Вашите сигнали остават "глухи" за институциите, сблъскали сте се с проблеми или пък сте станали свидетели на интересна история, която искате да разкажете.

Вече има как – на специална платформа в сайта на БНР очакваме вашите снимки, видеа и кратко описание.

Пишете ни на "Подай сигнал", а нашите репортери ще направят проверка и ще разкажат в ефира на БНР, ще го покажем във "Вашият сигнал" на сайта ни и в социалните мрежи.

Сривът на дигиталния Пловдив - научен или ненаучен урок

| обновено на 26.01.21 в 17:04
7
Дигитален Център в Старинен Пловдив
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

Дигиталното културно наследство на Пловдив - възстановено в мрежата, но не напълно 

Преди 2 месеца в разследване на Радио Пловдив за първи път заместник кметът Пламен Панов обяви причината за отсъствието на дигиталното културно-исторически наследство на Пловдив в интернет с думите: „Сървърното пространство беше препълнено и вследствие на това препълване системата изпита проблем и спря да работи“.

Сървърите се бяха сринали, обаче, през лятото или 5 месеца преди да ни сигнализира за проблема слушателка на радиото. В електронна кореспонденция от 27 ноември с Радио Пловдив Пламен Панов съобщи, че вече е направена доставката на хардуерните компоненти и се работи по възстановяване на съдържанието.

Днес, 8 месеца след срива, са възстановени около 80 хиляди дигитални културни единици или казано популярно – културни обекти. Но това не е цялото дигитално съдържание, налично в мрежата преди срива.

Пламен Панов, който беше и ръководител на проекта, обяснява: "Целият наличен архив до 2018-та беше прехвърлен. В момента се връщат всички данни, дигитализирани след 2018-та. Така че цялото съдържание е запазено. В следващите дни се прави последното и вече ще си имаме работеща система“.

Какво работят двата Дигитални центъра, изградени по проекта, докато системата е срината?

Единият е в Народна библиотека "Иван Вазов", а другият – в Стария град. Ръководителят на този в Библиотеката е Иван Крачанов: „Ние продължаваме да си изпълняваме планираните задачи по дигитализацията,  свързани с дългосрочното  дигитално съхранение на обектите, които са наше притежание“.

Проблемът в Дигиталния център в НБ "Иван Вазов"

И в момента всичко цифровизирано през годините тук се пази. Но е достъпно само във вътрешна мрежа. С други думи – трябва да дойдеш на крака в библиотеката, за да го позлваш. А това, че вече 8 месеца проблемът за възстановяването му в интернет не може да се отстрани, директорът Димитър Минев нарича така: „Параграф 22. Защото всичко е направено, както би трябвало да бъде, но в крайна сметка резултат няма. Поне засега.“

Тук са запретнали ръкави и сами тръгват да търсят решения.  „С фирмата, която изгради проекта, ние продължаваме да поддържаме контакти и се стремим чрез наши средства и по някакъв заобиколен наш начин да възстановим програмата. В момента дори фирмата се опитва да възстанови базата данни“ – разказва Крачанов. 

Проблемът в Дигиталния център в "Старинен Пловдив" 

Посещавам и другия Дигитален център, изграден по проекта. Той е в къща на ул. „Цанко Лавренов“ в Стария град. В нея се помещава архива на "Старинен Пловдив", специализираният 3D скенер и стационарен компютър, купени по проекта за дигитализация. А в момента и един служител на общинския институт. Галина Ропова по проекта е била дигитализатор. След приключването му: "Започнахме да сканираме проектите на къщите, което е много ценна информация. Те са много, някои са от 60-те години. Всички проекти на къщи, които ние съхраняваме“.

До скоро Ропова е трябвало да обработва сканираното на лаптоп, осигурен от "Старинен Пловдив". Файлповете са тежки и работата е трудна, но признава, че не е имала друг вариант, тъй като доскоро не е имала достъп до стационарния компютър, осигурен по проекта за дигитализация: „Това е компютърът, той стоеше там. Значи този месец аз вече имам достъп. Не аз, "Старинен Пловдив", да може да си стига до стационарния компютър."

