Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Полицейска акция по безопасност на движението

Специализирана полицейска операция по безопасност на движението, с цел превенция на пътно-транспортния травматизъм, ще се проведе днес на територията на трите полицейски управления - Видин, Белоградчик и Кула, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Видин.

Операцията съвпада с началото на Десетилетието на действия за безопасност в движението по пътищата 2011-2020, обявено с решение на Общото събрание на ООН.

Целта на операцията е превенция на пътно-транспортния травматизъм и намаляване на инцидентите по пътищата в областта. Пътните полицаи ще извършват проверки на водачите на моторни-превозни средства. Ще бъде засилен и контролът спрямо пешеходците и велосипедистите. В хода на проверките служителите на реда ще раздават брошури с превантивен характер на различна тематика, свързана с безопасността на движението.

***
Обръщение на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов по повод инициативата на ООН „Десетилетие на действия за безопасност в движението по пътищата”

Уважаеми съграждани,

С решение на Общото събрание на Организацията на обединените нации, периодът 2011-2020 г. е обявен за Десетилетие на действия за безопасност в движението по пътищата. На 11 май ще бъде отбелязано началото десетилетието в световен мащаб.
Над 1.3 милиона загиват по пътищата на света всяка година. Други 50 милиона получават наранявания, а много от тях остават инвалиди за цял живот. Травмите от пътно-транспортни произшествия са причина номер едно за смъртността на младите хора. Икономическите загуби в резултат на катастрофи надвишават стотици милиарди долари годишно.
Прогнозата е, че ако не се предприемат адекватни и решителни мерки, през 2020 година жертвите ще надминат 1.9 милиона. Всяка седмица по пътищата на нашата страна загубват живота си над 15 човека и над 150 получават тежки наранявания.
Подкрепяйки безрезервно водещата цел на Десетилетието, трябва да обединим усилията си, за да бъдат намалени жертвите с 50% спрямо данните за 2010 г. Това означава, че към 2020 г. броят на загиналите при катастрофи в България не бива да надвишава 388.
Голяма част от инцидентите са предсказуеми и могат да бъдат предотвратени. Необходими са ни повече толерантност, уважение, предвидливост, внимание и опит, за да намалим грешките, които водят до безсмислени нещастия на пътя.
В партньорството всички ние - представители на държавните институции, общинските структури, неправителствените организации, частния сектор и гражданското общество можем да намалим жертвите и пострадалите на пътя.
Трябва да формираме силна гражданска непримиримост към нарушенията на правилата за движение!
Нека още по-внимателно се вгледаме в поведението си като водачи, пешеходци и пътници, като родители, организатори, проектанти и администратори, защото сигурността е споделена отговорност.
Нека положим усилия за формирането на нова култура на безопасност, за безопасна пътна инфраструктура, за безопасни автомобили.
Нека работим непримиримо, за да докажем, че заедно можем да спасим живот!
Вижте още

С температури над 30 ºC започва астрономическото лято във Видин

С повишаване на температурите, които ще достигнат до над 30 градуса , започва астрономическото лято във Видин, каза климатологът проф. Георги Рачев . "До края на месеца, започвайки от неделя още, Видин ще има постоянна максимална температура дори над 30 градуса, макар и с нестабилна атмосфера - превалявания в следобедните часове. Астрономическото..

публикувано на 20.06.21 в 16:45

Във Враца организират празник за децата

Творчески работилници, ателиета, много игри и забавления е подготвила за децата Община Враца в четвъртото издание на празник „Усмивка”, който ще се проведе на 3 юли, от 10 ч., пред сградата на местната администрация. Освен традиционните ателиета за оцветяване на гипсови фигурки, рисунки на лице и прически, картини с нудели, стъклопис, квилинг,..

публикувано на 20.06.21 в 15:40

Предлагат превръщането на Видин в свободна икономическа зона

Концепция за превръщането на Видин в Свободна икономическа зона на среща-дискусия ще представи проф. Димитър Тадаръков . "В понеделник ще представя отворена концепция за развитието на община Видин като свободна икономическа зона, заедно с това и очертаването на свободна индустриална зона. Видин ще бъде третия град, който евентуално с решение на..

публикувано на 20.06.21 в 15:05

Ситуацията в Лом е овладяна, ще се иска помощ от държавата

Работата по отводняването, премахването на падналите дървета и почистването на улиците в Лом продължава и в момента. Ситуацията е овладяна, каза кметът Георги Гаврилов . "Проблемът е, че след 18 часа в рамките на 15 минути се изляха около 25 литра на квадратен метър, придружени със силен вятър, повалени бяха клони от дървета, цели дървета,..

публикувано на 20.06.21 в 14:00

Освежават пешеходните пътеки в Белоградчик

Освежаване на маркировката на пешеходните пътеки в Белоградчик започнаха екипи на общината.  С приоритет се работи по обновяване на тези в централната градска част, пред детските заведения и най-оживените кръстовища в града.  Дейностите по пребоядисване на пътната маркировка се осъществяват при спазването на всички законоустановени изисквания. В..

публикувано на 20.06.21 в 13:52

Над 120 кучета представени на изложба

За 20-ти път Монтана бе домакин на международна киноложка изложба с ранг CACIB. Изложбата е част от събитията постевени на празника на града „Свети дух”. В лесопарк „Калето” над 10 клуба от страната показаха кучета от породата „Българско овчарско куче”. Дефилирът бе съпроводен от изпълнение на гайда. „За 20-ти път имам честта да поканя да..

публикувано на 20.06.21 в 13:45

Модернизират парка в Берковица

Акт Образец 2 за откриване на строителна площадка в парк „Здравец“ се подписа в Община Берковица. Това е втори етап на проекта за подобряване на туристическата инфраструктура, водеща към атракции в парк „Здравец“. Стойността на договора за изпълнение на СМР на обекта е в размер на 180 773.84 лв. без ДДС. В парк „Здравец“ се предвижда..

публикувано на 20.06.21 в 13:00