Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Градската градина на Монтана- без пейки за майки с деца

В разгара на лятото повечето майки с деца предпочитат парковете и сенчестите пейки, където да си играят децата им. Други пък не пропускат да изпият следобедното кафе в центъра на града, а децата да играят около масите на заведението. Не така обаче мислят повечето хора, предимно майки с деца и пенсионери, посещаващи всеки ден Градската градина в Монтана. Всички те недоволстват от това, че поредното заведение сложи своите шатри на централната алея в парка и пейките бяха преместени. Това е темата на рубриката "За жените и децата, но преди всичко за жените" по РАДИО ВИДИН.

"Не е редно да се прави в озеленена площ, където хората си почиват, да се отнемат част от пейките, там седяха много млади майки с деца", недоволстват монтанчани.

Главният архитект на Монтана Антоанета Тонева разясни, че и трите фирми, поставили шатрите си в района на Градската градина, са за срок от началото на лятото до края на октомври. След това всеки един трябва да освободи мястото в парка и да върне пейките на местата си.

"Разбираемо е, че някои от гражданите могат да се почувстват ощетени или засегнати по някакъв начин. Общината ще търси баланс в тези интереси, като примерно този силен обществен отзвук и тази реакция, която се получи в момента срещу поставянето на шатрите пред заведението"- каза архитектът.

От Общината допълват, че разбират гражданите, но в сегашната ситуация на криза искат да стимулират и бизнеса в града. Следващата година, ако отново има недоволство сред гражданите, общинската управа ще разгледа исканията им и ще разреши да се поставят по-малко маси, с по-малък обхват, така че да бъдат защитени интересите на хората, които искат да почиват на спокойствие в градската градина.
Вижте още

Възстановяването на селата е свързано с работа по европейски проекти

"Основната ни цел е да се възползваме от европейските програми, защото бъдещето на малките населени места, каквото е и Аспарухово, е в работа по европейски проекти". Това твърди кметът на селото, Людмила Макавеева - млада и амбициозна жена, чиято основна цел е да оправдае доверието на жителите на селото: " Тази година главният път през..

публикувано на 27.11.20 в 16:30

(По)знанието е отговорът срещу конспиративните теории

Конспиративните теории у нас продължават да са актуални , сочат данните от последното изследване на Тренд , което показва, че все още има висок процент от хора, които смятат, че COVID-19 не съществува . Конспирациите за коронавируса, в които българите вярват, обобщи социологът Евелина Славкова . "Тренд изграждаме традиция в..

публикувано на 26.11.20 в 11:00

Как реагира обществото на новите мерки на здравните власти?

Заради бързото разрастване на пандемията от коронавирус здравният министър Костадин Ангелов заяви, че от 27 ноември трябва да бъдат преустановени всички присъствени учебни занятия, да се затворят молове, дискотеки, барове, ресторанти и кафенета. А извънредната обстановка да се удължи с 4 месеца- до края на март. Предлага се още да се спрат всички..

публикувано на 25.11.20 в 11:29

Помощ за възрастни, самотно живеещи и карантинирани осигуряват Общините

Общините осигуряват помощ за възрастни, самотно живеещи и карантинирани лица с разнасяне на храна и медикаменти по домовете.  Веднага след 13 март, в началото на извънредното положение, голяма част от общините започнаха да подпомагат тези уязвими групи, като много бързо тази социална услуга се превърна в една от най-търсените в цялата страна.  На..

публикувано на 23.11.20 в 14:12

Село Стубел, в което младите се връщат

В рубриката "Добро утро, кмете" гостуваме в село Стубел- село, което постоянно се обновява, село с много млади хора и деца. Намира се в центъра на Северозападна България, община Монтана.  Простира се в широка долина, в южните поли на варовиковата височина Пъстрина (566 м. н.в.) и граничи със землищата на 13 села. Областният град е на 13 км от..

публикувано на 20.11.20 в 12:20

ИПИ: Ускорени облекчения и намаляване на осигурителната тежест

Пакет от бързи структурни реформи , насърчаващи инвестициите , заетостта и прозводителността в контекста на пандемията от коронавирус предлагат икономистите от Института за пазарна икономика , които представиха алтернативен на държавния бюджет .  Освен ефективните антикризисни мерки, фискалната пoлитика през следващата година трябва да..

публикувано на 19.11.20 в 11:00

Какво се случва с детските надбавки?

Миналата седмица изненадващо от ГЕРБ се отказаха от намерението си месечните детски добавки през следващата година да бъдат без доходен критерий и да се получават от всички семейства. Със спестените по този начин над 205 милиона лева ще бъдат осигурени допълнителни средства за 15% увеличение на заплатите в МВР, както и за обещаните месечни добавки..

публикувано на 18.11.20 в 11:16