По думите на Ропова, заключен стои и 3D скенера, а достъпът е само със специално разрешение: „Работата на този скенер се доближава до архитектурното заснемане. Това беше и смисълът на тази техника – да дойде да си заснемем къщите. Заснети са къщите, но в момента аз не мога да ви го покажа, защото той е заключен, ние нямаме достъп до него. Трябва да искаме разрешение от вменения управител, който е от Отдел „Култура“.

В подобна ситуация – да не могат да ползват свободно и без специално разрешение техниката за дигитализация на обектите си, не е поставен нито един друг партньор по проекта, освен "Старинен Пловдив", твърди директорът му Богомил Грозев: „За момента ситуацията е такава, че Дигиталният център на „Цанко Лавренов“ е прехвърлен към Дирекция „Култура“ и служител на Дирекция "Култура" има достъп до стаите, но нейното работно място не е там на дамата и тя идва отвреме-навреме.“

Въпросите към зам. - кмета Пламен Панов

За проект, в който става дума за дигитализация, подобна комуникация буди въпрос. Задавам го на зам. - кмета Пламен Панов. Ето и отговорът: „Не знам защо така е станало, ще проверя. По принцип никога не е имало проблем някой да ползва техниката, когато е била необходима - тя е за тях, тя е за институциите. Никога не е имало проблем някой да ползва съответния скенер – разбира се със съответните приемо-предавателни протоколи, защото това не е техника, която струва малко пари“.

Задавам и основния въпрос - защо се стигна до срив на системата и дали не е имало човешка грешка, например затова, че не е своевременно осигурено допълнително сървърно поространство, след като индикации е имало още през 2017-та, че то се изчерпва? "Не мога да ви кажа. Аз имам съответното мнение. Случват се понякога грешки. И това  е неприятно. Важното е, че няма нещо безвъзвратно загубено" - отговаря Пламен Панов.

След анализа идват решенията и изводите

На директора на НБ „Иван Вазов“ Димитър Минев: „Основно задължение на всеки един системен администратор е да поддържа дисковото пространство на сървърите, които ползва“.

На ръководителя на Дигиталния център в Библиотеката Иван Крачанов: „Според мен е трябвало да предприемат действия по добавяне на сървърно пространство преди да изтече гаранционната поддръжка. Така че дори и да възникнат някакви проблеми, фирмата, която поддържа сайта по време на гаранционната подръжка, да може да реагира и ги отстрани, дори и Общината да не разполага с такъв потенциал от служители, който да администрира системата  адекватно“.

На директора на Старинен Пловдив Богомил Грозев: „Сега подготвяме писмо до кмета и искаме да ни бъде предоставена техниката, да бъде прехвърлена към нас, за да може да я позлваме“.

На Галина Ропова от Дигиталния Център в Старинен Пловдив: „Ако сайта работи и институциите работят добре една  с друга, ние можем само да се рекламираме“.

На зам. - кмета Пламен Панов: „Всяка една система с времето може да се развали  или нещо може да се пропука в нея. И тя трябва да бъде стопанисвана така, че това да не се случва. Научен урок, това е най-важното“.

Дали до дни наистина дигиталното културно наследство ще бъде в мрежата обратно, както преди срива на сървърите? Предстои да видим. А корона-кризата през 2020-та година, която продължава и в момента, очаквайки поредна вълна с нов щам на ковид 19, допълнително и все повече показва, че дигитализацията няма да е проект, по който веднъж се усвояват средства и приключва, а продължаващ и все по-надграждащ се начин на функциониране на институциите. За което ще са необхдими освен техника, и подготвени хора.

Репортажът може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Вашият сигнал: Лошо поддържани детски площадки в Благоевград

Александрина Пандурска - майка от Благоевград, сигнализира БНР за лошо поддържани детски площадки  "Наблюдава се особено голямо захабяване на детските площадки, било то заради вандали или заради естествено износване на съоръженията. Причината не е важна. Проблемът е, че тези съоръжения са опасни! На много места има дори метални елементи, които стърчат..

