ВАШАТА ИСТОРИЯ ПО БНР

Сигнали, интересни истории, видео, репортажи от Вас, нашите репортери във всяка точка от страната и света.

Пишете ни за всичко, което Ви вълнува! Добавете го в рубриката "Вашата история по БНР".

Нашите репортери ще го разкажат в ефира на БНР и ще го покажат на сайта ни и в социалните мрежи.

Жителите на благоевградското село Зелен дол от години са на воден режим

В рубриката „Искам думата“ на Радио Благоевград жителите и кметският наместник на благоевградското село Зелен дол представиха един дългогодишен проблем, пред който са поставени през летните месеци, а именно воден режим. Към този нерешен проблем в селото хората се оплакват и от „лошо захранване“ на електрическата мрежа т.е. постоянно падане на напрежението вечер, а това води до повреда на елекрическите им уреди. 

Както гласи една българска поговорка: „Вода гази, жаден ходи“ –  спокойно с нея можем да охарактеризираме битието на жителите на благоевградското село Зелен дол. Няколко десетилетия те са подложени на изнервящ воден режим, заради проблеми, свързани с качеството и количеството на питейната вода. В последните години изникват и други изпитания, породени от нестабилното електрическо напрежение, което обаче държи постоянно човешкото напрежение.

Какво споделиха пред Бойка Браткова жителите на с. Зелен дол можете да чуете в звуковия файл: 

Кметският наместник Александър Мановски е подал две жалби на 27 януари в ЧЕЗ Разпределение, като към документа са се подписали 57 жители на Зелен дол, с надеждата да се обърне внимание на „падащото напрежение“ в мрежата. На 5 февруари е входирана още една жалба до ВиК – Благоевград и кмета на община Благоевград инж. Румен Томов.

Александър Мановски, кметски наместник на село Зелен дол можете да чуете в звуковия файл: От Радио Благоевград се обърнахме към електроразпределителното дружеството за отговор по този сериозен за жителите на селото проблем. Ето писменото становище, което ни изпратиха, във връзка с жалбата.

 „С цел повишаване на надеждността на услугата са монтирани и автоматизирани устройства, чиято цел е намаляване на времето за реакция при евентуални аварии. Във връзка с Вашия сигнал беше направена незабавна проверка за 6 месеца назад, която показа, че за посочения период няма нито една жалба или сигнал от населеното място за ниско напрежение или изгорели уреди. Необходимо е ЧЕЗ Разпределение да получи информация за ниско напрежение от клиентите. Първата жалба от населеното място е входирана в дружеството на 5 февруари 2021 г., като компанията е предприела незабавни мерки за монтиране на устройства за измерване на нивата на напрежение. Локациите, на които да бъдат разположени уредите, са посочени лично от кметския наместник. Те се монтират за срок от 7 дни, след което резултатите се анализират и, при необходимост, се предприемат мерки за привеждане на напрежението в съответните стандарти. Срокът от 7 дни не е изтекъл, като кметският наместник е запознат със сроковете за монтаж и анализ на резултатите."

  Предложението на жителите на Зелен дол е замерването да се извършва вечерта, когато реално пада електрическото напрежение и се повреждат уредите им.  Според писмената позиция на ЧЕЗ срокът за проверката не е изтекъл.  Да се надяваме, че проблемът с тока ще бъде решен в полза на жителите.

Ситуацията с водния режим в Зелен дол няма давност. Проблемът с годините става все по-сериозен, решението му все по наложително. Жители и кметски наместник настояват за конкретни действия и срокове.

 Потърсихме позицията на кмета на Община Благоевград инж. Румен Томов. Той обясни, че отдавна е запознат с водния проблем в селото и даде категоричен знак, че ще се работи за водоснабдяването на няколко благоевградски села, включително и Зелен дол.

Ретроспекция на водния проблем и причините за него направи и инж. Росица Димитрова, управител на ВиК-Благоевград. Тя потвърди, че дружеството има финансов ресурс и конкретен проект за изпълнение, но трябва действия и от страна на общината.

Инж. Румен Томов, кмет на община Благоевград можете да чуете в звуковия файл: 

Интервю на Райна Ванчева с инж. Росица Димитрова, управител на ВиК – Благоевград, можете да чуете в звуковия файл: 

За жителите на село Зелен дол остава надеждата да бъдат чути, жалбите им проверени и взети под внимание, а всяка от отговорните за проблемите им институции да поеме ангажимент.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Докъде стига търпението на живеещите в КК „Чайка“

Граждани, живеещи в КК “Чайка“ излязоха на пореден протест, провокиран от лошото състояние на пътната инфраструктура в района.  Разкопаването на улиците и неефективното изпълнение на част от проекта на Община Варна и изпълнител ВиК - Варна води до попадания на пътната настилка, прахоляк, който живеещите дишат всеки ден в продължение на три години и..

