Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ще има ли "амнистия" за пушачите в заведенията?

Ще има ли радост за пушачите? Предстои да разберем много скоро. Защото депутати внесоха поправка в Закона за здравето, която отменя забраната за тютюнопушене на закрити обществени места. Предлага се да се върне старото положение, при което заведенията бяха разделени на две части- за пушачи и за непушачи. Това обаче да важи само за помещения над 70 кв. метра. В рубриката "Абсурдизми" по РАДИО ВИДИН потърсихме мнението на видинчани- активни и пасивни пушачи, собственик на заведение и депутат от управляващата партия.

"Иде зима, как да пушат навън...Пушач съм, но в заведенията не трябва да се пуши...Трябва да има заведенията за пушачи и заведения за непушачи...Щом има субсидии за производителите на тютюн, нека има и заведения, в които се пуши...Обичам да "пафкам" и не искам да ми се пречи"- мненията на видинчани са разнопосочни.

Идеята за отмяна на забраната за тютюнопушене в заведенията е заради големия спад в оборотите. И заради това, че идва зима. Тогава се очаква недоволството на пушачите да се засили, защото, за да запалят цигара, ще трябва да излизат навън при отрицателни температури. Не така мисли собственик на заведение във Видин:
"Съгласен съм с въведената забрана и тя трабва да бъде спазвана. Аз съм против пушенето в заведенията, не искам вътре да е задимено. Ще бъде трудно, но отнякъде трябва да започнем. Глобите за неспазване на забраната са големи." 
 
"Колкото хора попитате- толкова мнения ще получите за забраната. Каквото и решение да вземем, винаги ще има доволни и недоволни. По принцип не съм привърженик на абсолютните забрани, защото те не водят до добър резултат. Трябва да има решение, което да позволи и на двете групи хора- пушачи и непушачи, да останат удовлетворени. Ако говорим за облекчаване на режима, ще има разграничаване на заведенията, както и часови пояси, в които забраната ще важи. Решението не е лесно"- каза депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев в пряк телефонен разговор.

Темата остава отворена, а дебатите тепърва предстоят.
Вижте още

8 март през погледа на жените

8 март празнуваме с дами от Северозапада. Те са позитивни, вярват в себе си, в добрите думи и дела, радват се на малките жестове. 8 март е любим празник, не само на майката, но и на всяка жена. Днес е ден и за признание на постижения на жените в различните сфери на живота. Започнал само като политическо събитие на социалистите, празникът стана част..

публикувано на 08.03.21 в 17:03

Студентка от Видин с документално видео за Националния празник

С документално видео, което подготви, студентката Антонина Лозанова отбеляза Националния празник. Краткият филм, озаглавен "143 години свободна България: Освобождението на Видин" може да се види във фейсбук. "Главната причина беше, че хората тази година няма да имат възможността да бъдат заедно на площада, особено във Видин...

публикувано на 03.03.21 в 13:30

На 3 март с поглед към събитията във Видин от преди 143 години

На трети март обръщаме поглед 143 години назад към събитията, заради които сега честваме Националния си празник на тази дата. За тях разказва Маргарита Радулова , уредник в Регионалния исторически музей във Видин. Датата започва да се чества скоро след Освобождението. От 5 март 1990 г. с решение на Народно събрание е обявена за..

публикувано на 03.03.21 в 13:20

Кметът на Габаре Ирена Игнатова: Да се работи в среда със смесено население не е проблем, ако всеки изкарва прехраната си с честен труд

Село Габаре е едно прекрасно село. Над 1000 души живеят в него. Имаме прекрасна природа - през селото преминават три реки, в близост имаме два язовира, доста обработваема земя, гора. В селото ни се живее спокойно, независимо, че преобладаващото население е от ромски произход. Това обясни кметът на село Габаре, община Бяла Слатина, Ирена Игнатова и..

публикувано на 26.02.21 в 16:00

Младите врачани, решили да търсят професионално и лично развитие в родния град

Защо все повече млади хора решават да останат и да търсят развитието си във Враца ? Осигурява ли градът възможности за атрактивна и добре платена работа ?  Емилиян Кадийски  решава да търси развитието си в родния град. Той е един от основателите на " Враца софтуер общество " - сдружение, чиято цел е чрез качествено образование да даде..

публикувано на 25.02.21 в 10:40

Колко пари са ни нужни месечно, за да живеем нормално?

2 542 лева са необходимите средства за издръжка на живота на 4-членно домакинство от двама възрастни и две деца, или малко над 635 лева на човек. Това сочат най- новите данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Увеличението на общата стойност за издръжката на живота е с близо 25 лева от началото на годината, като..

публикувано на 24.02.21 в 12:09

Фермерските пазари по нов правилник

Изсветляване на пазара за домашни и фермерски храни целят два документа- Правилник за ползване на фермерските пазари и Наръчник за мерките за безопасност на предлаганите храни в къщи за гости. Тези документи за първи път въвеждат официални определения за фермерски пазар, местна храна, фермерска храна и занаятчийска храна.  "До момента..

публикувано на 22.02.21 в 15:12