Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Магията на Коледа

Чухте ли звънчетата, видяхте ли стъпките в снега, усетихте ли топлината… Коледа идва! На Коледа чудесата се случват стига да ги пожелаете. Имайте надежда, вярвайте в доброто и не забравяйте да помечтаете! Ние, екипът на "Българи от ново време", от все сърце ви желаем един незабравим празник в компанията на любимите Ви хора. Казвайте им колко ги обичате, колко са ви ценни и как нищо не би било същото без тях. Бъдете живи и здрави, нека топлина и любов цари в домовете ви винаги, нека чудесата оживеят за вас в магията на празника!

Имаме "новина"- е, малко стара, но все пак новина! Преживяхме края на света- 21.12.2012 година! Една от версиите за този ден беше, че ще настъпи краят на света и всичко ще бъде унищожено; друга версия пък казваше, че няма да изчезнем, а просто за 3 дни няма да има светлина и електричество. Това бяха само част от вариантите. Сами виждате, че нищо подобно не се случи, нито електричеството спря, нито изчезнахме- тук сме и сме в ефир. Какво по-хубаво?! Истината всъщност е, че на 21 декември сутринта Краят на света дал начало на своята обиколка по земята. Минал на много места и стигнал до България. Спрял се, огледал се и казал: "А-аа, интересно, аз вече съм бил тук!" И... си тръгнал! Не приемайте думите ми за сериозни, цялата тази еуфория дълги дни наред малко ни дойде в повече. Затова дадохме думата на Полина Пенчева, която неотдавна ни говори по тази тема с основната цел да ни помогне как да се спасим. След като се вслушахме в нейните съвети, тя отново има какво да ни каже!

И след като стана ясно, че животът продължава и ще има и Коледа, и Нова година, се срещнахме с малката Елена. Тя е само на 5 годинки. С нея си поговорихме за традициите и идващите празници; какво си пожела тя за Коледа; с какво иска да поздрави своите близки, нас, вас, всички.

"Всички трябва да се съберат на семейната трапеза и да няма ястие с месо. На този празник Иисус Христос се ражда! На трапезата, доколкото знам, трябва да има ошаф, погача, боб, чушки, лук, сърми, жито... Някои хора слагат девет ястия на трапезата, други- седем. Броя на ястията означава здраве и благополучие на цялото семейство през новата година и ново начало към добро"- обяснява малката умница Елена.

"В нощта на Бъдни вечер се ражда Иисус Христос, а Дядо Коледа пристига със своята шейна и добри еленчета и оставя под елхата подаръците за послушните деца"- сигурна е Елена, на която желаем много сбъднати мечти и топли прегръдки от любимите хора.

Само 2 дни преди Коледа Ви попитахме какво ще си пожелаете за най-светлия празник в годината. Вашите отговори събрахме в анкета:

"Здраве, късмет и щастие... Здраве, радост и успех... Да няма матури, но няма да се случи... Ново гадже!... Предимно здраве и дано има работа в тоя град... Здраве на семейството, да мечтаем повече, да дойдат едни по-добри, по-спокойни времена и Видин да заеме мястото, което му се полага- като един от най-достойните български градове"- споделиха видинчани.

А ние- "Българите от ново време"- ви желаем всички ваши пожелания да станат реалност!

Черна традиция сякаш стана в нашата родина при приближаване на голям празник да слагаме траур. Светлите дни губят силата си, а в очите ни вместо сребърните искрици на празника блестят сълзите от мъка. Тази година не прави изключение. За огромно съжаление във вторник- на 18 декември, ни напусна великият актьор Георги Калоянчев. Калата, както го наричаха всички, си отиде след боледуване само дни преди да навърши 88 години. България се раздели с него на 21 декември. Калоянчев бе сред основателите на Сатиричния театър, в който играе десетилетия и разсмива публиката. Там са и едни от големите му роли в пиеси на Владимир Маяковски, Н.В. Гогол, Иван Вазов, Йордан Радичков, Никола Русев, Станислав Стратиев... Ще го помним и с ролите му в киното- "Утро над родината", "Инспекторът и нощта", "Вълчицата", "Специалист по всичко", "В името на народа", "Откога те чакам", "Закъде пътувате?", "Под игото", "Бай Ганьо" и много други.

