ВАШАТА ИСТОРИЯ ПО БНР

Сигнали, интересни истории, видео, репортажи от Вас, нашите репортери във всяка точка от страната и света.

Пишете ни за всичко, което Ви вълнува! Добавете го в рубриката "Вашата история по БНР".

Нашите репортери ще го разкажат в ефира на БНР и ще го покажат на сайта ни и в социалните мрежи.

Парк-музей на боклуците във Варна

| обновено на 16.02.21 в 17:25

Територията на бившия горски разсадник във Варна се е превърнала в огромно сметище. 

За това ни сигнализираха граждани, живеещи и работещи в района. С фоторепортера Румен Сарандев решихме да проверим каква е ситуацията там. 


Още на входа на някогашния красив парк с богата растителност, се натъкнахме на огромна камара с боклуци. След като успяхме да я преодолеем, изкачвайки я и влязохме навътре в терена, гледката ни озадачи още повече – алеи, осеяни със стотици захвърлени автомобилни гуми и части, стара бяла и черна техника, строителни отпадъци, дрехи, бутилки, стари мебели, врати, детски играчки, тоалетни чинии, плочки, огромни маркучи и още много, много боклуци. Според Ивайло Калоянов, който работи в близост, проблемът е от дълги години.

„Още след промените през 89-та година, мястото запустя, а в последните 15 години се превърна в сметище. Хващал съм на място камиони, които изсипват боклуци. Те ме заплашваха с шефа си. Сигнализирал съм многократно на общината, но нямаше никаква реакция”, оплака се Калоянов и допълни, че преди това паркът е бил много красив.


След обиколката в „парк-музея на боклуците”, се свързахме с Николай Костадинов, кмет на район „Владислав Варненчик”, на чиято територия се намира сметището. След направена проверка от негова страна, се оказа, че теренът там е частна собственост. Това усложнява процедурата. Според Костадинов, често под угрозата от санкция, която е във финансовия порядък на 200 лева за замърсяване на частен имот, собствениците започват да твърдят, че това са предмети, които им трябват. Това също подлежи на установяване. На собствениците на въпросния имот, вече няколко пъти са давани предписания, обясни кметът Костадинов. 

„Още в началото на 2019 година сме им дали предписание на собствениците. Те изчистиха една част от образувалото се сметище, а другата част – фирмите от района, които се включиха в кампанията по почистването на доброволни начала. След това затворихме подхода към сметището с камари пръст. Но тогава тези, които изхвърлят боклуци в района, започваха да трупат около тази пръст. Обикновено го правят в почивните дни, знаейки че тогава няма кой да ги контролира”, каза Костадинов и допълни, че в края на януари тази година, отново е дадено предписание.


Той ни увери, че в близките дни, собствениците ще бъдат поканени на разговор.

„В крайна сметка, макар че проблемът е в техния имот, става въпрос за нашата природа. Предстои отново да чистим там. Надявам се, че по-голямата част от почистването, а даже и цялото, да се извърши от собствениците. Ще опитаме да ги принудим адимистративно. Като не могат да се грижат за имотите си, поне да ги почистват”, поясни кметът на район „Владислав Варненчик”. По думите му, в района има стартирани процедури по изготвянето на ПУП, което генерално може да реши проблемът със сметището там.

Снимки: РУМЕН САРАНДЕВ, ВИЛИ ЧАУШЕВ

Подробностите чуйте в репортажа на Иван Барбов:
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Докъде стига търпението на живеещите в КК „Чайка“

Граждани, живеещи в КК “Чайка“ излязоха на пореден протест, провокиран от лошото състояние на пътната инфраструктура в района.  Разкопаването на улиците и неефективното изпълнение на част от проекта на Община Варна и изпълнител ВиК - Варна води до попадания на пътната настилка, прахоляк, който живеещите дишат всеки ден в продължение на три години и..

