Вашите сигнали остават "глухи" за институциите, сблъскали сте се с проблеми или пък сте станали свидетели на интересна история, която искате да разкажете.

Вече има как – на специална платформа в сайта на БНР очакваме вашите снимки, видеа и кратко описание.

Пишете ни на "Подай сигнал", а нашите репортери ще направят проверка и ще разкажат в ефира на БНР, ще го покажем във "Вашият сигнал" на сайта ни и в социалните мрежи.

Кметът Георги Кенов заяви, че тази седмица трябва да започне сондиране

Близо месец жителите на с.Велислав са без вода

Близо месец жителите на сунгурларското село Велислав са без вода.Проблемът е от дълги години, но това лято се е задълбочил заради сушата. Не е осигурена водоноска и хората сами си набавят вода за хигиенни нужди и пиене. Те са изпратили няколко  писма до различни институции, за да бъде намерено решение, сигнал бе получен и в Българското национално радио.

Отчаяни сме, заяви  Марин Бинев :

Това,което ни подразни- абсолютно никаква институция, професионална организация, не реагира на нашия проблем. Държавата стои настрани и не предприема абсолютно нищо.

Помпата, която беше сложена зимата, помагаше известно време, но лошото е ,че пресъхна Камчия.Там нещата вече опират до други проблеми,които бих казал вече са престъпни. Това е масовата сеч по изворите на р. Камчия.Там е зверска сеч.

Част от хората се опасяват, че липсата на вода може да доведе до разпространение на коронавируса, случаи, на който вече има в общината. Те настояват да бъде осигурена водоноска и питат къде се поят животните. Изключително трудно е на семействата с малки деца, които са принудени да купуват вода, за да изваряват биберони и да пълнят вода от селски чешми, за да се къпят и перат. Нищо не можем да правим, категорични са те.

Хората са принудени да ходят с коли  до съседното село, за да си вземат вода. Част от възрастните хора нямат тази възможност и трябва да отделят от пенсиите си, за да купуват вода,затова и призовават, ако може някой да им осигури безплатна

В селото живеят много англичани, шотландци и израелци от руски произход. Сергей Клименко обяснява, че работи като В и К специалист и според него проблемът в България не е с източниците на вода, а технически и финансов. Подкрепя го негов съсед, който също е от Израел и който се гневи, че там печели пари, но тук плаща сметки и данъци.

Олга също е гневна:

В нашата градина няма кладенец, няма сонда, няма вода, 100 дървета в градината имаме,изсъхват, няма домати, нищо няма, всички цветя изсъхнаха . Аз не си поливам градината цяло лято и вкъщи нямаме вода. През ден ходим в друго село, добре, че имам мъж и кола , ако нямахме кола, щяхме да се върнем в Москва.Не можем да живеем без вода в България.

Жителите  на Велислав обясняват, че от години имат проблеми, но преди водоподаването е било равномерно към всички части на селото. В момента,ако водата се пусне тръгва надолу и стига само до къщите в долната част на селището, горната остава без вода. Необходимо е ,според тях, да се сондира и да се намери вода, както и да се довърши проектът за поставяне на тръби, който е бил реализиран наполовина преди години.От започналите тогава дейности, все още не са асфалтирани улиците ни, казаха още хората.

Собственик на 300 овце и 200 крави е категоричен,че питейна вода не се пилее и подчертава, че  той носи на животните всеки ден по 3-4 тона вода от реката, а самият той се къпе в Камчия.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ


Сонда и евентуалният добив на вода би решил проблемът  с водоподаването на  Велислав, обясни кметският наместник на селото Тодор Раданчев.Най-същественото обаче е да завали и да се напълнят водоемите, без това водната крлиза няма да приключи.

Преди години са идвали тук, правили са канализация, половината село е наравено, половината не.В момента няма откъде да се вземе вода.Всичко останало е спекулации.12 кубика вода влизат на денонощие от Балкана горе. На нас ни са необходими  80- 90, до 100 кубика на ден в момента. Зимата харчим около 5-6, до 8 кубика.

Половината кранове в селото не работят, фирмите, които са били тук, не са ги поставили.Ще опитаме да пуснем само новата канализация, понеже на една от улиците няма как да избие водата.Нависоко  се качва за една седмица , пълнят се някъде около 70 кубика, след това за два -три часа има вода.

Имало е една водоноска,която е в с.Вълчин, за тук няма водоноска.Тя не е решение на проблемът.Ще донесе на ден на човек по 10-20 литра вода.

Трябва да се сондира и да тръгне водата. Макар че и тогава  не се знае дали ще бъде намерена вода, обясни още Раданчев.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ

Тази седмица ще бъде направен сондаж, търси се фирма, каза д-р Георги Кенов, кмет на община  Сунгурларе

Ние работим съвместно с В и К .Това е село, което е най-много обгрижено.Има назначен човек, който качва в резервоар водата.Предложил съм на повечето жители да си направят ксилофори,което също е удачно.

