Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Чавдар Антов: "Красотата не е задължително да присъства в изкуството"

© Снимка: Петя Генова

"Колкото и да ми е трудно- това ще бъде!", категоричен е героят на "Приказки от Северозапада"- приложникът Чавдар Антов.
 
Започвам нашия разговор и мислено се връщам години назад, когато за пръв път срещнах Чавдар. Първо видях огромните му добри очи и така той ме плени още преди да се запозная с изкуството му. Чавдар Антов е художник и скулптор, майстор на дървени пластики и е избрал да живее и твори в родното си село Меляне. Той е първият в рода, който се занимава с изкуство, но е роден в семейство на учители, които винаги са го подкрепяли.
 
"От тях идва работата, няма от къде другаде!", казва художникът.

Първоначално Чавдар Антов се е занимавал предимно с рисуване и стенопис, но постепенно се увлича от приложните жанрове и така вече двадесет години. Обича да експериментира с дървото, макар че знае- невъзможно е да опиташ всичко. Учителят в живота му е професор Галилей Симеонов, нарича го "художникът на Северозапада".

За него и за Радичков, за това има ли Северозападът свой език, за суетата и трудността да твориш, си говорим с Чавдар Антов. Накрая ще разберете как един художник разбира дали работата му е добра и трябва ли красотата задължително да присъства в изкуството. Това е първата част на нашето пътуване в света на Чавдар Антов, защото се оказа, че освен добър творец е и голям сладкодумец. Втората част на тази Приказка ще чуете следващата сряда.
Вижте още

8 март през погледа на жените

8 март празнуваме с дами от Северозапада. Те са позитивни, вярват в себе си, в добрите думи и дела, радват се на малките жестове. 8 март е любим празник, не само на майката, но и на всяка жена. Днес е ден и за признание на постижения на жените в различните сфери на живота. Започнал само като политическо събитие на социалистите, празникът стана част..

публикувано на 08.03.21 в 17:03

Студентка от Видин с документално видео за Националния празник

С документално видео, което подготви, студентката Антонина Лозанова отбеляза Националния празник. Краткият филм, озаглавен "143 години свободна България: Освобождението на Видин" може да се види във фейсбук. "Главната причина беше, че хората тази година няма да имат възможността да бъдат заедно на площада, особено във Видин...

публикувано на 03.03.21 в 13:30

На 3 март с поглед към събитията във Видин от преди 143 години

На трети март обръщаме поглед 143 години назад към събитията, заради които сега честваме Националния си празник на тази дата. За тях разказва Маргарита Радулова , уредник в Регионалния исторически музей във Видин. Датата започва да се чества скоро след Освобождението. От 5 март 1990 г. с решение на Народно събрание е обявена за..

публикувано на 03.03.21 в 13:20

Кметът на Габаре Ирена Игнатова: Да се работи в среда със смесено население не е проблем, ако всеки изкарва прехраната си с честен труд

Село Габаре е едно прекрасно село. Над 1000 души живеят в него. Имаме прекрасна природа - през селото преминават три реки, в близост имаме два язовира, доста обработваема земя, гора. В селото ни се живее спокойно, независимо, че преобладаващото население е от ромски произход. Това обясни кметът на село Габаре, община Бяла Слатина, Ирена Игнатова и..

публикувано на 26.02.21 в 16:00

Младите врачани, решили да търсят професионално и лично развитие в родния град

Защо все повече млади хора решават да останат и да търсят развитието си във Враца ? Осигурява ли градът възможности за атрактивна и добре платена работа ?  Емилиян Кадийски  решава да търси развитието си в родния град. Той е един от основателите на " Враца софтуер общество " - сдружение, чиято цел е чрез качествено образование да даде..

публикувано на 25.02.21 в 10:40

Колко пари са ни нужни месечно, за да живеем нормално?

2 542 лева са необходимите средства за издръжка на живота на 4-членно домакинство от двама възрастни и две деца, или малко над 635 лева на човек. Това сочат най- новите данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Увеличението на общата стойност за издръжката на живота е с близо 25 лева от началото на годината, като..

публикувано на 24.02.21 в 12:09

Фермерските пазари по нов правилник

Изсветляване на пазара за домашни и фермерски храни целят два документа- Правилник за ползване на фермерските пазари и Наръчник за мерките за безопасност на предлаганите храни в къщи за гости. Тези документи за първи път въвеждат официални определения за фермерски пазар, местна храна, фермерска храна и занаятчийска храна.  "До момента..

публикувано на 22.02.21 в 15:12