публикувано на 22.02.21 в 09:44

Парк-музей на боклуците във Варна

Територията на бившия горски разсадник във Варна се е превърнала в огромно сметище.  За това ни сигнализираха граждани, живеещи и работещи в района. С фоторепортера Румен Сарандев решихме да проверим каква е ситуацията там.  Още на входа на някогашния красив парк с богата растителност, се натъкнахме на огромна камара с боклуци. След..

обновено на 16.02.21 в 17:25
Национална многопрофилна транспортна болница

Проблеми с подновяването на шофьорските книжки на хората с увреждания

Правоспособните шофьор и с инвалидност от Варна и региона практически не могат да подновят изтичащите си свидетелства за управление на моторно превозно средство (МПС) . Сигнал за това получихме в реакцията, но за проблема потвърдиха и от М инист ерството на транспорта, информационните технологии и..

обновено на 16.02.21 в 14:23

Има - няма проблем с канализацията в Средец

„ Установили сме, че тръбите не се почистват, става затлачване, оттам връща в домовете . 90% от гражданите на Средец към тази битова канализация са включили и дъждовните води. Финансирането е само за битова канализация... В петте години на гаранция проектът подлежи на мониторинг от страна на Министерството на околната среда и..

обновено на 28.01.21 в 14:48
Дигитален Център в Старинен Пловдив

Сривът на дигиталния Пловдив - научен или ненаучен урок

Дигиталното културно наследство на Пловдив - възстановено в мрежата, но не напълно  Преди 2 месеца в разследване на Радио Пловдив за първи път заместник кметът Пламен Панов обяви причината за отсъствието на дигиталното културно-исторически наследство на Пловдив в интернет с думите:  „Сървърното пространство беше препълнено и вследствие на..

обновено на 26.01.21 в 17:04

Ще признаят ли в Германия документ с надпис RAZVEDEN в графата за семейно положение

Един документ, издаден от администрацията на Община Русе, предизвика буря от емоции в социалната мрежа Фейсбук. В графата за семейно положение на клиент, служителка от отдел "Гражданско състояние" е написала "разведен", но с латински букви - RAZVEDEN. Историята стана известна благодарение на Искрен Гецов, който повече от 20 години се занимава с..

публикувано на 15.01.21 в 15:51

Как дигиталното наследство на Пловдив "се срина"

От лятото платформата за дигиталното културно наследство на Пловдив отсъства от Интернет. Този сигнал получихме в новата ни радио-рубрика  "Вашата история по БНР". Изпрати го проф. Вера Бонева, преподавател по история на България и музеология в Университета по библиотекознание и информационни технологии в София. Тръгвайки по следите му с..

обновено на 18.11.20 в 14:52

Ще бъдат ли подпомогнати екскурзоводите заради Covid кризата?

Заради пандемията от коронавирус екскурзоводите нямат възможност да практикуват професията си. На 1-ви септември, току-що встъпила в длъжност, вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова обеща да се намери механизъм за подпомагане от страна на държавата на екскурзоводите в България. "За съжаление, три месеца по-късно самото министерство все още..

публикувано на 09.11.20 в 11:34

По сигнал до „Хоризонт“: Занемарени екопътеки и пещери около Ловеч

Слушатели на програма „Хоризонт“ сигнализираха, че двете пещери „Васил Левски“ и Табашката пещера край Ловеч са неподдържани и затворени за посетители, достъпът до тях е труден, а екопътеката, която води към тях, е занемарена и труднопроходима.  От Община – Ловеч подчертаха, че обектите са собственост на Министерството на земеделието,..

публикувано на 23.10.20 в 17:05

По сигнал до „Хоризонт“: Чистотата в гробищните паркове в София

Боклуци, натрупани около контейнерите за смет, разбити алеи, обрасли гробове и счупени надгробни плочи. За такава гледка в един от столичните гробищни паркове сигнализира слушател на програма „Хоризонт“. Защо все още подобни гледки са възможни в софийските гробища и могат ли те наистина да се превърнат в паркове? Големият проблем на..

публикувано на 23.10.20 в 16:48