Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За Чернобил след четвърт век

"В тревата около сградата на община Бойница поставих дозиметър, но стрелката удари в крайно положение. Нивото на радиация беше повече от възможностите на уреда"- разказва за 1986 година Венелин Пинтов. Той е сред хората, на които е било разпоредено да замерват нивото на радиация в селищата от област Видин в дните след аварията в Чернобил от 26 април.

"В деня, в който се случи аварията, нямаше никаква информация и ние не знаехме нищо. Докато обикалях областта забелязах, че във всички общини в пунктовете, в които дежуряха служители на "Гражданска отбрана", бяха доставени дозиметри и мереха радиацията на определени часове", разказва още Пинтов. Но според него с това грижата на държавата е приключила, защото не са били взети никакви предпазни мерки за здравето на хората. И така е било дори когато вече е излязла официална информация за случилото се в Чернобилската АЕЦ.

"Държавата трябваше да предупреди хората за последствията от подобна катастрофа"- смята Венелин Пинтов, според когото тогава това е било система на работа. При тежки катастрофи информацията се е укривала или омаловажавала, за да не се оказва влияние върху общественото мнение.

"Облакът от Фокушима 1 няма да стигне България и не разбирам защо хората започнаха да взимат превантивни мерки, като пият йод", коментира сегашната ситуация бившият държавен служител. Според него централата в АЕЦ Козлодуй е достатъчно добре защитена.

"Но 100 процента никой не може да гарантира за каквото и да било", обобщава Пинтов.
Вижте още

Извор махала- селото с най-много площади, но без вода

Площадите, които са най-много на глава от населението, са създадени в далечното минало, когато е започнало изграждането на селото, обясни интересния факт кметският наместник Станислав Стойков . Според разкази на местни жители, селото е основано от преселници от Велики извор в Сърбия. Първата къща в Извор махала е построена през 1829 година, а..

публикувано на 05.06.20 в 17:25

Да се предпазим при завръщане на работа

Националният център за обществено здраве и анализи е издал общи препоръки към работодателите за спазване на противоепидемични мерки при постепенното възобновяване на работния процес след края на извънредното положение. Какво е важно да знаят работниците и работодателите при постепенно ни връщане към работните ни места?  Да се работи..

публикувано на 04.06.20 в 14:41

Ще има ли втори тест за здравната система след коронавируса

След месеци без посещения при лекар по време на извънредното положение, повече са чакащите сега пред кабинетите на медиците. Според Първан Симеонов от  Центъра за обществени и политически изследвания "Галъп Интернешънъл" , наплив от пациенти след коронавируса ще е втори тест пред здравната система. 15% от българите са имали..

публикувано на 03.06.20 в 16:46

Приключват процедурите преди старта на новия път Видин-Ружинци

До месец и половина се очаква да започне изграждането на новия магистрален път Видин-Ботевград в отсечката  Видин - Ружинци, съобщи кметът Цветан Ценков. Новото трасе е отразено в Общия устройствен план на Община Видин.  С решение на Министерски съвет се чака да започнат процедурите по отчуждаване на имотите и обезщетяване на собствениците на..

публикувано на 03.06.20 в 16:04

Достойни ли сме за Ботев?!

Днес честваме подвига на Христо Ботев и почитаме паметта на всички загинали за свободата и независимостта на България. Поетът-революционер- останал завинаги на 28 години, но оставил неоценимо наследство от гениални стихове, ярка публицистика и проза и дал живота си за това сега да можем да се наречем свободни. Днешният ден е повод да се замислим, че..

публикувано на 02.06.20 в 13:22

Музиката през детските очи

На 1 юни ви срeщаме с талантливи деца от Северозапада. С детски песни и празнично настроение ще отбележим Деня на детето в ефира на Радио ВИДИН. Вокална група "Детски свят"- град Мездра е създадена през 2001 година. За тези 19 години много талантливи деца са се докоснали до магията на песента. Ръководител на групата е Анета Петкова :..

публикувано на 01.06.20 в 14:17

В Плешивец се притесняват при всеки проливен дъжд

В ружинското село Плешивец не могат да забравят трагедията от 2014 година, когато заради обилните дъждове местната река преля и наводни къщите и стопанските постройки. Преди няколко дни поройни дъждове и буря за малко не предизвикаха нов потоп там. Селото се размина само с наводнени мазета и отнесена настилка на десетина улици.  "Подобни..

публикувано на 29.05.20 в 17:00