боряна Бориславова:

"Ето там има от моите картини. Обичам да рисувам, най- обичам да рисувам природата... Участвам за втора година. Сега участвах със снимки от колодрума до "Баба Вида". Заснех няколко места, които трябва да се почистят в града."

Своятя награда получи още един първокласник- Константин Александров"Снимам с моя фотоапарат. Обичам да снимам брат ми Саши. Той не обича да го снимам, на аз тайничко успявам. На снимките в конкурса на някои е брат ми, на някои гълъбчета. Имам и снимка- две котенца, които се гушкат."


Снимки на природни красоти могат да направят и любителите на туризма. Хубавото време все повече примамва за разходки сред природата. Природен парк "Врачански Балкан" предлага голямо разнообразие от екопътеки и еднодневни преходи. Георги Антонов от Природозащитен център "Натура" във Враца предлага три маршрута: 


"Ще започна от историческия маршрут по стъпките на Ботевата чета. Това е кратък маршрут, кръгов, започва от пътя за връх "Околчица", като трудност е много лесен, преминаването е около час. Другият вариант е врачанската екопътека "Боров камък" до водопад "Боров камък", който е захранен с вода. Изключително преживяне. Продължителността е около 3 часа, тръгва се от края на село Згориград, пътеката е маркирана и следва един каньон. Друг маршрут е Ботевият път от Враца до връх "Околчица". Започва от разклона за село Паволче и Челопек, излизайки от Враца посока София."

Още по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Двоен стандарт за гаражи в район "Южен" в Пловдив гневи съседи

Блок 1330 е не по-различен от повечето такива, които опасват един от най-дългите булеварди в Пловдив - "Никола Вапцаров". Той има 4 входа и около 100 апартамента. Това прави ситуацията с паркирането изключително пипкава, като освен типичното съседско разбирателство домуващите трябва да се съобразяват и с н епремахнати своевременно гаражи .   След..

публикувано на 03.06.21 в 11:30

Отмениха глобите на бездомника, седял на пейка и без маска по време на забрана

Съдът е отменил наказателните постановления, с които беше наложена санкция от 600 лв. на бездомник в Бургас. Това ни съобщи адвокат Деян Петров, чийто адвокатско дружество реагира безвъзмездно на призива на неправителствената организация „Каритас – Бургас“ за правна помощ. Припомняме ви, че Данаил Костов трябваше да плати..

публикувано на 15.02.21 в 14:20

Болка, страх и гняв - история на семейство от Пловдив с К-19

"Несъмнено на хората, работещи в болниците, им е доста трудно, но това, което афишират медиите, как се помага на хората, е съвършена неистина. Ние сме семейство учители и за зла участ ни хвана Ковид...." Така започва разказът, който Мария Стоева  сподели с Радио Пловдив.   Потърсихме я, за да разкаже от първо лице за преживяното. В деня, след първата..

обновено на 19.11.20 в 14:14

Драма по време на COVID-19

Обществени вълнения се надигнаха от началото на октомври около карантинираните второкласници на шуменското СУ ,,Сава Доброплодни‘‘, чиито родители днес сигнализираха Радио Шумен, че събират подписка и подготвят протестна декларация. Сред децата в изолация е и синът на заместник - областния управител на Шумен Ширин Вели. Според майките и бащите е..

публикувано на 13.10.20 в 16:39

Варненец получи сметка за топла вода без да има потребление

Когато чуем за изравнителни сметки   бързо се сещаме за топлофикационните дружества и множеството сигнали за разминаване в сумите. Това се случва предимно в София, засега, до момента във варненското топлофикационно дружество декларират, че няма получени протести срещу такива сметки до момента. В редакцията ни постъпи друг вид сигнал, свързан с..

обновено на 28.09.20 в 15:44

Жена със 100% инвалидност престоя 3 часа на земята пред Дома за възрастни с физически увреждания /снимки/

Наши слушатели ни информираха за недопустимо отношение на социални служители към жена в неравностойно положение.  За случая ни сигнализираха Иван Иванов и Албена Христова, приятели на живеещата от около 2 години в старозагорския Дом за лица с физически увреждания Спаска Ташева, на които жената е гостувала през празничните дни. Връщайки я днес в..

публикувано на 08.09.20 в 16:49

Близо месец жителите на с.Велислав са без вода

Близо месец жителите на сунгурларското село Велислав са без вода.Проблемът е от дълги години, но това лято се е задълбочил заради сушата. Не е осигурена водоноска и хората сами си набавят вода за хигиенни нужди и пиене. Те са изпратили няколко  писма до различни институции, за да бъде намерено решение, сигнал бе получен и в Българското национално..

публикувано на 08.09.20 в 16:11

Родители искат нови съоръжения за детска площадка във Видин

Майки на малки деца ни потърсиха, за да сигнализират за опасно съоръжение на единствената детска площадка в жк. "Бонония" във Видин . Жените обясниха, че са се обърнали към нас, след като нееднократно подавали онлайн известия до Община Видин, но на тях никой не се отзовал. В същото време многофункционалното съоръжение на площадката, намираща се пред..

публикувано на 10.06.20 в 13:46