Пресилват се нещата, политизират се. Не сме престанали да се грижим за тях. През 2007, когато станах кмет, се оказа ,че са платени едни пари за сондажи и вода не е намерена.Надявам се до два-три дни да започнем сондажа.

Кенов е убеден, че водоноска няма да реши проблемът и уточни, че в другите села е предприето да се носи вода с цистерни, но има изискания на РЗИ. Не можем да замърсяваме резервоарите, за да вкараме там допълнително вода, която не е изследвана.

Според него водата изчезва. Няма никаква дисциплина и се поливат площи и се поят животни, това може да става горе в планината, каза Кенов. 

Аз бях кмет, когато започна проектът преди години, поясни още той. Там нещата не бяха завършени, не успяхме поради финансови причини.

В следващия програмен период ще кандидатстваме, ако има възможност, за да бъдат изградени довеждащи водопроводи, добави Кенов.Част от тези водопроводи в региона са амортизирани вече. Има много аварии. Ще ги направим, обеща кметът.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Двоен стандарт за гаражи в район "Южен" в Пловдив гневи съседи

Блок 1330 е не по-различен от повечето такива, които опасват един от най-дългите булеварди в Пловдив - "Никола Вапцаров". Той има 4 входа и около 100 апартамента. Това прави ситуацията с паркирането изключително пипкава, като освен типичното съседско разбирателство домуващите трябва да се съобразяват и с н епремахнати своевременно гаражи .   След..

публикувано на 03.06.21 в 11:30

Отмениха глобите на бездомника, седял на пейка и без маска по време на забрана

Съдът е отменил наказателните постановления, с които беше наложена санкция от 600 лв. на бездомник в Бургас. Това ни съобщи адвокат Деян Петров, чийто адвокатско дружество реагира безвъзмездно на призива на неправителствената организация „Каритас – Бургас“ за правна помощ. Припомняме ви, че Данаил Костов трябваше да плати..

публикувано на 15.02.21 в 14:20

Болка, страх и гняв - история на семейство от Пловдив с К-19

"Несъмнено на хората, работещи в болниците, им е доста трудно, но това, което афишират медиите, как се помага на хората, е съвършена неистина. Ние сме семейство учители и за зла участ ни хвана Ковид...." Така започва разказът, който Мария Стоева  сподели с Радио Пловдив.   Потърсихме я, за да разкаже от първо лице за преживяното. В деня, след първата..

обновено на 19.11.20 в 14:14

Драма по време на COVID-19

Обществени вълнения се надигнаха от началото на октомври около карантинираните второкласници на шуменското СУ ,,Сава Доброплодни‘‘, чиито родители днес сигнализираха Радио Шумен, че събират подписка и подготвят протестна декларация. Сред децата в изолация е и синът на заместник - областния управител на Шумен Ширин Вели. Според майките и бащите е..

публикувано на 13.10.20 в 16:39

Варненец получи сметка за топла вода без да има потребление

Когато чуем за изравнителни сметки   бързо се сещаме за топлофикационните дружества и множеството сигнали за разминаване в сумите. Това се случва предимно в София, засега, до момента във варненското топлофикационно дружество декларират, че няма получени протести срещу такива сметки до момента. В редакцията ни постъпи друг вид сигнал, свързан с..

обновено на 28.09.20 в 15:44

Жена със 100% инвалидност престоя 3 часа на земята пред Дома за възрастни с физически увреждания /снимки/

Наши слушатели ни информираха за недопустимо отношение на социални служители към жена в неравностойно положение.  За случая ни сигнализираха Иван Иванов и Албена Христова, приятели на живеещата от около 2 години в старозагорския Дом за лица с физически увреждания Спаска Ташева, на които жената е гостувала през празничните дни. Връщайки я днес в..

публикувано на 08.09.20 в 16:49

Видинчани търсят съдействие от Общината - да извози изпочупени панели

Граждани от бл. 21 и бл. 23 в ж.к. "Бонония" търсят съдействие- Община Видин да извози от пространството между двата блока счупени панели, които стоят там от години. Фирма им поискала 1000 лева, но хората нямат възможност да съберат такава сума. Живущите в блоковете сами ще си изравнят и облагородяват пространството. Искат да го направят място за игра..

публикувано на 18.06.20 в 15:27

Родители искат нови съоръжения за детска площадка във Видин

Майки на малки деца ни потърсиха, за да сигнализират за опасно съоръжение на единствената детска площадка в жк. "Бонония" във Видин . Жените обясниха, че са се обърнали към нас, след като нееднократно подавали онлайн известия до Община Видин, но на тях никой не се отзовал. В същото време многофункционалното съоръжение на площадката, намираща се пред..

публикувано на 10.06.20 в 13:46