публикувано на 22.02.21 в 09:44
Национална многопрофилна транспортна болница

Проблеми с подновяването на шофьорските книжки на хората с увреждания

Правоспособните шофьор и с инвалидност от Варна и региона практически не могат да подновят изтичащите си свидетелства за управление на моторно превозно средство (МПС) . Сигнал за това получихме в реакцията, но за проблема потвърдиха и от М инист ерството на транспорта, информационните технологии и..

обновено на 16.02.21 в 14:23

Жителите на благоевградското село Зелен дол от години са на воден режим

В рубриката „Искам думата“ на Радио Благоевград жителите и кметският наместник на благоевградското село Зелен дол представиха един дългогодишен проблем, пред който са поставени през летните месеци, а именно воден режим. Към този нерешен проблем в селото хората се оплакват и от „лошо захранване“ на електрическата мрежа т.е. постоянно падане на..

публикувано на 15.02.21 в 16:24

Има - няма проблем с канализацията в Средец

„ Установили сме, че тръбите не се почистват, става затлачване, оттам връща в домовете . 90% от гражданите на Средец към тази битова канализация са включили и дъждовните води. Финансирането е само за битова канализация... В петте години на гаранция проектът подлежи на мониторинг от страна на Министерството на околната среда и..

обновено на 28.01.21 в 14:48
Дигитален Център в Старинен Пловдив

Сривът на дигиталния Пловдив - научен или ненаучен урок

Дигиталното културно наследство на Пловдив - възстановено в мрежата, но не напълно  Преди 2 месеца в разследване на Радио Пловдив за първи път заместник кметът Пламен Панов обяви причината за отсъствието на дигиталното културно-исторически наследство на Пловдив в интернет с думите:  „Сървърното пространство беше препълнено и вследствие на..

обновено на 26.01.21 в 17:04

Ще признаят ли в Германия документ с надпис RAZVEDEN в графата за семейно положение

Един документ, издаден от администрацията на Община Русе, предизвика буря от емоции в социалната мрежа Фейсбук. В графата за семейно положение на клиент, служителка от отдел "Гражданско състояние" е написала "разведен", но с латински букви - RAZVEDEN. Историята стана известна благодарение на Искрен Гецов, който повече от 20 години се занимава с..

публикувано на 15.01.21 в 15:51

Как дигиталното наследство на Пловдив "се срина"

От лятото платформата за дигиталното културно наследство на Пловдив отсъства от Интернет. Този сигнал получихме в новата ни радио-рубрика  "Вашата история по БНР". Изпрати го проф. Вера Бонева, преподавател по история на България и музеология в Университета по библиотекознание и информационни технологии в София. Тръгвайки по следите му с..

обновено на 18.11.20 в 14:52

Ще бъдат ли подпомогнати екскурзоводите заради Covid кризата?

Заради пандемията от коронавирус екскурзоводите нямат възможност да практикуват професията си. На 1-ви септември, току-що встъпила в длъжност, вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова обеща да се намери механизъм за подпомагане от страна на държавата на екскурзоводите в България. "За съжаление, три месеца по-късно самото министерство все още..

публикувано на 09.11.20 в 11:34

По сигнал до „Хоризонт“: Занемарени екопътеки и пещери около Ловеч

Слушатели на програма „Хоризонт“ сигнализираха, че двете пещери „Васил Левски“ и Табашката пещера край Ловеч са неподдържани и затворени за посетители, достъпът до тях е труден, а екопътеката, която води към тях, е занемарена и труднопроходима.  От Община – Ловеч подчертаха, че обектите са собственост на Министерството на земеделието,..

публикувано на 23.10.20 в 17:05

По сигнал до „Хоризонт“: Чистотата в гробищните паркове в София

Боклуци, натрупани около контейнерите за смет, разбити алеи, обрасли гробове и счупени надгробни плочи. За такава гледка в един от столичните гробищни паркове сигнализира слушател на програма „Хоризонт“. Защо все още подобни гледки са възможни в софийските гробища и могат ли те наистина да се превърнат в паркове? Големият проблем на..

публикувано на 23.10.20 в 16:48