публикувано на 02.09.22 в 17:41

Вашият сигнал: Незаконно сметище в курорта "Св. св. Константин и Елена" е почистено след репортаж на БНР

Слушателка на БНР сигнализира за замърсяване в централната част на курорта "Св. св. Константин и Елена".  В централната част изникнаха много жилищни кооперации, а не хотели. Хората там казват, че плащат високи данъци и всичко за поддръжка, но са принудени да гледат от прозорците си изхвърлени шезлонги и бутилки. Това се случва не защото няма..

публикувано на 02.09.22 в 17:00

От бърз кредит до загуба на дома

Слушател на програма "Хоризонт" на БНР сигнализира, че е бил подведен от реклама за бързи кредити. Той разказа в предаването "Хоризонт за вас", че е взел 400 лева, а е върнал 1280 лева: "Имало наказателни лихви и за предсрочно погасяване таксите не отпадали", обясни той и сподели, че е стигнал до безизходното положение да продаде къщата си. Мъжът..

публикувано на 23.04.21 в 16:21

След сигнал до Радио Пловдив подновиха ремонта на Подбалканския път

Репортерска проверка на Радио Пловдив провокира подновяването на ремонта по Подбалканския път в района на село Иганово. Слушател от селото сигнализира, че от три месеца там дишат прах заради непоставена настилка. В края на януари 2021г. започва ремонт на Подбалканския път в района на с. Иганово. От тогава насам н астилката е на камъни и почва,..

публикувано на 21.04.21 в 15:35
Радко Данаилов

Пловдивчанин живее година в абсурда на "Параграф 22"

В сигнал до Радио Пловдив 56 -годишен мъж от Пловдив обясни, че не може да подмени личната си карта, изтекла през април, миналата година. Причината е, че не може да посочи постоянен адрес за регистрация.  Изтичане срока на личната карта Пловдивчанинът Радко Данаилов се отписва от регистрацията си под тепетата, когато се жени и..

публикувано на 01.04.21 в 16:32

В МБАЛ Асеновград ваксини има, кадри няма

Слушател на Радио Пловдив сигнализира за временно прекратена ваксинация в болницата в Асеновград. 38-годишният Слави Тодоров трябвало да бъде имунизиран в 11 часа днес - време, определено му от националния електронен регистър за записване за ваксинация. Ваксина обаче той не получил, тъй като се оказало, че в МБАЛ Асеновград няма работещ кабинет за..

публикувано на 30.03.21 в 10:58
Корито на река Благоевградска Бистрица

Боклуци в река Благоевградска Бистрица

За непочистеното корито на река Благоевградска Бистрица, сигнализираха слушатели на Радио Благоевград. Реката минава покрай алеята за парк „Бачиново“ – едно много посещавано място край Благоевград. Живеещите и разхождащите се в района жители и гости на областния център са притеснени от видимото затлачване на определени участъци от реката с голямо..

публикувано на 11.03.21 в 14:59

Зоната около въжения мост в Благоевград се нуждае от спешно обновяване

Слушатели на Радио Благоевград сигнализираха за лошото състояние на парковата зона около въжения мост в посока парк „Бачиново“.  Това предпочитано място за отдих на жителите и гостите на Благоевград в момента е доста занемарено. Изпочупени пейки, липсващи плочки по алеите, непочистени тревни площи, занемарени чешма и фонтани са само част за проблемите,..

публикувано на 04.03.21 в 15:00

Парк-музей на боклуците във Варна

Територията на бившия горски разсадник във Варна се е превърнала в огромно сметище.  За това ни сигнализираха граждани, живеещи и работещи в района. С фоторепортера Румен Сарандев решихме да проверим каква е ситуацията там.  Още на входа на някогашния красив парк с богата растителност, се натъкнахме на огромна камара с боклуци. След..

обновено на 16.02.21 в 17:25