Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ботев" Враца на 90 години

ОФК "Ботев" Враца отбеляза своя 90-ти рожден ден. Най-атрактивната част от юбилея бе звездният мач на стадион "Христо Ботев". В късния следобед на 1 май, пред 6 000 зрители, на терена двата отбора изведе абсолютната звезда на деня Гацо Бацов (Краси Радков), който в първите 5 минути от срещата бе и основен подавач на премиера Бойко Борисов. Генералът бе с капитанската лента на сборния отбор от най-добрите футболисти на София от близкото минало. Селекцията на столичани бе задочно дело на финансовия министър Симеон Дянков. Срещу софиянци се изправиха ветераните на "Ботев" Враца. След излизането на Гацо Бацов тактиката на гостите доби по-строен вид и те откриха резултата в 11-тата минута с гол на Красимир Горанов. За още 2 минути бе оформено и окончателното 1:2 за столичани, съответно с попадения на Юлиян Емилов (1:1) и Дончо Донев (1:2).
 
Въпреки настояването на публиката, ясно повторено и по уредбата на стадиона, главният съдия Йордан Жежов не посмя да даде дузпа срещу отбора, воден от премиера.

От специалния пропускателен режим най-много намазаха журналистите, които по съображения за сигурност бяха задържани в ложите на стадиона- до които иначе достъпът им е доста труден. От трибуните мача проследиха министри и футболни легенди. 

Електронно табло и осветление обеща на врачани Бойко Борисов- сега остава "ботевци" само да защитят мястото си в елита. През рано отворения трансферен прозорец вече влита Гацо Бацов, който обеща да подпише договор за 1+5 години. Трансфената сума обаче от ложите не се видя и според журналистическото воинство ще си остане на тъмно.

И съвсем в сериозен тон- в рамките на юбилейните събития се проведе благотворителен търг на фланелки на легендите на българския футбол Христо Стоичков, Красимир Балъков, Ивайло Йорданов и Мартин Петров, както и лични вещи на звездите- участници в юбилейния мач. Събраните средства ще бъдат насочени по сметката на детско-юношеската школа на клуба и по сметката на 20-годишния врачанин Илиян Николов, който се нуждае от спешна операция след открит злокачествен тумор в мозъка.

Малко история:
Началото на ФК "Ботев" е поставено на 21 април 1921 година. На игрището край стария пазар на Враца група младежи учредяват спортен клуб, който назовават "Ботев". Историята помни имената на тези ентусиасти: Иван Абгузов, Тодор Орозов, Христо Лиженски, Ангел Ръчински, Нако Паунов, Никола Кунов, Герго Бойчев. Дружеството първоначално е развивало лека атлетика и гимнастика, но в последствие футболът се е наложил като основен спорт. За председател на "Ботев" е избран Герго Бойчев. През 30-те години на миналия век били учредени още няколко клуба "Раковски", "Чеган", "Орел", с които "Ботев" водел люти битки по футболните терени. "Ботев" продължава да съществува до 1949 година, когато е разформирован. На 3 април 1957 година, в салона на читалище "Развитие" се провежда градска конференция, на която е решено да се изгради ново физкултурно дружество във Враца, чието име да е "Ботев". В него се вливат дотогавашните клубове "Спартак", "Строител" и "Червено знаме". За почетен председател на новото дружество е избран Петър Кърлов. На 12 септември 1957 година е открит врачанският стадион. Това става с международен мач, в който на "Ботев" гостува румънският клуб "Локомотив" Крайова. Домакините побеждават с 2:0.
През пролетта на 1964 година "Ботев" печели правото да играе в елитната "А" РФГ. Решителният мач за влизане е в Михайловград (сега Монтана), където "Ботев" гази местния "Септемврийска слава" с 5:2. Първата среща в майсторската група е на стадион "Христо Ботев". Тя събира рекордните и досега за Враца 30 000 зрители- постижение, ненадминато в годините. Двубоят е не срещу кого да е, а срещу гранда "Левски". Мачът завършва 1:1, а гола за врачани вкарва Димитър Стоянов-Мацата, в 37-та минута. Съставът на "Ботев", влязъл в историята с първия си досег с елита, е: Къчовски, Макавеев, Кошев, Донков, Коцев, Петров, Стоилов, Бакърджиев, Драгомиров, Йорданов, Стоянов.

През следващите 26 години врачани са в елита. Рекорд за провинциален клуб у нас, който още не е подобрен! За това време "Ботев" записва 269 победи, 171 равни срещи и губи 348 мача при голова разлика 1001:1174 попадения. Най-много победи в елита клубът е регистрирал през 1971 година-17. А най-много загуби е записал през 1990 година-20, когато изпада от "А" групата. Най-тежката е от ЦСКА- врачани падат с 1:8. Най-изразителната победа като гост над софийски отбор е тази над "Левски", по това време "Витоша", когато на "Герена" "Ботев" отвява домакините със 6:3. Първата победа в майсторската група е над "Ботев" Пловдив, с 3:0. Най-бързият гол е отбелязал Евлоги Йорданов, срещу "Спартак" Варна- в шестата секунда. Попадението има претенциите да е най-бързото в българския шампионат изобщо.
 
В своята история "Ботев" е записал 26 сезона в "А" група и 24 сезона в "Б". Последната среща, която "Ботев" играе в групата на майсторите, е срещу ЦСКА. Тя е загубена с 3:5 на врачанския стадион, а последното попадение е дело на сегашния треньор в детско-юношеската школа Бойко Краев. Това се случва през 1990 година. По това време футболният клуб вече не се казва "Ботев", а "Враца"- под това име отборът съществува само 5 години, между 1985 и 1990-та.

