Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Направи си сам ...самолет

Знаете ли къде е връзката между летенето и криминалистиката? Отговор ни дава Любен Костов от Видин- по професия криминален експерт. Той е човекът, който през миналия век конструира първия моторен самолет в Северна България. В онези трудни и бедни години пред реализацията на такъв проект има много препъни камъни, но най- важното е налице: ентусиазмът на няколко младежи от Видин, тогава едва на по 16 години!

"Велико нещо е да пилотираш, да си на няколко хиляди километра над земята, но малко хора ще ме разберат... С любов съм работил експертната работа, но винаги сърцето ми е било горе"- споделя Любен Костов, който днес е вече на 76 години, но с гордост и любов се връща в 50-те години на миналия век, когато заедно с неговите съмишленици и приятели Иван Йончев-Шмиц и Славчо Петров от село Лопушна конструират два самолета. За сведение- Славчо Петров е и създателят на звездообразния двигател! Та към двата самолета- първият е безмоторен и остава недовършен. Вторият е моторен самолет, с 11 метра разпереност на крилата. Част по част го сглобяват на улица "Найчо Цанов" във Видин. Когато дошъл ред на крилата се оказало, че мястото е тясно и го пренесли в двора на Пътно управление. Преди обаче да изживеят звездния си миг- да изпробват летателния апарат, някой "доброжелател" издал младежите... Властите им взели машината и я затворили в склад на пристанището. Къде е днес "крилатата рожба" никой не се наема да каже...
Вижте още

Ще има ли втори тест за здравната система след коронавируса

След месеци без посещения при лекар по време на извънредното положение, повече са чакащите сега пред кабинетите на медиците. Според Първан Симеонов от  Центъра за обществени и политически изследвания "Галъп Интернешънъл" , наплив от пациенти след коронавируса ще е втори тест пред здравната система. 15% от българите са имали..

публикувано на 03.06.20 в 16:46

Приключват процедурите преди старта на новия път Видин-Ружинци

До месец и половина се очаква да започне изграждането на новия магистрален път Видин-Ботевград в отсечката  Видин - Ружинци, съобщи кметът Цветан Ценков. Новото трасе е отразено в Общия устройствен план на Община Видин.  С решение на Министерски съвет се чака да започнат процедурите по отчуждаване на имотите и обезщетяване на собствениците на..

публикувано на 03.06.20 в 16:04

Достойни ли сме за Ботев?!

Днес честваме подвига на Христо Ботев и почитаме паметта на всички загинали за свободата и независимостта на България. Поетът-революционер- останал завинаги на 28 години, но оставил неоценимо наследство от гениални стихове, ярка публицистика и проза и дал живота си за това сега да можем да се наречем свободни. Днешният ден е повод да се замислим, че..

публикувано на 02.06.20 в 13:22

Музиката през детските очи

На 1 юни ви срeщаме с талантливи деца от Северозапада. С детски песни и празнично настроение ще отбележим Деня на детето в ефира на Радио ВИДИН. Вокална група "Детски свят"- град Мездра е създадена през 2001 година. За тези 19 години много талантливи деца са се докоснали до магията на песента. Ръководител на групата е Анета Петкова :..

публикувано на 01.06.20 в 14:17

В Плешивец се притесняват при всеки проливен дъжд

В ружинското село Плешивец не могат да забравят трагедията от 2014 година, когато заради обилните дъждове местната река преля и наводни къщите и стопанските постройки. Преди няколко дни поройни дъждове и буря за малко не предизвикаха нов потоп там. Селото се размина само с наводнени мазета и отнесена настилка на десетина улици.  "Подобни..

публикувано на 29.05.20 в 17:00

След извънредното положение: Хайде на хорото, но без да се докосваме!

На 24 май работещи в танцови музикални школи излязоха на протест пред Министерския съвет, за да изразят негодуванието си, че школите са все още затворени като част от мерките срещу коронавируса. След протеста танцовите зали, театрите и оперите вече могат да работят и на закрито при определени изисквания. Ще се справят ли самодейните състави и..

публикувано на 28.05.20 в 14:48

Станахме ли по- дисциплинирани заради коронакризата

Кризата, която ни връхлетя в началото на 2020 година се отрази негативно върху всички сфери на социалния и икономическия живот на жителите на много страни по света. Хората не бяха подготвени за подобно предизвикателство и в началото дори много от тях изпаднаха в паника от събитията, които възникваха час след час и неизвестните ставаха все повече и..

публикувано на 27.05.20 в 12:22