Неведнъж в интервюта Георги Калоянчев споделяше мисълта на Волтер, че "театърът е необходимото излишно нещо", защото той е особен вид изкуство-магия и за зрителя, и за актьора. За Калата удовлетворението бе пълно и когато взривяваше публиката от смях, и когато я разплакваше в трагични моменти. Калоянчев завеща на българите обичта си в биографичната си книга. В свой монолог Калата каза много истини за съдбата на нашия народ, за живота ни и за неговия смисъл. Накара ни да повярваме, че някъде някой мисли за нас и ни обича. Затова ще помним този велик български актьор, оставил дълбока следа в изкуството и сърцата ни! Чуйте монолога на Господин Люлин от "Кабаре Парнас" (записът е от 1995), който се съхранява в Златния фонд на Българското национално радио. Нека помним думите, които ни завеща.
Поклон пред Георги Калоянчев!
Вижте още

Етновъртележка завъртяха в Селановци за Международния ден на ромите

Децата от Основно училище "Никола Й. Вапцаров" във врачанското село Селановци подготвиха програма за Международния ден на ромите, 8 април. Там  отбелязват Деня с осъзната мисъл, че това не е празник,  каза директорът на ОУ "Никола Й. Вапцаров" Петя Русинова: " Години наред се опитваме да внушим на децата, че на този ден се отбелязва..

публикувано на 08.04.21 в 16:35

Русин Коцев: За успехите на ромите не се говори или, когато ги има, те се подценяват

На 8 април, когато е международният ден на ромите  говорим за предразсъдъците, за опитите да ги преодолеем, за богатството на етноса, за успехите и за различията, които ни правят по-богати.  На тази дата се чества освобождаването на ромите от концентрационния лагер Аушвиц в края на Втората световна война. Обявена е за Международен ден през 1992..

публикувано на 08.04.21 в 15:22

Инвестициите в екологосъобразни проекти

През следващите години България ще получи мащабна помощ от европейските фондове - от общия бюджет за новия програмен период  2021 - 2027 година и от средствата за възстановяването след пандемията. Това финансиране трябва да бъде насочено към модернизирането на инфраструктурата, от която зависи икономиката и качеството на живот. Особено значение..

обновено на 07.04.21 в 18:00

Икономика и бизнес- накъде след изборите?

Европейската комисия посочи 2.7% икономически растеж в България през 2021 г., последван от ускорение до 4.9% през 2022 година, в резултат на силно вътрешно търсене и възстановяване на външната търговия. Това стана ясно от зимната макроикономическа прогноза, а ако тя се сбъдне в частта за 2022 година, това би бил най-силният ръст на БВП за България..

публикувано на 07.04.21 в 11:24

Изборите свършиха, сега накъде?

Парламентарните избори отминаха, резултатите са ясни: ГЕРБ-СДС 26%; Има такъв народ 18%; БСП 15%; ДПС 10%; Демократична България 9,5%; Изправи се! Мутри вън! 4,7%. Големият въпрос сега е: ще съумеят ли парламентарно представените партии да съставят работещо правителство? Темата коментирахме със социолога и политически анализатор Любен Добрев :..

публикувано на 06.04.21 в 14:06

След вота. На прага на промяната ли сме?

Гласуването приключи, броенето на бюлетините продължава, а партиите трябва да си направят своите изводи от вота. "В началото сме на сериозна политическа промяна и трансформация. Всяка една от партиите трябва да направи своя анализ. Резултатът за БСП не е добър, той  е доста под очаквания ни. Дълги години наред се питаме свършил ли е..

публикувано на 05.04.21 в 13:05

Село Шишенци- селото, където легендите оживяват

В рубриката "Добро утро, кмете" днес проверяваме как тече животът в едно малко селo край сръбската граница, където са останали около 40 възрастни жители. Шишенци стана известно с легендите за самодиви край него, със запазените над 100-годишни народни носии и хванатите там от местните телефонни измамници. Зад тази показност обаче, животът тече по..

обновено на 04.04.21 в 12:22