ВАШАТА ИСТОРИЯ ПО БНР

Сигнали, интересни истории, видео, репортажи от Вас, нашите репортери във всяка точка от страната и света.

Пишете ни за всичко, което Ви вълнува! Добавете го в рубриката "Вашата история по БНР".

Нашите репортери ще го разкажат в ефира на БНР и ще го покажат на сайта ни и в социалните мрежи.

В МБАЛ Асеновград ваксини има, кадри няма

Слушател на Радио Пловдив сигнализира за временно прекратена ваксинация в болницата в Асеновград

Снимка: iStock

Слушател на Радио Пловдив сигнализира за временно прекратена ваксинация в болницата в Асеновград.

38-годишният Слави Тодоров трябвало да бъде имунизиран в 11 часа днес - време, определено му от националния електронен регистър за записване за ваксинация. Ваксина обаче той не получил, тъй като се оказало, че в МБАЛ Асеновград няма работещ кабинет за имунизации срещу коронавирус. 

Ето пълния тест на публикацията на Слави Тодоров във фейсбук групата "За по-добър живот в Асеновград":

Ваксинация невъзможна!!! 

Днес имах запазен час за ваксинация в МБАЛ Асеновград. Получих три напомнящи sms-а от националния портал в последните дни. Отидох 15 минути по-рано и след дълго лутане из коридорите, успях да намеря заветния кабинет. Табели за информация няма, нито на входа на болницата, нито на самия кабинет. Кабинета беше заключен. Успях да се свържа с главната сестра, която ме информира, че ваксини НЯМА! Можело да има след обед! Интересно, как свършиха ваксините и след като има запазени часове за ваксинация, защо тези ваксини не са заделени! Не знам какво се очаква от мен, като съвестен гражданин.......може би, да прекарам остатъка от деня в чакане пред болницата?!?!???

След лутане и провалена ваксинация асеновградчанинът потърси съдействие от Радио Пловдив

Със Слави Тодоров разговаря Иванка Петкова.

Записът е в звуковия файл

Коментарите по темата:

Системата не е получила сигнал, че ваксините са свършили. Системата няма как да разбере дали има, или няма ваксини. 

Електронният регистър за записване за ваксинация е само една компютърна система. Тя прави това, което вкарате вътре като данни. Ако в даден пункт ваксините свършат, е необходимо да се даде обратна връзка, че ваксини няма. Тогава системата няма да насочва повече хора към този пункт.

Това коментира пред Радио Пловдив проф. Михаил Константинов, председател на Съвета на директорите  на "Информационно обслужване". 

За казуса в Асеновград и за актуалността на електронната заявка за ваксиниране с проф. Константинов разговаря Антоанета Петричанска. 

Записът е в звуковия файл

Същността на проблема:

Ваксинации в болницата в Асеновград днес не са правени, призна пред Радио Пловдив директорът на лечебното заведение д-р Иван Червенков. Той обясни, че до обяд кабинетът не е работил, но следобед имунизации ще се правят. 

Ваксини има, кадри няма, подчерта д-р Червенков. Той обясни, че имунизации не са правени, тъй като в болницата има само един кабинет за ваксинации и в него работят само един лекар и една медицинска сестра. 

Днес преди обяд лекарят е бил в операционна, затова и имунизационният кабинет не е работил, стана ясно от обяснението на болничния директор. 

Защо се прекъсва връзката и чия е отговорността за имунизирането на хората, получили час за ваксиниране от националната електронна система? С д-р Иван Червенков, директор на МБАЛ Асеновград, разговаря Антоанета Петричанска. 

Записът е в звуковия файл

Щастливата развръзка:

Веднага след интервюто директорът на асеновградската болница е разпоредил гражданинът Слави Тодоров лично да бъде поканен за ваксинация още днес. 

Ето какво написа той в поста си във Фейсбук: 

Преди малко получих обаждане от МБАЛ Асеновград. Ваксините били пристигнали! Поканиха ме в 15.30 ч.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Радко Данаилов

Пловдивчанин живее година в абсурда на "Параграф 22"

В сигнал до Радио Пловдив 56 -годишен мъж от Пловдив обясни, че не може да подмени личната си карта, изтекла през април, миналата година. Причината е, че не може да посочи постоянен адрес за регистрация.  Изтичане срока на личната карта Пловдивчанинът Радко Данаилов се отписва от регистрацията си под тепетата, когато се жени и..

