Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Владимиров: "При екстремни зимни условия парите ще са недостатъчни"

Като цяло Видинска област е готова за зимата, но все още не са доставени необходимите количества инертни материали за поддържането на републиканската пътна мрежа, която е над 600 километра. Това стана ясно в "Посоките на делника" на РАДИО ВИДИН. Все още не е сключен договор за зимно поддържане на четвъртокласната пътна мрежа в община Бойница.

"Улиците ще бъдат почиствани с тракторие, които използвахме миналата година. Машините са оборудвани с дъски. Но при два метра сняг и отдалечеността на хората един от друг - това води до допълнително усложняване. При село Гръцкови колиби на един километър има човек и тези участъци се поддържат много трудно. От миналата година са останали около 7 хиляди лева, а за 2013-та трябва да получим 10 500 лева. Тези пари при обилен снеговалеж за няколко дена свършват", каза кметът на общината Анета Генчева. Парите за снегопочистване в общината са силно ограничени.

В община Макреш, област Видин, най-проблемни през зимата са пътните участъци Подгоре - Раковица, Раковица - Киреево и Киреево - разклона за Връшка чука. Това каза заместник кметът на общината Митко Антов и конкретизира: "През изминалата тежка зима проблемът беше не толкова снабдяването с провизии, колкото превозването на болни хора."
 
"При екстремни условия общините изпитват затруднения, защото парите са недостатъчни", заяви и кметът на община Кула Владимир Владимиров.
 
"В преспите и навяванията единствено достъп до селата ни дават моторните шейни. Кулските села са като рибена кост- всяко село си е в отделна посока. Преплитат се републиканска и общинска пътна мрежа, но никой, като ходи по пътищата, не се замисля дали в момента му прелива в обувките сняг от републиканска или от общинска пътна мрежа", казва още Владимиров.
 
Община Видин също все още не е сключила договор за снегопочистване. В Белоградчик обаче имат готовност за предстоящия сезон.
 
"Общината е сключила договори с фирма "Пътно поддържане" ООД за механизираното зимно поддържане и почистване на общинската пътна мрежа и улиците в град Белоградчик. Извършена е и проверка на готовността на техниката за зимно поддържане"- обяви секретарят на щаба за координиране на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи в общината Десислава Конова.
А ето и позицията на началника на "Пътно поддържане" Белоградчик Емил Кирилов: "Част от техниката и в момента я подготвяме, тъй като някои от машините работят лятото и зимата. В момента на машините им слагаме кошове и дъски. Над 90% от тях са в добро техническо състояние, преминали са технически прегледи и са годни за работа. 70% от материалите- сол и пясък, необходими за началото на зимата, са доставени. Имаме неразплатени стари фактури от общини и обекти, а доставките на сол, пясък и горива зависят главно от пари. Техниката, която поддържа общинските пътища, е в готовност, но материалите за общината са доставени в малко количество, поради липсата на финансови средства."
 
По-спокойно чакат първия сняг в Монтана. От 74 машини 23 още са в процес на подготовка. В 9 от 11 общини тече процедурата за избор на изпълнител за поддържане на общинската пътна мрежа. Община Монтана ще поддържа пътищата през зимата със собствена техника, с помощта на общинско предприятие "Чистота".
 
"Не знам дали в община Монтана ще имат достатъчен ресурс като хора и техника, за да се справят с тази поддръжка. Има наличности от инертни материали и техническа сол, за да започне зимното поддържане на републиканската пътна мрежа"- каза областният управител на Монтана Ивайло Петров. В община Бойчиновци вече има избран изпълнител за поддържане на пътната мрежа.
"Притеснява ме това, че планинските общини трудно ще намерят изпълнител, защото Георги Дамяново и Чипровци имат разпокъсана общинска мрежа, което е икономически неизгодно за външна фирма да поддържа тези пътища", каза още Ивайло Петров.

"Готови сме за зимния сезон. Техниката се стараем да я приведем в действие и е почти готова. Същото важи и за солта и опесъчаването. Ние сами си чистим града и сами се справяме през зимата. Налага се даже да покриваме и държавата в тези участъци, които са част от територията на града или преминават през него. В ход е подготовката и зимата няма да ни изненада"- категоричен е кметът на община Монтана Златко Живков.
 
"След тежката зима миналата година, сега сме взели необходимите мерки, за да не допуснем никакви проблеми". Така допълва картината по подготовката за зимата в Монтанско кметът на община Чипровци Анатоли Петров.
 
"Освен целевите средства от държавата, разполагаме и със собствени, за да осигурим снабдяването на населените места с храна и придвижването на хората. Определили сме изпълнител за пътното поддържане през зимата и всеки момент ще сключим договор. За почистването на тротоарите в Чипровци и малките улички, които са недостъпни за техниката, ще бъдат използвани хора от временната заетост. Дори зимата да бъде толкова тежка, колкото миналата година, при тази организация, която сега сме създали, мисля че няма да имаме проблеми за снегопочистването на населените места и пътищата", обобщи кметът на община Чипровци.
 
Всички машини, които ще почистват снега по улиците във Враца и по общинската пътна мрежа, ще бъдат оборудвани с GPS-системи, информира оттам кореспондентът ни Жоро Александров. Новото оборудване ще отчита както маршрута на снегопочистващата техника, така също извървяните километри и изразходваното гориво. Заплащането на снегопочистването ще става единствено на базата на протоколи от извършвания денонощен GPS-контрол, който се въвежда за първи път в общинското дружество "Благоустройство и комунално стопанство". Всички 20 машини са преминали технически преглед и са окомплектовани с дъски за сняг. Това отчете на заседание на общинския щаб по снегопочистването управителят на фирмата Момчил Младенов. На разположение тази зима ще има пясъкоразпръсквач, в който ще се прави комбинирането на солта с калциевия двухлорид и разпръскването на сместа по улиците. В снегопочистването ще се включат и 3 малки роторни снегорина. В момента в БКС има 280 тона сол и 140 тона пясък. До 15 ноемри се очаква да бъдат получени и 21 тона калциев двухлорид. До средата на този месец трябва да бъдат подписан и договора с фирмите подизпълнители, които ще помагат на общинското предприятие при усложняване на пътната обстановка и обилен снеговалеж.
По публикацията работи: Екип на "Посоките на делника"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00