Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ограбената помпена станция край Дунавци - да се страхуват ли хората при евентуално наводнение?

В края на месец юли помпената станция, която се намира в землището на гр. Дунавци, бе разбита и ограбена. В помещението е проникнато чрез взломяване на входна врата. Извършена е кражба на помпен агрегат. Според кмета на Дунавци Димо Скорчев, крадците са работели в обекта в продължение на седмици. А служителите на охранителната фирма, която отговаря за обекта, така и не разбрали, че тя е разбита.

Помпената станция е една от основните за отводняване на района край Видин. Ограбеният агрегат е специално доставен заради високите води на река Дунав през пролетта на 2006 година, когато съществуваше реална заплаха от наводнение.


"Агрегатът бе монтиран като крайно необходим за отводняване на видинската тераса", казва за РАДИО ВИДИН хидроинженерът Александър Цветков.

"А продадено за скраб, ценното оборудване на обраната помпена станция ще е поне 50 пъти по-евтино... За откраднатите части на това важно отводнително съоръжение са взети не повече от 500 лева", предполага инж. Цветков.

От Областната Дирекция на РУП-Видин ни увериха, че непосредствено след установяването на кражбата на агрегата е задържано лицето, което е открадлано агрегата и срещу него е образувано досъдебно прозиводство.

"Тревожен е фактът, че се посяга на такива отбранителни съоражения. Още повече, че крадците са влизали в помещението и са заключвали с техен катинар, работили са в продължение на дни необезпокоявани", казва началникът на Отдел "Хидротехнически съоръжения" район Видин инж. Димитър Йоцов. Според него към възстановяване на щетите ще се пристъпи през есенно-зимния сезон, когато се очаква и отводняването- този период по принцип настъпва в края на годината.

Какво е значението на ограбената помпена станция според специалистите и има ли повод за тревога сред жителите на Дунавци? Ограбена е външната помпена станция- т.е. допълнителната мощност към помпената станция, и остава да функционира вътрешната, която се намира в самата сграда. Нямайки достатъчно мощност, самата помпена станция не може да върши работата си, защото няма достатъчно капацитет. При евентуално наводняване, водата няма да влезе директно от р.Дунав. Тя ще влезе подпочвено, като филтрация под дигата. В следствие на това полето се наводнява подпочвено и разрушава защитното съоражение или дига от към сухата част. Другите две изградени станции няма да могат да успеят сами да се справят с евентуално наводнение. През 2006-та година, когато нивото на р.Дунав се покачи значително, са изградени пет допълнителни мощности към съществуващите помпени станции, които едва удържаха покачващата се вода.

Александър Цветков е на мнение, че ако се усигурят необходимите средства, станцията може да бъде ремонтирана в рамките на месец-месец и половина. Но според кмета на Дунавци Димо Скорчев разходите за покриване на щетите, причинени от кражбата, са прекалено високи и скоро станцията няма да бъде възстановена.

В крайна сметка разрешението на проблема е в по-бързото намиране на пари. А докато това стане, на дунавчани не им остава нищо друго, освен да се молят нивото на Дунав да не се покачва...
Вижте още

Студентка от Видин с документално видео за Националния празник

С документално видео, което подготви, студентката Антонина Лозанова отбеляза Националния празник. Краткият филм, озаглавен "143 години свободна България: Освобождението на Видин" може да се види във фейсбук. "Главната причина беше, че хората тази година няма да имат възможността да бъдат заедно на площада, особено във Видин...

публикувано на 03.03.21 в 13:30

На 3 март с поглед към събитията във Видин от преди 143 години

На трети март обръщаме поглед 143 години назад към събитията, заради които сега честваме Националния си празник на тази дата. За тях разказва Маргарита Радулова , уредник в Регионалния исторически музей във Видин. Датата започва да се чества скоро след Освобождението. От 5 март 1990 г. с решение на Народно събрание е обявена за..

публикувано на 03.03.21 в 13:20

Кметът на Габаре Ирена Игнатова: Да се работи в среда със смесено население не е проблем, ако всеки изкарва прехраната си с честен труд

Село Габаре е едно прекрасно село. Над 1000 души живеят в него. Имаме прекрасна природа - през селото преминават три реки, в близост имаме два язовира, доста обработваема земя, гора. В селото ни се живее спокойно, независимо, че преобладаващото население е от ромски произход. Това обясни кметът на село Габаре, община Бяла Слатина, Ирена Игнатова и..

публикувано на 26.02.21 в 16:00

Младите врачани, решили да търсят професионално и лично развитие в родния град

Защо все повече млади хора решават да останат и да търсят развитието си във Враца ? Осигурява ли градът възможности за атрактивна и добре платена работа ?  Емилиян Кадийски  решава да търси развитието си в родния град. Той е един от основателите на " Враца софтуер общество " - сдружение, чиято цел е чрез качествено образование да даде..

публикувано на 25.02.21 в 10:40

Колко пари са ни нужни месечно, за да живеем нормално?

2 542 лева са необходимите средства за издръжка на живота на 4-членно домакинство от двама възрастни и две деца, или малко над 635 лева на човек. Това сочат най- новите данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Увеличението на общата стойност за издръжката на живота е с близо 25 лева от началото на годината, като..

публикувано на 24.02.21 в 12:09

Фермерските пазари по нов правилник

Изсветляване на пазара за домашни и фермерски храни целят два документа- Правилник за ползване на фермерските пазари и Наръчник за мерките за безопасност на предлаганите храни в къщи за гости. Тези документи за първи път въвеждат официални определения за фермерски пазар, местна храна, фермерска храна и занаятчийска храна.  "До момента..

публикувано на 22.02.21 в 15:12
среща на кмета на община Видин цветан Ценков и проф Андрей Захариев

Община Видин ще си партнира със Стопанската академия в Свищов

Община Видин и Финансовият факултет на Стопанската академия  ще си партнират. Това стана ясно  от проведената работна среща между кмета д-р Цветан Ценков и проф. Андрей Захариев, декан на Факултет "Финанси" в Стопанска академия "Димитър А. Ценов" – гр. Свищов.   По време на разговора от страна на проф. Захариев, който е роден във Видин, бе..

публикувано на 19.02.21 в 17:00