публикувано на 01.04.21 в 16:32
Корито на река Благоевградска Бистрица

Боклуци в река Благоевградска Бистрица

За непочистеното корито на река Благоевградска Бистрица, сигнализираха слушатели на Радио Благоевград. Реката минава покрай алеята за парк „Бачиново“ – едно много посещавано място край Благоевград. Живеещите и разхождащите се в района жители и гости на областния център са притеснени от видимото затлачване на определени участъци от реката с голямо..

публикувано на 11.03.21 в 14:59

Зоната около въжения мост в Благоевград се нуждае от спешно обновяване

Слушатели на Радио Благоевград сигнализираха за лошото състояние на парковата зона около въжения мост в посока парк „Бачиново“.  Това предпочитано място за отдих на жителите и гостите на Благоевград в момента е доста занемарено. Изпочупени пейки, липсващи плочки по алеите, непочистени тревни площи, занемарени чешма и фонтани са само част за проблемите,..

публикувано на 04.03.21 в 15:00

Докъде стига търпението на живеещите в КК „Чайка“

Граждани, живеещи в КК “Чайка“ излязоха на пореден протест, провокиран от лошото състояние на пътната инфраструктура в района.  Разкопаването на улиците и неефективното изпълнение на част от проекта на Община Варна и изпълнител ВиК - Варна води до попадания на пътната настилка, прахоляк, който живеещите дишат всеки ден в продължение на три години и..

публикувано на 22.02.21 в 09:44

Парк-музей на боклуците във Варна

Територията на бившия горски разсадник във Варна се е превърнала в огромно сметище.  За това ни сигнализираха граждани, живеещи и работещи в района. С фоторепортера Румен Сарандев решихме да проверим каква е ситуацията там.  Още на входа на някогашния красив парк с богата растителност, се натъкнахме на огромна камара с боклуци. След..

обновено на 16.02.21 в 17:25
Национална многопрофилна транспортна болница

Проблеми с подновяването на шофьорските книжки на хората с увреждания

Правоспособните шофьор и с инвалидност от Варна и региона практически не могат да подновят изтичащите си свидетелства за управление на моторно превозно средство (МПС) . Сигнал за това получихме в реакцията, но за проблема потвърдиха и от М инист ерството на транспорта, информационните технологии и..

обновено на 16.02.21 в 14:23

Жителите на благоевградското село Зелен дол от години са на воден режим

В рубриката „Искам думата“ на Радио Благоевград жителите и кметският наместник на благоевградското село Зелен дол представиха един дългогодишен проблем, пред който са поставени през летните месеци, а именно воден режим. Към този нерешен проблем в селото хората се оплакват и от „лошо захранване“ на електрическата мрежа т.е. постоянно падане на..

публикувано на 15.02.21 в 16:24

Има - няма проблем с канализацията в Средец

„ Установили сме, че тръбите не се почистват, става затлачване, оттам връща в домовете . 90% от гражданите на Средец към тази битова канализация са включили и дъждовните води. Финансирането е само за битова канализация... В петте години на гаранция проектът подлежи на мониторинг от страна на Министерството на околната среда и..

обновено на 28.01.21 в 14:48
Дигитален Център в Старинен Пловдив

Сривът на дигиталния Пловдив - научен или ненаучен урок

Дигиталното културно наследство на Пловдив - възстановено в мрежата, но не напълно  Преди 2 месеца в разследване на Радио Пловдив за първи път заместник кметът Пламен Панов обяви причината за отсъствието на дигиталното културно-исторически наследство на Пловдив в интернет с думите:  „Сървърното пространство беше препълнено и вследствие на..

обновено на 26.01.21 в 17:04

Ще признаят ли в Германия документ с надпис RAZVEDEN в графата за семейно положение

Един документ, издаден от администрацията на Община Русе, предизвика буря от емоции в социалната мрежа Фейсбук. В графата за семейно положение на клиент, служителка от отдел "Гражданско състояние" е написала "разведен", но с латински букви - RAZVEDEN. Историята стана известна благодарение на Искрен Гецов, който повече от 20 години се занимава с..

публикувано на 15.01.21 в 15:51