Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Животновъдите от Видинско- изчезващ вид!

Млекопроизводители от Видинско изпратиха протестна декларация до местната и изпълнителната власт. Причината- прекратени договори за изкупуване на мляко от единственото държавно млекопреработвателно предприятие във Видин.
А сега накъде?-
това е големият въпрос, който стои пред 12 души от бранша.

Целият съзнателен живот на Данчо Атанасов от село Буковец преминава във фермата и в грижи за животните. Има и работници, на които трябва да плаща надница. Има около 50 животни, от 30 от тях добива около 600 литра мляко.

"Поставени сме на колене, трябва да се молим някой да изкупи млякото ни. Тежко е, мъчим се, така ще ликвидират животновъдството в нашия край"- споделя в "Земята, която ни храни" по РАДИО ВИДИН Данчо.

Милчо Петков от Подгоре отглежда крави от седем години, има ферма І категория с 80 животни, от които всеки ден добива по 1 тон мляко. Вече няколко пъти до сега е изхвърлял млякото, което се разваля. На вложените средства в подобрения и преустройство на старите сгради не е правил сметка, последната инвестиция е 7 000 лева, вкарани в помещението за събиране на млякото- миячно помещение и вана.

"От мен не изкупуват мляко още от февруари. Идва фирма от Самоков, но не всеки ден, млякото се разваля. Пък и цената е по- ниска, не ни плащат и маслен градус, но сме принудени да го дадем. Проблемът за животновъдите е голям, но не можем да се борим...Всичко е умишлено, искат да ни ликвидират- нас дребните, за да останат само тези, които имат над 500 животни"- разказва и Милчо.

Милчо и Данчо са част от 12- те засегнати, които отглеждат повече от 700 крави с около 100 работници, а произведената от тях продукция е над 10 тона на ден. Млекопроизводителите са готови и за протестни действия.
За себе си вероятно са прави, но според ръководството на млекопреработвателното предприятие до тази стъпка се е стигнало заради две неща- първо, проблем с качеството на млякото, което, по думите им е доказуемо, защото има взети проби с лоши показатели на млякото... По този мотив може да се спори, ако питаме фермерите, защото от вземането на пробата до излизането на резултата има време, през което пробите могат да се манипулират, още повече, че във фермата не остава контролна проба... Както и да е- другият мотив на изкупвачите е- да се спестят транспортни разходи.

"Договорите са подписани доброволно, фермерите са уведомени още от началото на годината, имали са време да реагират. Работим по производствена програма, правим си сметка колко мляко ще изкупим, наше право е да имаме претенции за качеството на продукцията. Не можем да изкупим всичкото мляко на хората- защото не сме социална служба, това е политика на предприятието", казват от видинското млекопреработвателното предприятие.

Нищо лично...както се казва, и нищо, че предприятието не използва и една десета от капацитета си. На този етап мляко ще се изкупува от две- три по- големи ферми- с много животни, с голямо количество добито мляко и, което е по- важното, намират се по- близо до града, а това намалява многократно транспортните разкоди. Останалите...всеки ще се спасява както намери. Може би в известна степен решение е създаването на Асоциация или Сдружение на млекопроизводителите от Видинско, но според друг млекопроизводител, който не е сред засегнатите, Валерий Цветанов, на този етап това не е възможно, защото са малко.

Може и да има изход, различен от "много животни на Е- 79". Въпросът е сериозен, а мнението на голяма част от по- дребните производители е, че във Видинско животновъдите са изчезващ вид. И така- 16 май е денят, в който видинското млекопреработвателно предприятие спира изкупуването на млякото от тези 12 ферми. Ангажимент за разговор със земеделския министър и търсене на изход е поел и областният управител на Видин Цветан Асенов. Оставаме нащрек...
По публикацията работи: Йорданка Герасимова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50