Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Владимир Недев: "Основата на свободата е правото на личен избор"

Гост в "Автобиография Северозапад" днес е един наш земляк, чийто живот е отдаден на изкуството и на словото. Поводът- в салона на видинското читалище "Цвят" бе представена неговата втора книга- романът "Кърваво небе".

"Посвещавам романа на всички българи, които търсят и се опитват да се съхранят като народност в една бурна и противоречива епоха"- казва авторът.

Освен писател обаче, гостът ми Владимир Недев е журналист, музикант и художник. Той е нашият глас, гласът на РАДИО ВИДИН, от малкия крайдунавски град Лом. От разговора ни ще разберете колко е трудно за един творец, търсещ красивото, да открие точното средство, с което да изрази своите убеждения. Той обаче не е спирал никога да търси и да ви призная честно, разбирам го. Споделя, че е написал последната си книга когато е преценил, че има какво да каже на хората около себе си. Гласът му отзвучава, защото изпълнява основното предназначение на твореца- да те накара да се замислиш за ценностите, за смисъла на живота, като част от социума. Не зная дали авторът на "Кърваво небе" ще приеме моето сравнение с немския философ Макс Вебер и неговия труд "Протестантската етика и духът на капитализма". Склонна съм да го направя, защото и двата текста са посветени на идеалния модел за демокрация. В своя труд Вебер анализира причините за възникването на капитализма, а гостът ми днес показва грешките, които допуснахме, при опита ни да разберем свободата по нашия си, типично български начин.

Разговорът първо се завърта към бунтарството и вечно живия и несломим северняшки дух. Забелязала съм, че много от гостите ми в предаването обичат приказния свят и често "отскачат" за вдъхновение там. Вероятно за да почерпят сили за големите битки в живота си. Втората книга на днешния ми събеседник- романът "Кърваво небе"- показва драмата на съвременното българско общество, белязано от безверието, пошлостта и вулгарността. В текста живее ясната гражданска позиция на автора и неговата откровена тревога, обусловена от катастрофата на ценностите; от потресаващата бездуховност и от примиренческото човешко безразличие към пороците, обсебили настоящето. Героите в повествованието са типичните образи от размирната епоха, в която живеем вече 22 години- политици, монаси, служители на бившата държавна сигурност, наркодилъри, агенти на чуждо разузнаване, терористи, християнски и ислямски фундаменталисти и още, и още... Възмездието над престъпниците, които по една или друга причина успяват да избягат от правосъдието, е основният акцент в "Кърваво небе". Другата линия, изведена в творбата, е загубата на човечността; болката и отчаянието от бездуховността. Сега разбирам защо авторът каза, че е написал книгата трудно. В началото реших, че това е болката от самото авторство и вероятно е проява на екстравагантност, защото бях чувала, че истински стойностната литература се ражда именно с много болка от писателите. Когато разгърнах страниците, още от първите прочетени редове се убедих, че Владимир Недев е изживял болката на провалените идеали, усетих, че отдавна е загърбил разочарованието и сега е посветил силите си да "събуди" не гражданското общество, а неговото съзнание- българското национално съзнание.

"Искам да се зарадвам на някаква хубавина", казва събеседникът ми, който търси естетиката навсякъде около себе си. Големият конфликт идва от сблъсъка на подменените ни духовни ценности и вътрешното търсене на красотата в отношенията ни. Владимир Недев говори за чалга културата, но индиректно презира пренасянето й в отношенията между хората и у хората. Така описан, светът ни изглежда безнадежден, но днешният ми събеседник намира светлина във вярата в Бог.

Като свои най-големи критици Владимир Недев сочи своята майка и съпругата си. За изпитанията на любовта и за тревожността да споделиш живота си с един мъж, който се бори срещу несправедливостта и утвърждава основните човешки ценности разказва Ангелина Цветкова, съпруга на Владо.

На кого се възхищава Владимир Недев, какво го трогва, кой е най-трудният материал, над който е работил, какво подготвя в момента и къде вижда надеждата?