През лятото на 2005 година няколко ентусиасти, сред които Веселин Петков, Валери Цветанов, Петър Каменов, Георги Асенов, Николай Джаров, Сашо Ангелов, Иван Радославов, Валентин Малджански, Даниел Маринов, Цецко Стефанов и др. подемат инициатива за учредяването на нов клуб- Общински футболен клуб "Ботев". Местният парламент одобрява предложението, учредява клуба, гласува бюджет и поема издръжката. За да не започне от нулата, ОФК "Ботев" взема лиценза на съществуващия все още ФК "Ботев" (Лиляче) и тръгва от Северозападната "В" АФГ.

Върховото си постижение- бронзовите медали в "А" РФГ, е отпреди 40 години, в сезон 1970-71 година, когато старши треньор е Илия Панев. В годината на своя 90-ти рожден ден врачанският "Ботев" има възможност да се завърне в елита след 21 години отсъствие.

Стадион "Христо Ботев" има едно от най-добрите тревни покрития в България, обновено през 2000 година. Около терена е изградена широка лекоатлетическа писта. Стадионът разполага с паркинг за повече от 300 автомобила. Край съоръжението са изградени и 3 тренировъчни игрища, които се ползват от всички детско-юношески групи на клуба. Административната сграда е на три етажа, с музейна експозиция, ресторант и зала за пресконференции. Спортното съоръжение е построено е през 1948 година, но официалното му откриване е 9 години по-късно. Капацитетът на стадиона е 32 хиляди зрители, от които 25 хиляди са седящи места. В момента на трибуните му могат да седнат не повече от 5 000 зрители.

Към днешна дата старши-треньор на представителния отбор е Сашо Ангелов, с помощник треньори Тодор Гарев и Илия Вълов.
По публикацията работи: Жоро Александров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Приключи Първият шахматен турнир за Купата на Община Ружинци

Първи турнир по шахмат за Купата на Община Ружинци се проведе в село Дреновец. Турнирът е организиран от сдружение "Достоен живот 22". От Общината е осигурен награден фонд за участниците. 36 се включиха в турнира.  С първи шахматен ход на масата кметът на Ружинци Александър Александров даде началото. Купата спечели Петър Цаков от Козлодуй, съобщи..

публикувано на 25.04.24 в 15:18

Съдии от столицата за мача на "Бдин" в събота

Съдийска бригада от София ще ръководи срещата от 30-ия кръг на Втора футболна лига между отборите на "Бдин" Видин и "Литекс" Ловеч. За главен съдия е определен опитният арбитър Димитър Буров, който е служител на НСО, ще му помагат Мартин Ангелов и Владимир Велев. Четвърти съдия Валентин Стефанов, съдийски наблюдател Иво Боев. Срещата е в събота, 27 април,..

публикувано на 25.04.24 в 14:21

Денислав Сталев ще ръководи дербито във Варна

Денислав Сталев бе назначен да бъде главен съдия на дербито на 30-ия кръг на Втора лига във Варна. В събота, от 13:15 часа, арбитърът ще изведе футболистите на лидера "Спартак" и гостите от "Монтана", които са на четвърто място в класирането. Негови помощници ще бъдат Желязко Пилатов и Месут Ахмедов. Четвърти арбитър е Георги Стоянов, а делегат на..

публикувано на 25.04.24 в 14:05

"Монтана" губи защитник за гостуването във Варна

Централният защитник на футболния "Монтана" Костадин Илиев е със спрени състезателни права за един мач, реши Дисциплинарната комисия на Българския футболен съюз. Бранителят получи червен картон в домакинската среща с "Беласица" /Петрич/ и ще изтърпи наказанието си този кръг, когато "Монтана" гостува на "Спартак" /Варна/. Илиев ще трябва да заплати и..

публикувано на 25.04.24 в 13:30

Секунди не стигнаха на баскетболистките на "Монтана" за титлата

Баскетболистките на "Монтана" бяха на крачка от спечелване на шампионската титла. Момичетата на треньора Преслав Пешев загубиха с 66:67 точки мач №5 в Стара Загора срещу "Берое". Така след три победи от пет срещи във финалния плейоф старозагорчанки взеха златните медал за четвърта поредна година. Мачът в зала „Общинска" вървеше кош за кош, без..

публикувано на 25.04.24 в 12:51

Шампионът по баскетбол при жените става ясен днес

"Берое" и "Монтана" излизат в пети решителен мач, за да определят новият носител на титлата по баскетбол при жените. Срещата е тази вечер, от 18.30 часа, в зала "Общинска" в Стара Загора. Наставникът на "Монтана" Преслав Пешев се надява на добра игра и успех: "Осем мача през сезона - 4:4, значи шансовете са 50 на 50. Ще дадем със сигурност..

публикувано на 24.04.24 в 13:05

Петър Колев е новият наставник на "Монтана"

Петър Колев пое "Монтана". Специалистът сменя на поста Николай Митов, който пък бе представен, като новият наставник на "Септември"/София/. За последно роденият в Хасково Петър Колев бе начело на "Беласица"/Петрич/ заедно със Светлан Кондев. Двамата отново се събират на стадион "Огоста", а до дни ще станат ясни още двама от екипа му – треньор на..

публикувано на 24.04.24 в 08:13