Вашите сигнали остават "глухи" за институциите, сблъскали сте се с проблеми или пък сте станали свидетели на интересна история, която искате да разкажете.

Вече има как – на специална платформа в сайта на БНР очакваме вашите снимки, видеа и кратко описание.

Пишете ни на "Подай сигнал", а нашите репортери ще направят проверка и ще разкажат в ефира на БНР, ще го покажем във "Вашият сигнал" на сайта ни и в социалните мрежи.

Двоен стандарт за гаражи в район "Южен" в Пловдив гневи съседи

Блок 1330 е не по-различен от повечето такива, които опасват един от най-дългите булеварди в Пловдив - "Никола Вапцаров". Той има 4 входа и около 100 апартамента. Това прави ситуацията с паркирането изключително пипкава, като освен типичното съседско разбирателство домуващите трябва да се съобразяват и с непремахнати своевременно гаражи.
 
След като съседите от блока изпълняват изискванията на наредбата за премахване на гаражите, издадена през 2018г. те дружно подават молби за запазване на паркоместа по новата система - със заплащане на абонамент. От тогава насам нищо не последва. Така се стига и до този момент, в който те изпращат писмо до общината в район "Южен", като настояват за премахването на незаконните гаражи и въвеждане на регулация в паркирането. 

С Радио Пловдив се свърза Виолета Фотева, която освен писмото представи и репликата на общината, отговаряща за района, в която се казва, че поради тежка епидемична обстановка пари за премахването на гаражите няма

"Още през 2018 г., когато налепиха предупрежденията за премахване на металните гаражи всички съседи, със собствени средства, в рамките на няколко месеца, ги преместиха. Тук, зад блока ни, имаше около двайсетина гаража" разказа Фотева. 

"Въпреки това два гаража останаха, като сме забелязали със съседите, че никой не ги ползва, знаем чии са, но те не са ползват и заемат място за няколко автомобила, което прави паркирането зад блока кошмарно. Ние сме принудени да паркираме из целия район, което понякога много затруднява транспорта".

Жителката на блока сподели, че още в края на 2018 г. голяма част от живеещите там са подали заявления за осигуряване на парко място съгласно наредбата, но от тогава нищо не е последвало. 

"Така решихме да пишем на общината няколко пъти, като те ни отговориха, че не могат да направят нищо, защото нямат пари. Не знаем вече какво да направим и затова се обръщаме към вас"

Съседи споделиха и своите преживявания с трудното паркиране зад домовете си. Млад мъж каза, че се прибира късно и никога няма място къде да паркира, а все пак тук живее. "Иска ми се поне да е урегулирано, да си платя и да знам, че има къде да паркирам" 

Друг човек припомни, че е имало план за облагородяване на цялата зона зад блока, но към действия не се е пристъпило. "Вие виждате, освен, че няма къде да се паркира, тук е и истински змиярник".
В разговор с един от съседите стана ясно, че единият собственик на гараж към момента не живее в Пловдив и мястото му не се използва изобщо. 

"Аз си хвърлям снега пред вратите на гаража през зимата, защото знам, че няма кой да го ползва". 
Предстои да бъде потърсена и позицията на община район "Южен" по казуса








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Отмениха глобите на бездомника, седял на пейка и без маска по време на забрана

Съдът е отменил наказателните постановления, с които беше наложена санкция от 600 лв. на бездомник в Бургас. Това ни съобщи адвокат Деян Петров, чийто адвокатско дружество реагира безвъзмездно на призива на неправителствената организация „Каритас – Бургас“ за правна помощ. Припомняме ви, че Данаил Костов трябваше да плати..

публикувано на 15.02.21 в 14:20

Болка, страх и гняв - история на семейство от Пловдив с К-19

"Несъмнено на хората, работещи в болниците, им е доста трудно, но това, което афишират медиите, как се помага на хората, е съвършена неистина. Ние сме семейство учители и за зла участ ни хвана Ковид...." Така започва разказът, който Мария Стоева  сподели с Радио Пловдив.   Потърсихме я, за да разкаже от първо лице за преживяното. В деня, след първата..

обновено на 19.11.20 в 14:14

Драма по време на COVID-19

Обществени вълнения се надигнаха от началото на октомври около карантинираните второкласници на шуменското СУ ,,Сава Доброплодни‘‘, чиито родители днес сигнализираха Радио Шумен, че събират подписка и подготвят протестна декларация. Сред децата в изолация е и синът на заместник - областния управител на Шумен Ширин Вели. Според майките и бащите е..

публикувано на 13.10.20 в 16:39

Варненец получи сметка за топла вода без да има потребление

Когато чуем за изравнителни сметки   бързо се сещаме за топлофикационните дружества и множеството сигнали за разминаване в сумите. Това се случва предимно в София, засега, до момента във варненското топлофикационно дружество декларират, че няма получени протести срещу такива сметки до момента. В редакцията ни постъпи друг вид сигнал, свързан с..

обновено на 28.09.20 в 15:44

Жена със 100% инвалидност престоя 3 часа на земята пред Дома за възрастни с физически увреждания /снимки/

Наши слушатели ни информираха за недопустимо отношение на социални служители към жена в неравностойно положение.  За случая ни сигнализираха Иван Иванов и Албена Христова, приятели на живеещата от около 2 години в старозагорския Дом за лица с физически увреждания Спаска Ташева, на които жената е гостувала през празничните дни. Връщайки я днес в..

публикувано на 08.09.20 в 16:49

Близо месец жителите на с.Велислав са без вода

Близо месец жителите на сунгурларското село Велислав са без вода.Проблемът е от дълги години, но това лято се е задълбочил заради сушата. Не е осигурена водоноска и хората сами си набавят вода за хигиенни нужди и пиене. Те са изпратили няколко  писма до различни институции, за да бъде намерено решение, сигнал бе получен и в Българското национално..

публикувано на 08.09.20 в 16:11

Видинчани търсят съдействие от Общината - да извози изпочупени панели

Граждани от бл. 21 и бл. 23 в ж.к. "Бонония" търсят съдействие- Община Видин да извози от пространството между двата блока счупени панели, които стоят там от години. Фирма им поискала 1000 лева, но хората нямат възможност да съберат такава сума. Живущите в блоковете сами ще си изравнят и облагородяват пространството. Искат да го направят място за игра..

публикувано на 18.06.20 в 15:27

Родители искат нови съоръжения за детска площадка във Видин

Майки на малки деца ни потърсиха, за да сигнализират за опасно съоръжение на единствената детска площадка в жк. "Бонония" във Видин . Жените обясниха, че са се обърнали към нас, след като нееднократно подавали онлайн известия до Община Видин, но на тях никой не се отзовал. В същото време многофункционалното съоръжение на площадката, намираща се пред..

публикувано на 10.06.20 в 13:46