Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки хора в Берковица са тормозени от телефонни измамници

Берковица стана обект на измамите по телефона през последните няколко седмици. Десетки хора са били подложени на този тормоз. Трима са "ужилените". Последните два случая са от 2 и 4 август.

На първата дата, във времето между 23:00 ч. и 24:00 ч. неизвестен мъж се е обадил на домашния телефон на А. Б. от гр. Берковица. Представил се е за доктор. Съобщил, че дъщеря й е претърпяла инцидент и се налага спешна операция, за която е необходима определена сума. Дверчивата 85-годишна жена се договаря и след около 20 минути парите са предадени на куриер. За извършената измама потърпевшата разбира след около час, след проведен разговор с дъщерята.

Последният случай от 4 август е аналогичен- 80-годишна жена получава обаждане на домашния си телефон, че дъщеря й е претърпяла катастрофа. Сумата е предадена също на куриер.

И по трите случая работи Районното управление на полицията в Берковица и вече имат следа. Сигурно е, че извършителите не са от Берковско. Има и предполагаема квартира, където се намират.

Най-крупната сума, присвоена до този момент е 3 000 лева и 4 златни пръстена. Измамниците тероризират най-вече възрастните хора и намират жертвите си чрез телефонния указател, тъй като абонати на стационарни телефони са предимно пенсионерите, коити в пощата си получавават и пенсията- обясниха полицаите.

Измамниците се обаждат главно на стационарни телефони и се представят за роднини или пък искат помощ за наши близки. Те залагат на загрижеността на по-възрастните хора.

Какво трябва да правим при подобни обаждания:

- най-важното е да запазите самообладание, и да не се поддавата на паника;

- не казвайте името си и името на този, за когото се представят. Това ще затрудни измамника, ще го обърка и ще го принуди да ви задава допълнителни въпроси, по които вие може да се усъмните в истинността на това, което ви казва;

- задайте му контролен въпрос, за да проверите дали не ви лъже, питайте го за нещо, което чужд човек не може да знае;

- в случай на измама, по най-бързия начин на тел. 112 уведомете полицията.
 
Важно е да се знае, че държавни служители- полицаи, прокурори, лекари, данъчни инспектори, пожарникари, митничари нямат право да ви се обаждат по телефона и да ви искат пари или скъпи вещи за каквото и да е.
По публикацията работи: Петя Генова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Младеж от Ново село е задържан в ареста

Младеж на 19 години от село Ново село е задържан за срок до 24 часа в ареста във Видин , съобщават от Областната дирекция на МВР. Вчера в полицията постъпили три сигнала за повреди и кражби от вендинг автомати за кафе в областния град. В хода на предприетите бързи действия по сигналите полицаите установили и задържали младежа. По случая в Районното..

публикувано на 27.09.24 в 11:30

Мъж от Монтана е задържан за притежание на наркотици

Монтански жител на 29 години е задържан за притежание на наркотични вещества , съобщават от полицията. Криминалисти са открили 6,4 грама кокаин и 255 грама амфетамин  на бучки,  51,5 грама канабис и електронна везна  при претърсване на автомобила му и обитавания от него имот в областния град след получена информация .  Мъжът е задържан до 24 часа в..

публикувано на 27.09.24 в 11:02

Община Мездра получи картбланш да закупи Дома на железничаря

След десетилетия „ходене по мъките“ Община Мездра е на път да закупи Дома на железничаря - единствената сграда за обществено ползване в гр. Мездра, в която се провеждат тържества, концерти, театрални постановки и други културни събития, съобщават от местната управа. По предложение на кмета на общината Иван Аспарухов Общинският съвет (ОбС) даде..

публикувано на 27.09.24 в 10:14

Кола блъсна велосипедист във Враца

Лек автомобил, управляван от 19-годишен шофьор е блъснал 30-годишен велосипедист във Враца . Инцидентът е станал вчера, 26 септември, в 19:00 часа на  кръстовище на ул. „Братя Миладинови“ и ул. „Димчо Дебелянов“.  Пробите за алкохол и наркотични вещества показали положителен резултат на метамфетамин на велосипедиста. Тестът на шофьора е отрицателен...

публикувано на 27.09.24 в 10:06

Научен форум се състоя в Кула

Кула  б е домакин на Седмата международна конференция за римските дунавски провинции , която преди дни започна във Видин . Във форума участваха над 60 археолози, историци, нумизмати и епиграфи от над 10 европейски държави. Основният акцент в Кула бяха археологическите разкопки в античната крепост "Каст р а Мартис", каза доц. д-р Здравко..

публикувано на 27.09.24 в 09:46

Общинският съвет в Белоградчик ще проведе заседание

Общинският съвет в Белоградчик ще заседава днес, 27 септември. Дневният ред на съветниците включва 14 точки.  Те ще гласуват решение относно приемане на отчета за касовото изпълнение на бюджета към 31 декември 2023 година. Общинските съветници ще обсъдят и о тдаване под наем на част от имот- публична общинска собственост, представляващ терен..

обновено на 27.09.24 в 09:20
Бюро по труда Враца

Област Враца: два пъти по-висока безработица от средното за страната

Безработицата в община Враца е под средното за страната равнище, но в областта е два пъти по-висока от това ниво, показват данните на бюрото по труда. Във ведомството, което брои хората без препитание, отчитат, че в края на август в града под Околчица и околните села е имало 1 433 мъже и жени в трудоспособна възраст без постоянни доходи, което е..

публикувано на 27.09.24 в 08:17