Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магията на Коледа

Чухте ли звънчетата, видяхте ли стъпките в снега, усетихте ли топлината… Коледа идва! На Коледа чудесата се случват стига да ги пожелаете. Имайте надежда, вярвайте в доброто и не забравяйте да помечтаете! Ние, екипът на "Българи от ново време", от все сърце ви желаем един незабравим празник в компанията на любимите Ви хора. Казвайте им колко ги обичате, колко са ви ценни и как нищо не би било същото без тях. Бъдете живи и здрави, нека топлина и любов цари в домовете ви винаги, нека чудесата оживеят за вас в магията на празника!

Имаме "новина"- е, малко стара, но все пак новина! Преживяхме края на света- 21.12.2012 година! Една от версиите за този ден беше, че ще настъпи краят на света и всичко ще бъде унищожено; друга версия пък казваше, че няма да изчезнем, а просто за 3 дни няма да има светлина и електричество. Това бяха само част от вариантите. Сами виждате, че нищо подобно не се случи, нито електричеството спря, нито изчезнахме- тук сме и сме в ефир. Какво по-хубаво?! Истината всъщност е, че на 21 декември сутринта Краят на света дал начало на своята обиколка по земята. Минал на много места и стигнал до България. Спрял се, огледал се и казал: "А-аа, интересно, аз вече съм бил тук!" И... си тръгнал! Не приемайте думите ми за сериозни, цялата тази еуфория дълги дни наред малко ни дойде в повече. Затова дадохме думата на Полина Пенчева, която неотдавна ни говори по тази тема с основната цел да ни помогне как да се спасим. След като се вслушахме в нейните съвети, тя отново има какво да ни каже!

И след като стана ясно, че животът продължава и ще има и Коледа, и Нова година, се срещнахме с малката Елена. Тя е само на 5 годинки. С нея си поговорихме за традициите и идващите празници; какво си пожела тя за Коледа; с какво иска да поздрави своите близки, нас, вас, всички.

"Всички трябва да се съберат на семейната трапеза и да няма ястие с месо. На този празник Иисус Христос се ражда! На трапезата, доколкото знам, трябва да има ошаф, погача, боб, чушки, лук, сърми, жито... Някои хора слагат девет ястия на трапезата, други- седем. Броя на ястията означава здраве и благополучие на цялото семейство през новата година и ново начало към добро"- обяснява малката умница Елена.

"В нощта на Бъдни вечер се ражда Иисус Христос, а Дядо Коледа пристига със своята шейна и добри еленчета и оставя под елхата подаръците за послушните деца"- сигурна е Елена, на която желаем много сбъднати мечти и топли прегръдки от любимите хора.

Само 2 дни преди Коледа Ви попитахме какво ще си пожелаете за най-светлия празник в годината. Вашите отговори събрахме в анкета:

"Здраве, късмет и щастие... Здраве, радост и успех... Да няма матури, но няма да се случи... Ново гадже!... Предимно здраве и дано има работа в тоя град... Здраве на семейството, да мечтаем повече, да дойдат едни по-добри, по-спокойни времена и Видин да заеме мястото, което му се полага- като един от най-достойните български градове"- споделиха видинчани.

А ние- "Българите от ново време"- ви желаем всички ваши пожелания да станат реалност!

Черна традиция сякаш стана в нашата родина при приближаване на голям празник да слагаме траур. Светлите дни губят силата си, а в очите ни вместо сребърните искрици на празника блестят сълзите от мъка. Тази година не прави изключение. За огромно съжаление във вторник- на 18 декември, ни напусна великият актьор Георги Калоянчев. Калата, както го наричаха всички, си отиде след боледуване само дни преди да навърши 88 години. България се раздели с него на 21 декември. Калоянчев бе сред основателите на Сатиричния театър, в който играе десетилетия и разсмива публиката. Там са и едни от големите му роли в пиеси на Владимир Маяковски, Н.В. Гогол, Иван Вазов, Йордан Радичков, Никола Русев, Станислав Стратиев... Ще го помним и с ролите му в киното- "Утро над родината", "Инспекторът и нощта", "Вълчицата", "Специалист по всичко", "В името на народа", "Откога те чакам", "Закъде пътувате?", "Под игото", "Бай Ганьо" и много други.

Неведнъж в интервюта Георги Калоянчев споделяше мисълта на Волтер, че "театърът е необходимото излишно нещо", защото той е особен вид изкуство-магия и за зрителя, и за актьора. За Калата удовлетворението бе пълно и когато взривяваше публиката от смях, и когато я разплакваше в трагични моменти. Калоянчев завеща на българите обичта си в биографичната си книга. В свой монолог Калата каза много истини за съдбата на нашия народ, за живота ни и за неговия смисъл. Накара ни да повярваме, че някъде някой мисли за нас и ни обича. Затова ще помним този велик български актьор, оставил дълбока следа в изкуството и сърцата ни! Чуйте монолога на Господин Люлин от "Кабаре Парнас" (записът е от 1995), който се съхранява в Златния фонд на Българското национално радио. Нека помним думите, които ни завеща.
Поклон пред Георги Калоянчев!
По публикацията работи: Петър Антонов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38