Владимир Недев стои зад всяка своя дума с действия и кураж. Така е, защото вероятно след катарзиса, той е съзрял и лъч на надежда и спасение за нас- българите. Видял го е в най-младите, които не бива да израстнат без идеали и ценности. А това какви ще бъдат те, зависи от нас.

"Ние трябва да дадем шанса на подрастващите да избират и сами да разпознават красивото. Да изградим и възпитаме естетически критерии на своите деца."

Така е, защото в основата на свободата е правото на личен избор. А ние сме направили съзнателния избор, да живеем в българския Северозапад, да се изправяме ежедневно срещу различни предизвикателства, да отстояваме себе си, вярата и достойнството си.
Вижте още

Анкета ще определи в кои градове граждани ще получат безплатно дръвчета

В кои градове искате да дарим директно 200 000 дървета през пролет 2021? Това питат от инициативата "Гората.бг" в анкета, която се разпространява във Фейсбук. Искат да дарят още 200 000 дървета, директно на хора и организации, през пролетта на 2021 година, в организирани събития без записвания и напълно безплатно. Дърветата ще са медоносни, плодни,..

публикувано на 14.01.21 в 17:01

Защо млади хора избират да се преместят на село

Изборът на нов дом е добре обмислено решение и инвестиция за години напред. Защо млади хора избират да се преместят от по- големия град на село и какво търсят преди да направят една такава промяна в живота си?  Според видински брокери, няма голям интерес от млади хора към имоти на село с цел постоянно да живеят в тях. Реална пречка младите хора..

публикувано на 12.01.21 в 17:10

Четири образователни градинки ще се изграждат в Северозапада

Близо 60 кандидатури са постъпили в конкурса на фондация "ЕкоЦентрик" за малки проекти за създаване на образователни екоцентрични градинки за НПО и образователни институции. От тях са одобрени и финансирани 17. Първоначално организаторите планират да финансират 10 предложения, но заради големия брой кандидати търсят допълнителни възможности за..

публикувано на 07.01.21 в 16:49

Рекордно залесяване отчита горското стопанство в Белоградчик

Като тежка  за горското стопанство в Белоградчик  определи 2020 година директорът Илиян Илиев. Затруднения със спирането на големите преработватели в страната и износът на пелети, който също беше спрян, заради взетите мерки срещу COVID-19, са затрудненията пред стопанството, с които е трябвало да се справят.  Въпреки това са добити 14 000..

публикувано на 07.01.21 в 16:36

Валери Богдановски, животновъд- НАТУРА 2000 не е допринесла, но и не е ограничила нищо

Единственото стадо в България с чистокръвни абърдийн ангус- черен, от Шотландия, се отглежда в Чупрене. Животните са от две от най- старите ферми на Шотландия. Стадото е на фирма "Ребел", която се занимава със селско стопанство повече от 25 години, основно в Добруджа. От 2018 година сред основните дейности е и животновъдство. Валери Богдановски е..

публикувано на 07.01.21 в 16:26

Ваксинирането във Видин ще продължи по списък

Втората пратка от 25 000 дози ваксини пристигна в България. Предстои да бъдат предоставени количества от ваксините на Регионалните здравни инспекции в страната след предварителна заявка и по график.  От първия етап на ваксинирането 250 ваксини срещу COVID- 19 пристигнаха в Северозапада в края на декември и са поставени на работещи на първия..

публикувано на 05.01.21 в 17:05

От 25 декември избираме "Дърво с корен" за 2020 година

Приключиха номинациите за конкурса "Дърво с корен" за 2020 година. Организаторите от фондация "ЕкоОбщност" са получили 22 редовни номинации. Повечето са за вековни дървета. Преобладават предложенията за дъбове. Претендентът от Северозапада е зимен дъб на 390 години, който расте в землището на някогашното село Калиманица, общ...

публикувано на 24.12.20 в 14:40