Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кампания за безвъзмездно даряване на кръв

Продължава кампанията на Министерство на здравеопазването за безвъзмездно даряване на кръв. Стартът бе на 10 септември и ще продължи до 21 септември 2012 година. Инициативата е във връзка с появилия се недостиг на кръв и кръвни продукти от групите А и 0 в лечебните заведения в София и в Западна България. Причината за намаляване на наличностите от двете кръвни групи е провежданото лечение на пациенти с тежки хематологични заболявания, както и извършването на големи хирургични интервенции в редица здравни заведения.

Областната администрация и Регионалната здравна инспекция във Видин организират местна кръводарителска акция, която започна на 18 септември 2012 година.

45 човека дариха кръв в Отделението по трансфузионна хематология на МБАЛ "Света Петка" във Видин в рамките на кампанията. А от началото на годината дарителите са 1665 човека- съобщи в разговор с Александър Русев завеждащият Отделението по трансфузионна хематология на МБАЛ "Света Петка" във Видин д-р Маргарита Велкова.

Кръв през днешния ден дариха и служители от държавните структури на територията на област Видин.

В инициативата се включи и областният управител на Видин Цветан Асенов.

На 19 септември в 9:30 часа стартира кампания и в Монтана. Сред дарителите ще са областният управител Ивайло Петров, заместникът му Нина Петкова, главният секретар инж. Иван Тодоров и още четирма служители от областната администрация.

Все повече хора даряват кръв в болницата в Лом. За миналата година в Отделението по трансфузивна хематология на болница "Св. Николай Чудотворец" са преминали 2524 човека, каза пред сътрудника на РАДИО ВИДИН Любо Андреев началникът на болницата д-р Елка Симеонова.

За първите шест месеца на тази година кръв са дарили 1083 човека.

Кръвен център Лом е един от петте в страната. От него се осигурява кръв за болниците в Лом, Монтана, Берковица и Козлодуй.

Когато е необходимо, се дава и на други лечебни заведения. В отделението работят двама лекари, три сестри и три лаборантки.

Честа е практиката нуждаещите се от кръв да плащат на доброволци, чакащи пред отделението.

Всички, които желаят да дарят кръв, могат да направят това в:

Отделението по трансфузионна хематология на МБАЛ "Света Петка" във Видин, всеки ден от 7:30 до 13 часа;

Отделението по трансфузионна хематология на МБАЛ "Христо Ботев" във Враца, ет. VІ, всеки ден от 9 до 16 часа;

"Кръвната банка" на МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" в Монтана, в дните понеделник, сряда и петък от 9:00 до 14:00 часа, като информация за кампанията може да се получи на телефони: 096/ 306 881 вътр. 382; авт.вход 306 880-382 и 0887 991334;

Кръвен център Лом, всеки работен ден от 8:00 до 15:00 часа, като информация за кампанията може да се получи на телефони: 0971/ 60061 вътр. 274.

Специалистите напомнят, че минималният срок между две кръводарявания е най-малко 60 дни. Кръводарителите трябва да са здрави и отпочинали; да не са приемали лекарства през последните 48 часа; да не са консумирали алкохол последните 24 часа; да са над 50 кг и до 60 години; да са без тежки хронични заболявания. Необходимо е също преди това те да са приели храна. При посещение на кръвните центрове е задължително да се представя документ за самоличност.

Вижте още
Долни Цибър

Младите хора в Долни Цибър учат, за да могат да работят

Село Долни Цибър е разположено на брега на река Дунав, в община Вълчедръм. В близост се намират непроучените основи на стара римска крепост от I век на име Цебрус, защитавала подстъпите при делтата на река Цибрица.  Кмет на село Долни Цибър от 29 години е Камен Димитров, в момента тече осмия му мандат. Отнася се към работата си отговорно и с..

публикувано на 15.01.21 в 12:20

Инж. Георги Владов: По- ниските цени на водата са лъжовна радост за хората

Нови цени на водата за 26 различни района на страната, влязоха в сила от началото на годината. Предложенията на регулатора се движиха от поскъпване с 6% до поевтиняване с 22% за различните ВиК дружества. Поскъпване на ВиК услугите бе предвидено в 7 града, като най-голямото бе за София и Разград. Поевтиняване пък бе планирано за 16..

публикувано на 13.01.21 в 12:15

Политолог: Президентските избори ще бъдат "короната" на всичко, което ще се случи през 2021 година

Изтече една непрегната не само зарази световната пандемия година. Доста горещо беше през 2020-та и на политическата сцена. Освен COVID кризата, която напрегна обществото, се разразиха редица скандали и конфликти ситуации- около новия главен прокурор, компроматните снимки от спалнята на премиера Борисов, протестите, противопоставянето между президент..

публикувано на 12.01.21 в 14:27

Самостоятелното жилище ще задържи ли младите хора във Видин

Близо 50 на сто от младите хора у нас живеят с родителите си, сочат последните данни на Евростат за жилищата у нас. 41% от българите живеят в пренаселени жилища, а 11,5% - в твърде големи. Как се справят двете поколения на едно място и кога младите решават, че трябва да си потърсят собствено жилище?  "Нашите деца, ако ние не им кажем,..

публикувано на 11.01.21 в 14:01

Калин Каменов: През 2021 година ще надградим започнатото за по-добри условия на живот

Работа за подобряване на инфраструктурата, социалните дейности, обществения транспорт, образованието и готовността на болничните заведения във Враца за борбата с COVID-19, са само част от намеренията на общинската администрация във Враца през настоящата 2021 година. Това каза в "Добро утро, кмете!" Калин Каменов, кметът на община Враца.  "..

публикувано на 08.01.21 в 16:00

Нерегламентиран превоз = затвор

Нерегламентираните автомобилни превози да се наказват със затвор прие парламентът в средата на декември. Вместо от 3 до 5 години, наказанието е намалено на от една до три, след като народните представители преодоляха президентското вето. Държавният глава по-рано върна законопроекта с мотива, че не са уточнени критериите за разграничаване на..

публикувано на 07.01.21 в 10:40

Липсват ли ни заведенията и ресторантите?

Коледно- новогодишните празници постепенно отшумяват и спомените за посрещането на 2021 година ще са завинаги свързани с невъзможността ни посетим ресторант или любимото си заведение. Причината за това е наложената забрана за тяхната работа до 31 януари 2021 година. Свикнахме ли вече с ограничените събирания и липсва ли ни емоцията, която..

публикувано на 06.01.21 в 11:44