Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Георги Петров: "Всеки човек може да промени съвремието"

Какво се случва, когато се срещнат младостта и таланта? Разбира се, нещо прекрасно! Виждам го в лицето на днешния герой на "Приказки от Северозапада" Георги Петров. Младият творец е родом от берковското село Котеновци и в момента е студент последна година в Националната художествена гимназия.

Младежът вече откри първа самостоятелна изложба в Берковица с помощта на библиотека "Йордан Радичков" към Читалище "Иван Вазов- 1872". Защо точно от там му подадоха ръка? Защото Георги освен прекрасен художник е и страстен читател.


"Рисувам във всяка минута. Не мога да си представя живота без да рисувам. Това ми е мисията в живота!", споделя Георги Петров. Смята, че денят е пропилян ако не нарисува или прочете нещо. Може би заради тази негова вглъбеност и постоянен досег с книгите, думите му в цялото интервю звучат като сентенции.

Любимите художници на Георги са Микеланджело и Леонардо, защото са не само велики творци, но и откриватели, и философи. Георги знае, че съвършенството е непостижимо, но "художникът трябва да е критичен към себе си, за да се надгражда".

За Ренесансовите и днешните герои и идеали, за обичта и смисъла в живота, за изкуството, културата и книгите, за медиите…Чуйте Георги- аз се зарадвах, че все още има такива млади хора. Чуйте и какво пожелава той на Вас- слушателите на РАДИО ВИДИН. Наистина хубава Приказка!


Вижте още

След технически преглед автомобилите със стикер и чип

Стикер с вграден чип ще бъде поставян при годишен технически преглед на автомобила. Той ще съдържа информация за регистрационния номер на автомобила, името на собственика и екологичния стандарт на колата. Идеята е да бъде ограничавано движението на определени автомобили при наднормено замърсяване на въздуха. "Чул съм нещо, обаче още не съм..

публикувано на 25.01.21 в 14:45

Медийна грамотност от най-ранна възраст

Способността да се к омуникира компетентно във всички медийни форми , както и да се намира, разбира, анализира, оценява и участва с въздействащи образи, думи и звуци, които съставляват съвременната ни масмедийна култура - това е медийната грамотност . Критичното мислене, което засяга всички сектори на образователната система, децата, младите хора..

публикувано на 21.01.21 в 10:40

Ще стане ли община Видин по- добро място за живеене с новата програма за благоустрояване

Община Видин разработи програма за благоустрояване "Нашият Видин- по-красив от всякога". Тя има за цел да направи средата на живот по-привлекателна, по- социална, по- безопасна, като даде шанс, на конкурентен принцип, на по- активните и по- задружните собственици в многофамилни жилищни сгради, както и на жителите на всички населени места да..

публикувано на 20.01.21 в 12:09

Газифициран Видин - мисията възможна

Природният газ е един от най-евтините енергоизточници за дома и най-популярният избор за отопление, готвене и топла вода в Европа. Уредите на природен газ са икономични. Коефициентът на полезно действие на газовото оборудване е почти 100%. Използването на природен газ за битови нужди може да намали разходите с над 50% в сравнение с електрическата..

публикувано на 19.01.21 в 13:45

Как пандемията промени културните събития

По традиция празниците Йордановден и Ивановден се отбелязват в Кула по стар стил- на 19 и 20 януари и тяхното честване е с типичен обичай за Кула- "Къпачи" . Къпачите тръгват през нощта на 19 януари и ритуално къпят за здраве всички именници, както и младите семейства, които наскоро са се събрали. Въпреки че тази година е белязана с опасността от..

публикувано на 18.01.21 в 14:34
Долни Цибър

Младите хора в Долни Цибър учат, за да могат да работят

Село Долни Цибър е разположено на брега на река Дунав, в община Вълчедръм. В близост се намират непроучените основи на стара римска крепост от I век на име Цебрус, защитавала подстъпите при делтата на река Цибрица.  Кмет на село Долни Цибър от 29 години е Камен Димитров, в момента тече осмия му мандат. Отнася се към работата си отговорно и с..

публикувано на 15.01.21 в 12:20

Инж. Георги Владов: По- ниските цени на водата са лъжовна радост за хората

Нови цени на водата за 26 различни района на страната, влязоха в сила от началото на годината. Предложенията на регулатора се движиха от поскъпване с 6% до поевтиняване с 22% за различните ВиК дружества. Поскъпване на ВиК услугите бе предвидено в 7 града, като най-голямото бе за София и Разград. Поевтиняване пък бе планирано за 16..

публикувано на 13.01.21 в 12:15