Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вино да прълива през праговъ, да съ лее и прелее коно вода пръз бел Дуноф! Дай, Божъ!"

Представете си, че сте в лозов масив, който стига до хоризонта. Зад вас е стръмният бряг на река Дунав, а в ниското е останало селото, известно преди години като емблема на българското винопроизводство- Ново село, Видинско. И макар славата на марката "Новоселска гъмза" към днешна дата да е останала само в историята, хората продължават да гледат черното ароматно грозде и да правят от него домашно червено вино за чудо и приказ. В средата на февруари е точното време за начало на пролетната резитба, но нищо на полето не се почва, докато не бъде почетен патронът на селото- Свети Трифон Зарезан. Новоселяни никога няма да се откажат да вярват, че лозарството е било и все някога пак ще бъде техен основен поминък. Затова щом ножицата щракне за първи път, пресният срез се полива с най-хубавото ланшно вино. Какво точно се случва на полето после, разказва Светла Бондова:

Песъкливата почва, хълмистият терен и влагата от Дунава формират букет от условия, в който вирее неповторимата Новоселска гъмза. С това е известно Ново село, Видинско по света. И то се гордее със своята карта, наречена "Пътят на виното", защото лъчите са стъпили на три континента. Трифон Зарезан е празник на Община Ново село. Той започва с ритуала "Зарезване". Специално за празника е създаден химн за Трифон Зарезан, създаден през далечната 1961-ва година, от известния в нашия край музикален деец Софроний Ангелоев- "Ой, ти вино, новоселско вино! Кой те вкуси, той не остарява, кой те пие, той се подмладява и те слави, слави вред в страната." След изпълнението на битовата група при читалище "Земеделец 1874" от лозето излиза стария Трифон, който поздравява и се обръща с молитва към Бога за здраве и плодородие.

"Господи, милостиви Божъ! Дай ни здраве, дай ни силъ и помогни ни, Божъ, да си орежъмо лойзъта, па да й овържамо, да й окопъмо и уесън да й оберъмо. Лозе да съ вию, да съ пръвиваю от чърну земню до синьо небо. Гроздовъ да су коно праци, а зърна колко смокинье. От две гижъ да напълнимо чъбър вино, а от десът гижъ- цела каца. Да напълнимо све бъчвъ, бъчонке, тиквъ, фучие и да препълну бечовъ. Да прълива през праговъ, да съ лее и прелее вино коно вода пръз бел Дуноф! Дай, Божъ!"

А за да стигне молитвата им до Божиите уши, по многогодишна традиция чакан гост на селото за всеки Трифон Зарезан е Видинският Митрополит Дометиан, който не само благославя началото на новия трудов сезон в новоселските лозя, но и участва в ритуала по зарязването. Традиционен е и неговият поздрав:

"Да са пълни бъчвите с вино, а сърцата ни с любов. Да сте живи и здрави и да го пием в мирни и щастливи години!"

Денят завършава с веселба, на която всеки стопанин черпи с вино свое производство. На поканата на майсторите не се отказва, за да не се разсърди Свети Трифон. Казват, че няма по-голям грях от това на Свети Трифон да минеш през Ново село и да си тръгнеш трезвен! Като легенда звучи разказът на новоселяни за единствения футболен мач, игран на Трифон Зарезан насред площада, между отборите на служители на Селсъвета и на тогавашната изба на "Новоселска гъмза". Игрището било очертано с шест бурета вино, които били с канелки. Това е единственият мач в историята на футбола, в който удари се изпълнявали единствено и само от ъгъла и от страничната линия. Резултатът бил 2:1 за Селсъвета...
По публикацията работи: Ваня Минева и Светла Бондова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 април 2024 година

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции  (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа.  В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр.  Комисията по..

публикувано на 19.04.24 в 18:05

Съветници предлагат Община Монтана да дотира аптека с работно време до полунощ

Съветници обсъждат предложение за аптека с удължено работно време до полунощ в Монтана . Общината може да бъде партньор и да отпусне до 3000 лева месечно. Предложение за денонощна аптека в Монтана бе внесено преди месеци от съветниците от „Възраждане“.  "Впоследствие проведохме две срещи и в началото донякъде постигнахме..

публикувано на 19.04.24 в 17:45

Работилница за родители организират в регионалната библиотека във Враца

Втората по ред работилница за родители ще се проведе в Регионална библиотека "Христо Ботев" във Враца . Инициативата е съвместно с детския психолог Надежда Евгениева, каза Милена Николова, връзки с обществеността в библиотеката.  "Идеята е да продължим нашата дейност, свързана с подпомагане на родителите и на децата, разбира се. Това е..

публикувано на 19.04.24 в 17:31

Среща от кампанията "Пътят на предприемача" се проведе във Видин

Организатори са София Тех Парк и Junior Achievement Bulgaria. Представена е програма на технологичния парк, която подпомага стартиращи предприятия. Елица Моллов, директор "Иновации и инкубации" към компанията обясни: "Посещението ни в град Видин е нашата първа информационна кампания, която правим с всички наши партньори, които работят в..

публикувано на 19.04.24 в 17:30

Дреновец се готви за традиционния събор

Традиционният събор на видинското  село Дреновец ще се проведе от 4-ти до 6 май. Програмата на събитието ще започне с традиционната великденска кушия, каза кметът на населеното място Надя Иванова : "Тя ще ни бъде на 4 май, от 09:30. Ще има три категории само теглене на тежести - ще бъде тежка, средна и лека категория." Всеки от дните на..

публикувано на 19.04.24 в 16:33

Поетеси представят дебютни издания във Видин

Дебютните си поетични книги ще представят днес Мария Гетова и Биляна Тодорова в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"  - Видин . Крайдунавският град е първата спирка от обиколката им в Северна България, като това е и първото събитие на Фондация "Литература над нулата", обясни Мария Гетова: "С първата си инициатива решихме да ходим из..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

120 ще бъдат избирателните секции в община Видин

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа. В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр. Утвърдени..

публикувано на 19.04.24 в 15:28